Ministerien ”avustajan avustajat” – Kataisen hallituksen ministereillä 149 avustajaa

Eduskunnan oikeistopuolueet ja niitä myötäilevä media ovat pitäneet kovaa meteliä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ministerien avustajien määrästä. Tätä varten on lanseerattu ihan oma käsitteensä ”avustajien avustajat”.

Pääministeri Sanna Marin kritisoi keskiviikkona median tarkoitushakuista ja vääristelevää käsitevääntelyä.

Se, että osa lehdistöstä on alkanut kutsua valtion ei poliittisia sihteerejä avustajien avustajiksi, ei tee asiasta vielä totta.”, totesi Marin tviitissään.

Mitä tulee ministereiden avustajien määriin, on Kokoomuskin hallinnut avustajien avokätisen haalimisen.

Helsingin Sanomat uutisoi 20.7.2013 niin sanottujen ”varjovallankäyttäjien” merkityksen kasvusta otsikolla Ministerien avustajakunta on kaksinkertaistunut.

Kyse oli Jyrki Kataisen hallituksesta, jonka ministereiden avustajien määräksi lehti oli laskenut 149.

Asiasta kertoo täsmällisemmin Turun yliopiston valtio-opin gradu ”2010-luvun erityisavustajat – keitä he ovat, mitä he tekevät ja miksi sillä on väliä?” (J. Takalo, 2018) viitaten edellä mainittuun maksumuurin takana olevaan Helsingin Sanomien artikkeliin.

”… Kataisen hallituksen ministereillä oli jopa 149 avustajaa, kun mukaan laskettiin valtiosihteerit ja näiden sihteerit, erityisavustajat ja näiden sihteerit, ministerien sihteerit, eduskunta-avustajat, assistentit, virkamiessihteerit, johdon assistentit, lehdistöavustajat, kabinetin assistentit, diplomaattiavustajat ja osastosihteerit”, todetaan gradussa (s. 14).

Toisaalta Iltalehden Tommi Parkkonen on tarkastellut asiaa hieman valtavirrasta poikkeavassa näkökulma-artikkelissaan, joka kannattaa lukea:

IL: Näkökulma: Never forget Anne Berner – Marinin hallitukselle saisi antaa enemmänkin erityisavustajia

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu