Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Suomi siirtyi Stubbin aikaan – Testaa presidenttitietosi Uuden Suomen visassa

Presidentinvaalien varjolla medioissa käytävä ”homokeskustelu” normalisoi yhdenvertaisuuslain vastaisia asenteita yhteiskunnassa

Vähemmistövastaisten asenteiden näkyvyyden lisääntyminen varsinkin suomalaisissa kaupallisissa medioissa on ollut selvästi tunnistettava kehitys muutaman viime vuoden aikana. Yleisenä perusteena on käytetty pyrkimystä moniäänisyyteen, jonka seasta on kuitenkin aistittavissa tasapuolisuusharhan1,2,3,4) hyödyntäminen kaupallisiin tarkoituksiin. Kielteiset uutiset, kolumnit, analyysit ja mielipidekirjoitukset tunnetusti myyvät myönteisiä asiasisältöjä paremmin. Journalismin näkökulmasta tarkasteltuna tämä on tietänyt median eettisen itsesääntelyn ohjeista lipsumista ja osin myös tosiasiallista luopumista.

Oman lukunsa muodostaa joidenkin medioiden vaivihkainen poliittinen profiloituminen, mikä tätä nykyä useimmiten tarkoittaa konservatiivisten ja vähemmistövastaisten mielipiteiden suosimista.

Tästä saatiin esimerkki vuoden 2023 tammikuussa, jolloin translain uudistus oli eduskunnan käsittelyssä. Tuolloin Helsingin Sanomat julkaisi kirjoituksen, missä professori Riittakerttu Kaltiala esitti torjuvan asenteen sukupuolen juridisen vahvistamisen ulottamisesta myös alle 18-vuotiaille. Samalla Kaltiala esitti paikkansapitämättömiä väitteitä muun muassa Setasta. Kun Seta yritti ennen eduskunnan äänestystä tuoda esiin Kaltialan väitteitä oikovan vastineensa, Helsingin Sanomien toimitus teki päätöksen ettei se julkaise Setan vastinetta ennen eduskunnan translain uudistusta koskevaa äänestystä, vaan sen jälkeen.

HS julkaisi vastineemme toimituksessa tehdyllä päätöksellä vasta translakiäänestyksen jälkeen – mikä herättää useita kysymyksiä – vaikka vastine syytöksille koskien Setan tarjoaman tiedon paikkansapitävyyttä oli toimitettu jo maanantaina. Tästä huolimatta vaadimme sinnikkäästi lasten ja nuorten asiallista kohtelua, oikeutta parhaaseen mahdolliseen hoitoon ja tukeen sekä translasten ja -nuorten ja muiden sukupuoleltaan moninaisten lapsen oikeutta olla ja elää avoimesti omana itsenään ilman kiusaamista, ns. eheyttämispyrkimyksiä ja patologisointia.”, kirjoitti Seta tuolloin Facebookissa.

Hieman ajankohtaisemman esimerkin tarjoilee käynnissä olevan presidentinvaalin yhteydessä herännyt ”homokeskustelu”, joka sai alkunsa ensimmäisen vaalikierroksen jälkipuinnista Ylellä. Tästä synnytettiin mittava kohu, jota kaupalliset mediat ovat hyvin todennäköisesti onnistuneesti pyörittäneet. Sitten media on hakenut oikeutusta tälle keskustelulle keskuudessaan, mikä on osoitus vertauskuvallisesti sanottuna journalistisesta ”sisäsiittoisuudesta”.

Eräs ”homokeskusteluun” liittyvä väärinkäsitys on oikaistava. Pekka Haavisto on pitkän linjan poliitikko ja hän on kokemuksensa myötä tottunut itseensä kohdistuvaan mitä erilaisempaan ruotimiseen, jopa ala-arvoiseenkin. Hän on myös hermonsa pitäen tottunut vastaamaan asiallisesti provokaatioihin, jota Yleltä lähtenyt ”homokeskustelu” myös edustaa.

Tämän tietäen ”homokeskustelun” tarkoitusperät ja seuraukset ulottuvatkin paljon laajempaan joukkoon, nimittäin seksuaalivähemmistöihin yleensä ja erityisesti siihen pohdintaan, voiko seksuaalivähemmistöön kuuluva toimia yhteiskunnan eri aloilla, julkisissa tai missä tahansa muissa tehtävissä? Tällainen normalisoi1,2,3,4) yhdenvertaisuuslain vastaisia asenteita yhteiskunnassa, mikä on vaarallista monessakin suhteessa.

Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.”, toteaa yhdenvertaisuuslain 8 § (Syrjinnän kielto).

Ihmisoikeusjärjestöjen on syytä olla hereillä.


1 Ilta-Sanomat 29.1.2024:

ÄÄNESTYSPÄÄTÖS aiheuttaa tuskaa myös Juha Mäenpäälle (ps), joka antaa ymmärtää, että Haaviston puoliso on hänelle ongelma.

Onko miespuoliso Haaviston kohdalla siis äänestyspäätökseesi vaikuttava peruste?

– Uskon, että lähes kaikille konservatiiveille se saattaa olla. Esimerkki tuleville sukupolville, ei se hyvältä näytä.

Et näkisi sitä toisenlaisen ajan merkkinä myönteisessä mielessä?

– En halua sellaista aikaa.

2 Ilta-Sanomat 2.2.2024:

Hakkarainen ei tunne Stubbia henkilökohtaisesti. Toisaalta häneltä ei vielä tänäkään päivänä heru ymmärrystä Haaviston seksuaaliselle suuntautumiselle.

–En ymmärrä koko asiasta mitään. Minun mielestä on mies ja nainen ja heille tulee lapsia. Se instanssi toimii. Minun mielestäni mies ei voi synnyttää, vaikka media kirjoittaa. Todellisuus on jotain muuta, Hakkarainen sanoo.

3 Iltalehti 6.2.2024:

Selänne reagoi julkaisuun sanomalla, ettei se sovi hänen arvoihinsa. Muut somealustan käyttäjät vastasivat entiselle kiekkoilijalle ja huomauttivat, että Selänteen kommentti kuvastaa homovastaisuutta.

– Ei tässä homous tietenkään ole mikään ongelma, vaan ikäero. Se, että vanha äijä yrittää iskeä todella nuorta poikaa. Eikä tämä ole ainoa kerta. Onko se sulle ok? No, niin kuin sanoin kukin tyylillään, Selänne vastasi.

4 Ilkka-Pohjalainen 3.2.2024:

Huoltoaseman pöydistä kuuluu nimettömästi pitkä lista perusteita: seksuaalinen suuntautuminen, al-Holin naisten tuonti Suomeen, vihreys eli kaiken kieltäminen maaseudulla ja siviilipalvelus.

– Ei houkuta Haaviston morsian, eräästä pöydästä tokaistaan.

Minua ei haittaa, jos joku on homo tai hänellä on ecuadorilainen homo puolisona. En kuitenkaan näe häntä soveltuvaksi meidän maan ykköstehtävään, jossa ollaan esikuva lapsille ja nuorille, Mäenpää sanoo.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (27)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. JanneSalonen11
  Janne Salonen #4072664

  Haavisto on presidentinvaalien loppusuoralla ja voitti monenmonta muuta ehdokasta. Vaikea nähdä syrjintää asiassa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • emailjuuso
   Vastaus kommenttiin: #4072664

   Ongelma ei enää ole syrjinnässä näiden vähemmistöaktiivien kanssa vaan siinä, etteivät he kestä sitä, että kaikki ihmiset eivät suhtaannu hyväksyvästi kaikkiin vähemmistöihin, vähemmistöjen puuhiin ja identiteetti-ideologiaan kuten päättömään genderismiin.

   Ilmoita asiaton viesti

   • PerttiRampanen
    Vastaus kommenttiin: #4072670

    Ongelma on maanlaajuisesti siinä, että sateenkaariporukka ei tuota maahamme uusia veronmaksajia huoltosuhteen korjaamiseksi!! (Jos naispari saa lapsen keinohedelmöityksellä, niin vähäisessä määrin näin tapahtuu.)
    Ja sitten vielä pitäisi valita sateenkaaripresidentti!!?

    Ilmoita asiaton viesti

 2. emailjuuso

  Suomessa on sanan- ja ajattelunvapaus, johon on turhaa sotkea yhdenvertaisuutta, jota ei ole eikä tule tai lainsäädäntöä.

  Kyse on siitä, että jokaisella ihmisellä on omat kriteerinsä arvottaa toisia ihmisiä ja heidän ominaisuuksiaan tai mielipiteitään. Tälle ei voi mitään eikä tulekaan voida.

  Edellisen perusteella pyydän vain kestämään kuin nainen eriävät näkemykset mm sukupuolisesta suuntautumisesta ja moninaisista identiteeteistä.

  Samainen vapaus on näiden vähemmistöjen edustajilla olla pitämättä ja mm olla valitsematta luottamusvirkoihin esimerkiksi arvokonservatiiveja ja setämiehiä tai tätinaisia.

  Ilmoita asiaton viesti

 3. bvalonen

  Minusta presidentinvaalin homojupakka on positiivista yhdenvertaisuudelle. Asia tulee hienosti näkyväksi ja Haavisto osaa olla provosoitumatta. Yksi iso askel arkipäiväistymiseen.

  Ilmoita asiaton viesti

   • emailjuuso
    Vastaus kommenttiin: #4072679

    En minä ole provosoitunut vaan jotkut provosoituvat mielipiteistäni ja eniten tosiasioista kuten genderismin mielikuvitusluonteesta.

    Haavistoa en äänestä, koska hänen halunsa edistää Suomen etua on nolla tai negatiivinen.

    Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Janne Salonen #4072684
   Vastaus kommenttiin: #4072672

   Puolisonsa mielestä asiasta on ihan sopivaa keskustella. Eli toisella kannalla kuin blogisti mutta luonnollista, koska sateenkaariväen sisällä on tietysti sielläkin eri näkökulmia asiaan.

   Ilmoita asiaton viesti

 4. SeppoPajunen
  Seppo Pajunen #4072686

  Arvokonservatiivisen, oikeistolaisen hallituksen ja yhteiskunnan militarisoitumisen myötä, myös ”kristillisten” persupopulistien-ja änkyröiden äänenpainot yhteiskunnassamme nostamassa jälleen päätään…!
  Militarisoitumisesta kertoo myös puheet, että reserviläisten tulee pysyä reservissä vaikka lain voimalla…?!
  ( – Ehkä kiihkeät sivarikeskustelutkin palaavat jälleen?)

  Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Janne Salonen #4072707
   Vastaus kommenttiin: #4072686

   ”Arvokonservatiivisen, oikeistolaisen hallituksen ja yhteiskunnan militarisoitumisen myötä, myös ”kristillisten” persupopulistien-ja änkyröiden äänenpainot yhteiskunnassamme nostamassa jälleen päätään…!”

   Ja samaan aikaan Haavisto laulaa virsiä vanhoillislestadiolaisten kanssa vaalikampanjassaan.
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8395417e-f2dd-41d9-8bc7-58bdef03d572

   You can’t make this shit up.

   Ilmoita asiaton viesti

   • SeppoPajunen
    Seppo Pajunen #4072735
    Vastaus kommenttiin: #4072707

    …Olisiko niin, että Naton myötä olisimme saamassa mm. Soinin, Räsäsen ja kristillisten toivomat, USA:n kivääri-ja raamattuvyöhykkeen ja teekutsuliikkeen ”arvot” tänne Suomeenkin…? ( Rukousaamiaisperinteenhän ovat tänne jo sieltä tuoneet.)
    – Amerikoissahan ei kuulemma jumalankieltäjillä ole mitään mahdollisuutta tulla presidentiksi. Bush-nuorempikin sanoi, että ateisti ei voi olla edes patriootti, eikä siten ole oikein ihminenkään..(!).

    Ilmoita asiaton viesti

 5. MikaLamminp

  ”– Nyt kun äärioikeisto on hallituksessa kaikkine arvoilmiöineen ja kielenkäyttöineen, niin näemme taas, mikä on oikeasti kauhistuttavaa. Tuntuu, että keskusteluilmapiiri on sen myötä mennyt rauhallisempaan suuntaan. Yhteinen vihollinen yhdistää taas.
  Yhteisellä vihollisella Saisio tarkoittaa rasismia, sen kanssa flirttailua ja sen peittelyä.
  – Siitä tulee hirveä olo. Se on röyhkeää, alentavaa ja nöyryyttävää meille kaikille suomalaisille.
  Esimerkiksi se, miten presidenttiehdokas Pekka Haavistosta puhutaan uutisjuttujen kommenttiketjuissa, on viime aikoina järkyttänyt Saisiota. Hän kannattaa julkisesti Haavistoa presidenttikilvassa.
  – Minun pitäisi tehdä itselleni lupaus, että en enää koskaan lue lukijakommentteja. On hirveää, miten likaiseen ja vihjailevaan sävyyn Haavistosta puhutaan – kommenttiketjut ovat pahempia kuin sosiaalinen media.”
  https://www.apu.fi/artikkelit/pirkko-saisio-on-ollut-suomalaisten-silmissa-milloin-sairas-rikollinen-natsi-tai-kommunisti?fbclid=IwAR2V1WB9ASDHZ8OVXZF8XJomX0uAIVlu_RV_qXOf1NocqF61MMNVzdi5DsI

  Ilmoita asiaton viesti

  • Raimo Niemimaa
   Vastaus kommenttiin: #4072759

   Joo on se hirveää kun ei vielä yrittämisestä huolimatta ole saatu äärioikeistoa saatu kaadettu Ajattele kun äärioikeiston ”mestari” sai 19 prossaa äänistä,joka oli äärivasemmiton ennakko ajatusten vastaista.On se tosiaan hirveetä miten vihjailevasti ylioppilas Haavistosta kirjoitellaan.Kyllä täälläkin sivistyksen puheenvuorossa äärioikeiston edustajia mollataan.On se kumma kun Mielensäpahoittaja rypeävvät alustoilla,jotka mieltä pahoittaa.Ihan vinkkinä,jos esim televisio ohjelma ei miellytä voi vaihtaa kanavaa tai sulkea joksikin aikaa television tai kuunnella laadukasta Ylen ohjelmia.

   Ilmoita asiaton viesti

 6. juhamyllarinen

  1. Kansakin tykkää mennä karkealla, kun käy. (Ei tarkoita kaikkia)
  2. Toisaalta voivat syyttää samasta päättäjiä.

  1-2-kuvio toistuu usein, ja merkittävästi ottaen, kun puhutaan relevantista globaalitasosta.

  Ilmoita asiaton viesti

 7. JariNikkil
  Jari Nikkilä #4073199

  Voidaan kait sanoa, jos Alexander Stubb voittaa presidentinvaalit – niin hän voitti koska on hetero.
  Annettu ääni ratkaisee! Turvallisen huomisen ja tulevaisuuden turvaamiseksi äänestin Pekka Haavistoa numero 10 presidentinvaalissa. Moniarvoisen Suomen puolesta.

  Ilmoita asiaton viesti

  • MikaLamminp
   Vastaus kommenttiin: #4073199

   Siksihän Niinistökin voitti. Ei Niinistön ulkopoliittisesta osaamisesta ollut mitään näyttöä ennen kuin hänet presidentiksi valittiin. Itse asiassa näiden vaalien kaikki yhdeksän ehdokasta olivat ulkopoliittisesti ansioituneempia kuin Niinistö tullessaan ensimmäisen kerran valituksi.

   Mutta niin kuin joku täällä jo kirjoittikin, ei Haavisto edes olisi Euroopan ensimmäinen homopresidentti.

   Ilmoita asiaton viesti

 8. PerttiRampanen

  Kun varmasti Louekoski mielestäsi pitäisi maahamme saada paljon uutta työvoimaa huoltosuhteen muuttamiseksi paremmaksi, niin miten ajattelit, että sateenkaariporukka tuottaa uutta sukupolvea maahamme asian korjaamiseksi? Uusia veronmaksajia vaikkapa 2050-luvulle?? Toki naisparit saavat lapsia keinohedelmöityksin. Mutta varmaankin vähässä määrin näin tapahtuu. Adoptio ei lisää väestöä.

  Sitten pitäisi vielä saada homopresidentti suunnan näyttäjäksi!?

  Maapallon väestö kyllä saisi paljonkin vähentyä, mutta ei kai sellaista toivota Suomen kohdalla?

  Ilmoita asiaton viesti

 9. SeppoPajunen
  Seppo Pajunen #4073419

  Helsingin matkailumarkkinoijat nostivat aikoinaan tärkeäksi kohderyhmäksi varakkaat, paljon matkustavat homot ja toivoivat heidän kokoontumis-ja vierailukaupunkiensa joukkoon myös Helsingin.
  ( – Räsänen ei ilm. ”huomannut puuttua” ko markkinointisuunnitelmiin…?)

  Ilmoita asiaton viesti