Pyrkiikö MTV Uutiset lyömään Silakkaliikkeeseen väkivaltaisen radikalismin leiman?

Lähde: mtvuutiset.fi

Äärioikeiston nousu ympäri läntistä maailmaa heijastuu yhä voimakkaammin valtamedian journalistisissa linjavalinnoissa. Tästä on saatu jonkin aikaa maistiaisia myös Suomessa. Osa maamme mediataloista on aloittanut vaivihkaisen hivuttautumisen kohti äärioikeistoa miellyttäviä näkökulmia. Eräs ensimmäisistä ilmenemismuodoista on ollut eräänlaisen tasapuolisuusharhan aktiivinen markkinoiminen, missä äärioikeistolle ominaisten läntistä arvoyhteisöä horjuttamaan pyrkivien ja sitä puolustavien näkemykset asetetaan samalle viivalle tasapuolisina keskustelun lähtökohtina. Eräille mediataloille tämä ei ole suinkaan riittänyt, vaan on menty vielä pidemmälle, kuten äärioikeiston parista käynnistyneiden rasististen ja muiden poliittisten vainoamiskampanjoiden toteuttamiseen.

Eilen Helsingin Kansalaistorilla pidettiin Silakkaliikkeen ensimmäinen Flashmob -tapahtuma, mihin oli kokoontunut huomattava määrä ihmisiä eri puolilta Suomea.

Samaan aikaan läheisen Sanomatalon edustalle oli kokoontunut muutaman kymmenen äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -liikkeen aktivistin mielenilmaus halveksunnan osoittamiseksi Silakkaliikettä kohtaan. Se ei kuitenkaan hetkauttanut Silakkaliikettä, joka pyrkii rauhanomaiseen ja faktapohjaiseen keskusteluun eri tavoin ajattelevien ihmisten kesken ilman kiihkoilua. Silakkaliikkeen tapahtumaan osallistuneet kajauttivat ilmoille Maamme -laulun Soldiers of Odinin kalaa paistaneiden aktivistien suuntaan.

Minkäänlaisesta yhteenotosta ei ollut tietoakaan.

Hetkinen. Yhteenotto! Mistä tällainen edes juolahti mieleen?

Kyseinen ilmiö ei olisi tullut pieneen mieleenkään, ellei Silakkaliikkeen tapahtumassa paikalla ollut MTV Uutiset olisi aktiivisesti pyrkinyt markkinoimaan sen mahdollisuutta.

MTV Uutiset julkaisi sivuillaan Silakkaliikkeen tapahtumaan koskevan uutisen, jonka otsikkona oli ”Silakkaliikkeen ensimmäinen mielenilmaus on käynnissä Helsingissä, myös Soldiers of Odin paikalla – ottavatko ryhmät yhteen?”.

Tämä otsikko siis ilmeni ajankohtaisten uutisten listauksesta, missä se myös pysyi sellaisenaan. Kun uutisen listasta valitsi, oli uutisotsikko jo ehditty siistiä mutta itse linkki ”https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-seuraa-silakkaliikkeen-ensimmainen-mielenilmaus-on-kaynnissa-helsingissa-myos-soldiers-of-odin-paikalla-ottavatko-ryhmat-yhteen/7710724#gs.v9tc5b” paljasti alkuperäisen otsikon.

Tällainen median toiminta herättää luonnollisesti monia kysymyksiä.

Oliko MTV Uutisten tarkoituksena jättää Silakkaliikkeeseen väkivaltaisen radikalismin leima, siis sellainen leima, joka luonnehtii nimenomaan Soldiers of Odinia?

Vielä pahempi kysymys, jota ei voi olla esittämättä, on se, että pyrittiinkö tietoisena Soldiers of Odinin samanaikaisesta mielenosoituksesta herättelemään odotuksia yhteenotosta? On varmaa, että ainekset, jotka tukevat Soldiers of Odinin kaltaisia toimijoita, olivat myös uutisten ääressä muista moderneista kommunikaation välineistä puhumattakaan.

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu