Rauhallista Joulua

Helmikuun 2022 lopulla alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan. Tämä ravisteli koko maailmaa ja antoi muistutuksen siitä, että rauha ei ole mikään itsestäänselvyys Euroopassakaan. Sodan seuraamukset ovat olleet kauheat ukrainalaisille, jotka joutuvat elämään kaiken aikaa Venäjän terrorin pelossa. Lukemattomat ukrainalaiset ovat menettäneet kotinsa, monet myös henkensä, ja maan elintärkeä infrastruktuuri on Venäjän jatkuvien sabotaasien kohteena. Jos jotakin hyvää tästä kaikesta voi etsiä, se on eurooppalaisten kansalaisten auttamishalun herääminen. Valtioista ja osasta valtiojohtajia ei ehkä voi täysin sanoa samaa. Onneksi Suomen valtiojohdolla on selkeät ajatukset siitä, että halumme on auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia. Tämä myös tehdään selväksi kansainvälisissä yhteyksissä.

Keskuudessamme on sodan jaloista paenneita ukrainalaisia, joista monen mieli täyttyy haikeudesta ja tuskasta. On hätä Ukrainassa olevista perheenjäsenistä ja ystävistä. Mielessä varmaan pyörii myös kysymys siitä, voivatko olosuhteet Ukrainassa kenties vuosikausiin tai -kymmeniin palautua lähellekään entistä.

Sodalla on myös laajempia seuraamuksia, joiden kanssa myös Suomi joutuu painimaan. Monet perheet  ja yksinäiset ihmiset pohtivat toimeentuloaan kohonneiden hintojen ja muun epävarmuuden keskellä. Ikävää on havaita erilaisten opportunististen toimijoiden säälimätön asenne tavallisia ihmisiä kohtaan. Mielessä virtaa rauhattomuus.

Me suomalaiset minkä tahansa muun kansakunnan tavoin omaamme vähintään yhtä monta mielipidettä kuin on suomalaisiakin. Kaikenlaista kiehuu ja kuohuu, eikä sosiaalinen media tai tavallinenkaan media ole osaton veden heittämisestä myllyyn.

Erilaisten paineiden varaventtiilejä hapuillessa sattuu ja tapahtuu. Suotavaa olisi, että tavallisen kansan keskuudessa nähtäisiin hieman pintaa syvemmälle ja ymmärrettäisiin, että jos ei ole helppoa itsellä, sitä ei ole välttämättä toisellakaan.

Rauhallista Joulua!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu