Saamelaiskäräjälaki: Julkinen keskustelu heijastelee saamelaisiin kohdistuvaa pohjimmiltaan rasistista holhousmentaliteettia

Hallituksen saamelaiskäräjälakia koskevan esityksen ympärillä velloo varsin ihmeellinen keskustelu. Varsinkin osa poliitikoista on aktivoitunut tuomaan esille intohimoisia näkemyksiään, jotka voisi oikeastaan tiivistää yhteen ainoaan viestiin siitä, että saamelaiset, Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa, eivät olisi kykeneviä hoitamaan itseään koskevia asioita, vaan tarvitsevat valtaväestön holhousta. Totta kai myös media klikkausten toivossa on ryhtynyt voimistamaan viestiä, mitä maustellaan kaikenlaisilla pikkumaisilla poliitikkojen ”minä tiedän” ja ”tämäkin seikka tässä vielä on” näkemyksillä.

Tämä kaikki edustaa henkisesti alamittaista holhousmentaliteettia, jonka pohjavire on rasistinen, kun huomioon otetaan saamelaisten vuosisatojen aikana ja näköjään vieläkin kokemat ihmisarvoon, kieleen, kulttuuriin ja toimeentuloedellytyksiin kohdistuneet loukkaukset.

Saamelaiskäräjälaissa ei ole olennaista valtaväestön saavuttama ymmärrys asiasta, vaan nimenomaan se, miten saamelaiset ja erityisesti saamelaisten virallisen kannan ilmaiseva saamelaiskäräjät lakiuudistuksen näkevät. Jos asian tiimoilta on olemassa saamelaisten sisäisiä jännitteitä, myös ne kuuluvat saamelaisten itsensä ratkaistaviksi, tietenkin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu