Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: ”Perustuslakivaliokunnassa otti tässä asiassa hallinnan poliittinen peli”
Perustuslakivaliokunta on tänään pysäyttänyt saamelaiskäräjälain uudistuksen käsittelyn päättäessään, että se ei anna mietintöä, joka voisi edetä eduskunnan suuren salin äänestykseen. Mietinnön antamista vastustivat perustuslakivaliokunnan Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten jäsenet. Uudistus on siis käytännössä kaatunut. Saamelaiskäräjät on ilmaissut pettymyksensä tapahtuneeseen, vaikka tähän on toisaalta osattu varautua.
Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kertoo ihmettelyn kohdistuvan erityisesti perustuslakivaliokuntaan, jonka Saamelaiskäräjät toivoi olevan epäpoliittinen elin.
”Ihmettelen, kuinka lopputulos voi olla tällainen. Perusoikeusasiantuntijoidenkin pääviestit kuulemisissa ja lausunnoissa ovat asiasisällön osalta selkeästi lakiesitystä tukevia. Valitettavasti näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnassa otti tässä asiassa hallinnan poliittinen peli sen toimintaa ohjaavien periaatteiden sijaan. On ikävää, että osa edustajista sortui vastustamaan lakiesitystä näennäisistä syistä”, toteaa Juuso Saamelaiskäräjien tiedotteessa.
Lue lisää:
Saamelaiskäräjälain uudistuksen kaatuminen on koko suomalaisen parlamentaarisen järjestelmän epäonnistuminen, missä tyylipisteitä ei ole jaossa. Keskustan lappilaisen kansanedustajan Markus Lohen ilmestyminen perustuslakivaliokunnan kokoukseen varajäsenen ominaisuudessa sillä tuloksella, että juuri hän teki esityksen mietinnön antamatta jättämisestä, on kuvio, joka puistattaa.
”Marinin puoluetoveri, valiokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä sanoi, että hallitus antoi esityksen eduskunnalle liian myöhään.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009416624.html
X
Ilmoita asiaton viesti
Taisi Oja-Niemelä todeta senkin,että esitys aiheutti ristiriitoja.
Kiitos keskustalle. Se ainoana ymmärsi hallituksessa,että suuruuden ihannointi ei ole ilmoitusasia.
Ilmoita asiaton viesti
Taitava pääministeri olisi ymmärtänyt antaa esityksen tarpeeksi ajoissa eduskunnalle. Saas nähdä, meneekö perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan viesti perille, kuka se seuraava pääministeri sitten onkaan.
https://www.lapinkansa.fi/johanna-ojala-niemela-haluaa-saamelaiskarajalain-j/5357998?utm_campaign=Feedit&utm_source=Lapin%20Kansa&utm_medium=RSS
X
Ilmoita asiaton viesti
Näillä näkymin Orpo tai Marin. Mutta molemmat löytävät tämän asian vielä edestään.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus junnasi kahta pitkään valmistellutta lakia koko hallituskauden ajan ja yritti lopussa saada lait rynnimällä läpi. Onneksi sentään transkansa ei jäänyt tämän lyhytnäköisen pelin vangiksi. Saamelaiskäräjälaki jäi ylipitkän ja huonon valmistelun vuoksi käsittelemättä.
Saamelaisten toiveissa on, että seuraava hallitus olisi toimintavalmiimpi ja tehokkaampi.
Ilmoita asiaton viesti
Nii-i. Jos oikein sopivasti käy, niin vaalivoittoon voi hyvinkin päätyä sellainen puolue, jolta löytyy sympatiaa kansallisuuden määrittelyyn etnisin perustein.
Ilmoita asiaton viesti
Bingo!
Ilmoita asiaton viesti
Miten se sanonta kuuluu? Kepuun voi luottaa aina?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut SDP:n edustaja, jolle omat vaalitilaisuudet Kuopiossa ja Varkaudessa olivat perustuslakivaliokunnan äänestystä tärkeämpiä?
Ilmoita asiaton viesti
Saattoipa olla. Mutta Kepu liittyi persujen ja kokoomuksen porukkaan. Ei ollut ensimmäinen kerta kun se lipesi hallitusyhteistyöstä. Tavallaan Kepun yritys olla yhtaikaa hallituksessa ja oppositiossa on ymmärrettävää. Se ei ole vieläkään toipunut siitä että se on pudonnut kolmen suuren joukosta, eikä näillä näkymin ole sinne enää palaamassakaan. Suomi on polarisoitumassa, keskusta vuotaa oikealle ja vihreät vasemmalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kepun ja Lohen kanta oli etukäteen tiedossa. On ihan demareiden oma vika, jos istuvat pelisilmänsä päällä niin pahasti, että päästävät edelliset ratkaisemaan asian. Toki sitä voisi pohtia, ovatko demarit oikeasti näin osaamattomia, vai oliko tässä pelin paikka?
Ilmoita asiaton viesti
Marinin piikkiin asia joka tapauksessa menee:
”Marin sanoo pohtivansa, kuinka kauan hallitus pyrkii löytämään yksituumaisuuden, jolla varmistetaan, että eduskunnassa on riittävä tuki lain läpimenemiseen. Toinen vaihtoehto on antaa esitys eduskuntaan riitaisena, jolloin on epävarmuutta, saadaanko esitys eduskunnassa läpi.
Marin pyytää anteeksi saamelaisilta, ettei hallitus ole pystynyt viemään esitystä toistaiseksi eteenpäin. Hän toivoo, että asia saataisiin vielä syysistuntokauden aikana eduskuntaan.”
https://yle.fi/a/3-12669986/64-3-117650
X
Ilmoita asiaton viesti
Koittaisivat nyt saamelaiset ensin päästä sopuun keskenään siellä Lapissa. Historia poronhoitoineen pitää olla kirkkaana mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo välttämättä ratkaissut asiaa, mutta voisivat kansanedustajatkin ”päästä sopuun” siitä onko luottamustoimen hoito ykkösenä vai kakkosena vaalikampanjointiin verrattuna.
https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/5751642
https://www.facebook.com/vaatainentuula/posts/pfbid02gDQWtr7A5xsmASbravDocPnw4edKNzjtf3NXPrkZYPwt2iVM5WnzykC5fGu3fbeyl
X
Ilmoita asiaton viesti