Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: ”Perustuslakivaliokunnassa otti tässä asiassa hallinnan poliittinen peli”

Perustuslakivaliokunta on tänään pysäyttänyt saamelaiskäräjälain uudistuksen käsittelyn päättäessään, että se ei anna mietintöä, joka voisi edetä eduskunnan suuren salin äänestykseen. Mietinnön antamista vastustivat perustuslakivaliokunnan Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten jäsenet. Uudistus on siis käytännössä kaatunut. Saamelaiskäräjät on ilmaissut pettymyksensä tapahtuneeseen, vaikka tähän on toisaalta osattu varautua.

Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kertoo ihmettelyn kohdistuvan erityisesti perustuslakivaliokuntaan, jonka Saamelaiskäräjät toivoi olevan epäpoliittinen elin.

Ihmettelen, kuinka lopputulos voi olla tällainen. Perusoikeusasiantuntijoidenkin pääviestit kuulemisissa ja lausunnoissa ovat asiasisällön osalta selkeästi lakiesitystä tukevia. Valitettavasti näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnassa otti tässä asiassa hallinnan poliittinen peli sen toimintaa ohjaavien periaatteiden sijaan. On ikävää, että osa edustajista sortui vastustamaan lakiesitystä näennäisistä syistä”, toteaa Juuso Saamelaiskäräjien tiedotteessa.

Lue lisää:

Saamelaiskäräjät pettynyt perustuslakivaliokunnan päätökseen – perustuslakivaliokunta on pysäyttänyt saamelaiskäräjälain käsittelyn. Saamelaiskäräjät, 24.02.2023

Saamelaiskäräjälain uudistuksen kaatuminen on koko suomalaisen parlamentaarisen järjestelmän epäonnistuminen, missä tyylipisteitä ei ole jaossa. Keskustan lappilaisen kansanedustajan Markus Lohen ilmestyminen perustuslakivaliokunnan kokoukseen varajäsenen ominaisuudessa sillä tuloksella, että juuri hän teki esityksen mietinnön antamatta jättämisestä, on kuvio, joka puistattaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu