Seta: Poliisin tulee lisätä sateenkaari-ihmisten luottamusta omaan toimintaansa – Viharikokset jäävät piiloon

Poliisille ilmoitettujen ja kyselyistä ilmenevien sateenkaari-ihmisiin kohdistuvien viharikosten määrissä on merkittävä ero, joka osoittaa viharikosten jäämistä piiloon. Asiaa pohtii Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tämänpäiväisessä kirjoituksessaan.

Tarjamo nojautuu poliisiammattikorkeakoulun tuoreisiin vuoden 2019 viharikostilastoihin ja EU:n perusoikeusviraston vuonna 2019 tekemään LHBTI-vähemmistöille suunnattuun kyselyyn.

Vuoden 2019 aikana poliisi on kirjannut fyysisen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyviä väkivallan tekoja 27 kpl, seksuaalista väkivaltaa ei yhtään. EU:n perusoikeusviraston vuonna 2019 tekemän lhbti-kyselyn mukaan 3 % suomalaisista vastaajista eli n. 140 henkilöä (suomalaisia vastaajia yhteensä 4711) oli kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa kyselyä edeltäneen 12 kuukauden aikana.”, toteaa Tarjamo.

Sateenkaari-ihmisten kohtaamien sanallisten loukkausten, uhkausten tai häirinnän osalta vastaavat luvut ovat 43 (poliisi) ja noin 1500 (EU:n perusoikeusvirasto).

Kun viharikokset jäävät piiloon, on niihin vaikea puuttua. Ilmoituskynnyksen madaltamiseen ei riitä pelkkä ilmoittamiseen kannustaminen. Ilmoittamiskynnystä nostaa pelko epäasiallisesta kohtelusta, asian vähättelystä poliisissa tai käsitys, ettei ilmoitus johda mihinkään. Poliisin tulee tehdä toimia, joilla lisätä sateenkaari-ihmisten luottamusta omaan toimintaansa.”, Tarjamo ehdottaa.

Lue lisää:

Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat viharikokset jäävät edelleen piiloon – vastuu ilmoittamiskynnyksen madaltamisesta on viranomaisilla. Seta, Kerttu Tarjamo, 08.10.2020

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu