”Several unknown mistresses is your Nth great grandmother” – Perinteisen perheen käsite koetuksella

Elämme uutta aikaa, jolloin valtava määrä tietoa on salaman nopeasti lähes jokaisen ihmisen saatavilla. Vaikka tietoon sisältyy usein epävarmuutta, on seasta kuitenkin selkeästi hahmotettavissa käsityksiämme ravistelevia tosiasioita. Tämä koskee myös niin sanottua ”perinteisen perheen” käsitettä.

Esimerkiksi kristinuskoon kääntyneen Skandinavian varhaisissa vaiheissa näyttää siltä, että varsinkin mieshenkilön asemasta riippuen ”vaimoa” on saattanut vastata lauma rakastajattaria, eikä sitä historiankirjoituksessa ole edes mitenkään peitelty. Internetin sukupuiden tutkimiseen tarkoitetut palvelut voivatkin tuottaa käyttäjälleen hauskaksi luonnehdittavia elämyksiä, kun palvelu väittää esiäidiksi ”useita tuntemattomia rakastajattaria”. Mitä kauemmas historiaan mennään, tieto esivanhemmuudesta alkaa kärsiä luotettavuusongelmista. Se ei kuitenkaan välttämättä päde tietoon silloisista ”perinteisistä perheistä”, missä lapsia on nimineen mainittu pitkä liuta mutta se mistä äidistä, tai rakastajattarista, kukin on maailmaan pyöräytetty, ei ole välttämättä ollut suuren mielenkiinnon kohde.

Hauskaksi luonnehdittavia elämyksiä?

Edellä mainittu mielenkiintoinen havainto paljastaa vallinneen kulttuurin mieskeskeisyyden, missä nainen on pahimmillaan ollut anonyymi entiteetti, miehen viihdyttäjä ja synnyttäjä. Nainen on myös ollut kauppatavaraa hyvinkin korkealla yhteiskunnallisessa hierarkiassa, missä naimakaupoilla on voitu vahvistaa miehen asemia naisen sukutaustan statuksella, tietysti sillä ehdolla, että naisen sukulaisetkin tästä hyötyvät.

Nykyään kapeakatseisesta ”perinteisestä perheestä” puhuvat liikkeet yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla menneisyyden mieskeskeiseen naisia alistavaan kulttuuriin, sillä samat tahot löydetään useimmiten ahkeroimasta naisten oikeuksien rajoittamiseen pyrkivissä hankkeissa. Jopa naisiin kohdistuvan perheväkivallan kitkemiseen pyrkiminen kohtaa samaisissa piireissä kiivasta vastustusta.

Koska elämme pääsiäisen aikaa, on hyvä muistuttaa, että keskushahmo Jeesus Nasaretilainen oli aikansa radikaali suhtautumisessaan naisiin. Puhuttelevaa on myös Jeesuksen äidin Marian nouseminen keskeiseen asemaan kristillisessä traditiossa.

Hyvää pääsiäistä!

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu