”Sinisilmäisyyden” ihannoinnin sijaan tarvitaan geenipoolin rikastuttamista

Yhteishyvän vuonna 2015 julkaisema artikkeli ”Suomalaiset geenit ovat ainutlaatuisia” on hyvin mielenkiintoinen katsaus siihen miksi niin sanottu suomalainen geeniperimä on kenties maailman halutuimpia geenitutkimuksen kohteita. Mikä tekee juuri suomalaisista geeneistä niin ainutlaatuisia?

Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:in tutkimusjohtaja, professori Aarno Palotie toteaa ensimmäisten maahamme tulleiden suomalaisten joukon hirvittävän vähäiseksi. Tämä on johtanut muutaman harvinaisen geenimuodon rikastumiseen, joita näiltä esi-vanhemmilta saimme. Ajan myötä on lisäksi muodostunut pieniä alueellisia ryhmiä, joissa väki on lisääntynyt keskenään. Samat geenit ovat siis kiertäneet hyvin rajallisissa populaatioissa. Tällä on ollut osin kova hintansa.

Nykymaailmassa tapahtuva matkustaminen ja muuttoliike ovat viime vuosikymmeninä tarjonneet mahdollisuuden geenien luonnolliselle sekoittumiselle eli geenipoolin laajenemiselle.

Terveyden kannalta geenipoolin laajeneminen on lähes yksinomaan hyvä asia”, toteaa Aarno Palotie.

FIMM:in toinen professori Samuli Ripatti toteaakin artikkelissa, että rikkaampi geenipooli tarkoittaa parempia selviytymismahdollisuuksia.

Nykypolitiikassa näkee toisinaan kannanottoja missä väitetään, että suomalaisuus ja suomalaiset olisivat uhattuina. Voidaan puhua jonkinlaisesta ”sinisilmäisyyden” ihannoinnista ja mustasukkaisesta vartioinnista.

Genetiikan valossa olisi kuitenkin syytä hieman avartaa käsityksiä siitä, mikä edesauttaisi suomalaisuuden ja suomalaisten selviytymistä. Näyttää nimittäin siltä, että mitä eristäytyneempää suomalaisuutta haetaan, sitä hankalammaksi selviytyminen käy. Samalla voisimme avarin mielin suhtautua siihen, mitä olla suomalainen ja suomalaisuus tarkoittavat.

Lähteet:

Suomalaiset geenit ovat ainutlaatuisia | Yhteishyvä (yhteishyva.fi)

Geenipooli – Wikipedia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu