Suomalainen lehdistönvapaus kaupan?
Suomalaisten mediatalojen tuottama uutisvirta on oirehtinut vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen tavalla, josta ei voi syntyä muuta kuin pahoja aavistuksia.
Rasistinen ja yleisemmin vähemmistövastainen agenda on ajanut itsensä läpi. Tästä ehkä kaikkein tuoreimman ja samalla suurimman järkytyksen aiheuttavan esimerkin tarjoili suomalaisen median lippulaiva, Helsingin Sanomat, joka käynnisti muun median loppuun suorittaman laskelmoidun rasistisen kampanjan maahanmuuttajaperheiden lapsia vastaan.
Esimerkkejä on lukemattomia ja useimmiten niihin kytkeytyvät maahanmuuttoon sekä muslimeihin ja muihin vähemmistöihin liittyvät aihepiirit. Uutisvirta osoittaa joko selkeää asettautumista ruokkimaan oikeistoradikaalia asennemaailmaa tai toisinaan jopa suoraa tukea oikeistoradikaaleille toimijoille. Yhteisenä nimittäjänä on oikeistoradikaalin maailmankuvan normalisointi.
Samaan suuntaan vaikuttavasta rikoksella vuodetusta uutisaineistosta on tullut suoranainen itsestäänselvyys, jonka käyttöä media ei millään tavalla kaihda, vaan pikemmin odottaa. Tämä kertoo kehityksen intohimoisesta ulottuvuudesta.
Monissa maissa vapaa media taistelee lehdistönvapauden rippeistä oikeistoradikaalin hallinnon tukahdutuksessa.
Suomessa tilanne näyttäytyy aika ajoin siltä, että mediatalot tulkitsevat lehdistönvapauden vapaudeksi tukea oikeistoradikaaleja voimia, eli vapaudeksi luopua lehdistönvapaudesta, kuten monessa muussa maassa asia tulkittaisiin.
Suomalaiselle medialle näköjään riittää, että oikeistoradikaalit voimat vannovat riittävästi uusliberaalin arvomaailman nimiin ja kaupat tuli.
Muu näyttää olevan sivuseikka.
Elämme uusnormaalia aikakautta eli sossurahojen käyttäjien nimet ovat pian julkista dataa – toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä säädettiin joitain vuosia sitten laki, jonka mukaan ulkomaiset tahot eivät saa omistaa yli 50% mistään venäläisestä mediasta. Länsimaissa nousi tietysti hirveä huuto sananvapauden rajoittamisesta, kun se sananvapaus ei enää ollutkaan myytävänä.
Jokainen voi kuvitella mitä tapahtuisi, jos Pohjois-Korean media olisi myytävänä ”markkinahintaan”. Mikä hyvänsä ”läntinen” taho ostaisi sen, kansa aivopestäisiin samaan markkinauskoon kuin suomalaisetkin on aivopesty ja loppu olisi niinsanotusti historiaa (tai sen loppu; kumpi ilmaisu vain paremmin myy…)
Ilmoita asiaton viesti
Äärioikestolle HS on vihervassarien vallassa oleva ”hyysäri tai ”Helsingin Pravda”, äärivasemmalla jonkinlainen uusnatsien äänitorvi. Yhteistä ääripäille on hyökkäily vapaata mediaa vastaan aina kun agenda ei miellytä. Äärivasen ja -oikea eivät ole janan vastakkaiset päät vaan jana taivutettu ympyrän kaareksi, missä nämä sijaitsevat vierekkäin.
Mediakritiikki on, tottakai, sallittua maassa osa toistaiseksi on yksi maailman vapaimmista medioista. Jatkuva poliittinen hyökkäys kaventaa tuota vapautta ja blogi on yksi esimerkki siitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhteistä ääripäille on hyökkäily vapaata mediaa vastaan aina kun agenda ei miellytä.”
Millä se median vapaus mitataan? Silläkö, että se on rahalla ostettavissa vaiko jollain muulla?
Ilmoita asiaton viesti
Kysy sitä RSF:ltä tai tutustu itse.
https://rsf.org/en/ranking
Pohjois-Koreasi on sijalla 180 ja selvityksen maista viimeisenä.
Ilmoita asiaton viesti
No voi herran tähden sentään. Ja sillähän ei ole mitään merkitystä, mikä taho tuon rankingin on tehnyt? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole kun Janne Kejo tietää tämänkin asian paremmin kuin journalistien maailmanjärjestö.
Vai pitäisikö sanoa Q-Ejo?
Ilmoita asiaton viesti
Ja cheerleaderit heiluttaa persettä, kuten noista fanituksista voi nähdä. Näinhän se länsimainen demokratia toimii: sillä ei ole mitään väliä, miten asiat oikeasti ovat, vaan pelkästään sillä, kuinka moni fanittaa mitäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja cheerleaderit heiluttaa persettä…”
Huomaatko itse Kejo, miten surullisen alas sinun kommentointisi on vajonnut? Kysyit lähdettä ja vastasin, ja sinun vastauksesi on tuo.
Ilmoita asiaton viesti
Et kysynyt mitään lähdettä, vaan totesit ykskantaan, että ” journalistien maailmanjärjestö” jne. ja heti ilmaantui parvi tykkääjiä.
Tietenkään sen paremmin sinä kuin nuo tykkääjätkään eivät ole miettineet, miltä pohjalta tuo journalistien maailmanjärjestö asioita tarkastelee.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjois-Korean median vapaudesta olisi tietysti pitänyt kysyä maan viranomaisilta. Hehän tuntevat tilanteen parhaiten.
Ilmoita asiaton viesti
Manu, jos hyvin käy (insh’Allah), niin jonain päivänä ymmärrät sen, että kussakin yhteiskunnassa sallitaan levitettäväksi vain niitä mielipiteitä, jotka pönkittävät kyseistä yhteiskuntajärjestelmää.
Tuo pätee myös meidän omaan kapitalistiseen yhteiskuntajärjestelmään. Soraääniä saa esittää niin kauan kuin ne ovat niin vähäisiä, että eivät muodosta vaaraa yhteiskuntajärjestelmälle, mutta niin pian kuin ne käyvät uhkaaviksi, ne estetään ja tukahdutetaan.
https://drive.google.com/file/d/0B9VjzyD8Z8q7cTJZM1BUaUpsbW8/view
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan Pohjois-Korean sijoitus 180, todistaa vain maa hallinnon tehokkuudesta suojella järjestelmäänsä? Joten voimme todeta, että ainakin yhdellä hallinnonalalla Pohjois-Korea onkin maailman ykkönen.
Ilmoita asiaton viesti
Muun, kuin viherstalinistisen agendan levittäminen on äääärrrrivasemmistolaisesta katsantokannasta lehdistön”vapauden” tuhoamista.
Ilmoita asiaton viesti
Jari, jos mielikuvituksesi suinkin pystyy venymään niin pitkälle, niin teepä tuosta kommentistasi peilikuva ja katso mitä syntyy. :-O
Ilmoita asiaton viesti
Olen toki lukenut historiaa. Nykyinen meininki lie polttavampaa.
Ilmoita asiaton viesti
Me vanhemmat ikäluokat muistamme hyvin, millaista ”lehdistönvapautta” esimerkiksi Yle suosi 1960- ja etenkin 70-luvuilla, mutta blogisti lienee liian nuori noista ajoista paljoakaan tietämään. Silloin Yle ei ollut vain punainen vaan ihan avoimesti punainen. Moniarvoisuudesta ei tietoakaan.
Lehdistön puolueeton, tasapuolinen ja rehellinen uutisointi on tietysti aina tärkeä asia – ja näin toimiessaan se joutuu joskus ottamaan esille myös ei-kivoja asioita ja näkökulmia. Näin HS pyrkii nytkin tekemään, eikä kummankaan ääripään kannattaisi edellenkään vauhkoontua. Juuri tähän blogisti ikävä kyllä nyt syyllistyy ja samalla pilaa sinänsä hyvän ja oikean sanomansa eli – jos ymmärsin oikein – vaatimuksen mediasta tasapuolisena tiedonvälittäjänä ilman agendoja.
Ilmoita asiaton viesti