Suomalainen lehdistönvapaus kaupan?

Suomalaisten mediatalojen tuottama uutisvirta on oirehtinut vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen tavalla, josta ei voi syntyä muuta kuin pahoja aavistuksia.

Rasistinen ja yleisemmin vähemmistövastainen agenda on ajanut itsensä läpi. Tästä ehkä kaikkein tuoreimman ja samalla suurimman järkytyksen aiheuttavan esimerkin tarjoili suomalaisen median lippulaiva, Helsingin Sanomat, joka käynnisti muun median loppuun suorittaman laskelmoidun rasistisen kampanjan maahanmuuttajaperheiden lapsia vastaan.

Esimerkkejä on lukemattomia ja useimmiten niihin kytkeytyvät maahanmuuttoon sekä muslimeihin ja muihin vähemmistöihin liittyvät aihepiirit. Uutisvirta osoittaa joko selkeää asettautumista ruokkimaan oikeistoradikaalia asennemaailmaa tai toisinaan jopa suoraa tukea oikeistoradikaaleille toimijoille. Yhteisenä nimittäjänä on oikeistoradikaalin maailmankuvan normalisointi.

Samaan suuntaan vaikuttavasta rikoksella vuodetusta uutisaineistosta on tullut suoranainen itsestäänselvyys, jonka käyttöä media ei millään tavalla kaihda, vaan pikemmin odottaa. Tämä kertoo kehityksen intohimoisesta ulottuvuudesta.

Monissa maissa vapaa media taistelee lehdistönvapauden rippeistä oikeistoradikaalin hallinnon tukahdutuksessa.

Suomessa tilanne näyttäytyy aika ajoin siltä, että mediatalot tulkitsevat lehdistönvapauden vapaudeksi tukea oikeistoradikaaleja voimia, eli vapaudeksi luopua lehdistönvapaudesta, kuten monessa muussa maassa asia tulkittaisiin.

Suomalaiselle medialle näköjään riittää, että oikeistoradikaalit voimat vannovat riittävästi uusliberaalin arvomaailman nimiin ja kaupat tuli.

Muu näyttää olevan sivuseikka.

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu