Suomen Perustan mainos edelleenkin Oikea Media -verkkojulkaisussa – Päätoimittajalle sakkotuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaisten ajatushautomon Suomen Perustan mainos on ollut näkyvällä paikalla Oikea Media -verkkojulkaisussa vuosien ajan. Oikea Media on tullut tunnetuksi avoimen vihamielisestä suhtautumisesta erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja muslimeja kohtaan. Koronapandemian puhjettua se on myös levittänyt rokotevastaisia salaliittoteorioita. Oikea Media nousi suurempaan julkisuuteen Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatkan seksuaalivähemmistöjä ja pedofiliateemaa yhdistelevän kirjoituksen myötä vuonna 2018.

Verkkojulkaisun päätoimittaja Jukka-Pekka Rahkonen on toiminut aiemmin kansainväliseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten oikeuksia vastustavaan anti-gender -liikkeeseen kuuluvan Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtajana. Hän joutui kuitenkin väistymään paikalta kirjoitettuaan sosiaalisessa mediassa muslimeista ja islamin uskosta rankan halveksuvasti ja vihamielisesti (Aito avioliitto ry:n tiedote, 23.11.2015).

Anti-gender -liike Puola-Viro-Suomi -akselilla | Uusi Suomi Puheenvuoro

Vuonna 2017 perustetun Oikean Median paatoksellisia ja repiviä artikkeleita ja blogikirjoituksia lukiessa ei ole voinut välttyä ajatukselta, että tarkoitus on mennä äärimmäisyyksiin sananvapauden rajojen koettelemisessa.

Koettelu menikin lopulta liian pitkälle, nimittäin viime marraskuussa mediat tiesivät kertoa, että päätoimittaja Rahkonen on tuomittu Keski-Suomen käräjäoikeudessa sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syynä oli Oikeassa Mediassa vuonna 2019 julkaistu kirjoitus, jonka oikeus totesi solvaavan homoja. Tuomion saivat julkaisupäätöksen tehneen päätoimittajan lisäksi myös kirjoittaja ja kirjoittajan sukulainen, joka oli levittänyt kirjoitusta sosiaalisessa mediassa.

Oikea Media -sivuston päätoimittaja, kirjoittaja ja kirjoittajan sukulainen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan | Keski-Suomi | Yle

Kolmelle tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – MTVuutiset.fi

Suomen Perustan mainostamista Oikeassa Mediassa on ihmetelty aiemminkin, sillä ajatushautomo on saanut vuosien varrella mittavaa satojen tuhansien eurojen avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tämä avustus asettaa eettisiä ja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskevia velvoitteita. Ajatushautomon julkaisu johti osan avustuksien takaisinperintään vuonna 2020.

Ministeriö perii takaisin osan Suomen Perustalle myönnetystä valtionavustuksesta (valtioneuvosto.fi)

Suomen Perustan mainos Oikeassa Mediassa herättää kysymyksen siitä saako Oikea Media Suomen Perustalta mainostuloja tai muuta tukea. Toisaalta jo pelkkä ajatushautomon mainos luovuttaa poliittista uskottavuutta julkaisun merkittävissä määrin kyseenalaisille sisällöille.

On varsin kummallista, että edes edellä mainittu tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei ole herättänyt sen kummemmin eduskuntapuolueita kuin muitakaan relevantteja tahoja.

Näyttää siltä, että Suomen Perustan kyseenalaisten mainospuuhien edessä silmälasit on heitetty nurkkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu