Taistolaisuudesta huutavat isoimmin ne, jotka eivät sen jäätävästä kosketuksesta mitään tiedä
Taistolaisuus on osa mennyttä suomalaista kokemusmaailmaa, jota vatvotaan vieläkin joko naureskellen tai kovia kolhuja kokeneiden osaa valitellen. Taistolaisuus on myös pahuuden symboli, jolla voidaan kollektiivisesti leimata tahoja, joilla ei ole koskaan ollut asian kanssa mitään todellista tekemistä. Usein leimattavat löytyvät työväenliikettä edustavista poliitikoista. Toisaalta, kun joku on nuoruudessaan ollut taistolainen, hän vaikuttaa olevan sitä aina, huolimatta myöhemmistä poliittisista valinnoistaan.
Paljolti vaiettu tosiasia on, että taistolaisuuden suurimmat traumat koettiin työväenliikkeen parissa ja juuri siksi taistolaisuuden tai kommunistin leima tuntuu monista työväenaatetta kannattavista äärimmäisen julmalta loukkaukselta.
Vielä visummin vaietaan paljon konkreettisemmasta taistolaisuuden vaikutuspiiristä, eli perhepiireistä, joissa koettiin ehkäpä kaikkein karuimmin radikaalin kommunismin jäätävä kosketus.
Syvimmät traumat saivat ideologisen pakkosyötön kohteeksi joutuneet lapset, jotka elivät kodeissaan taistolaisuuden keskellä ilman mitään mahdollisuutta puolustautua. Nämä samat lapset joutuivat kouluissa ja kaveriporukoissaan kantamaan kommunistin leimaa, vaikka juuri he olivat taistolaisen kovuuden ja päällekäyvyyden uhreja.
On hienoa, että suomettumisen ajasta – onko se ohi vieläkään? – ja siihen liittyvistä ilmiöistä puhutaan, taistolaisuudestakin.
Se tervehdyttää kansankuntaa, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.
Välillä kuitenkin tulee pohtineeksi isointa ääntä pitävien suureellisia mielikuvitusleikkejä.
Taistolaisuus oli vallankumouksellinen Neuvostoliiton ohjauksessa ollut viides kolonna Suomessa. Outoa kuinka leppoisasti monet siihen haluavat suhtautua.
Ilmoita asiaton viesti
Aloitin työt konepajateollisuudessa -67 Turussa, kommunistien hallitessa silloin maan suurinta ammattiosastoa Metalli 49 puh.joht. taistolainen kommunisti. Demarina kävin monet väännöt työpaikoilla kommunistien kanssa, mutta kovin vakavasti heidän puheitaan ”kommunistisesta Suomesta” en ottanut, eikä sitä ottanut kommarit itsekään. Taistolainen liike oli näkyvä ja kuuluva jossa melskasivat ns. ”hyvien ja varakkaiden” perheiden jälkeläiset mallia ”Nalle” Wahlroos. mutta minkäänlaista vahinkoa he eivät Suomelle aikaansaaneet. Kevyet mullat vaan heille, entisille taistolaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit nyt toivottanut edes ”raskaat mullat”. Et kai nyt natseillekaan ole leppoisasti kevyitä multia toivottamassa?
Ilmoita asiaton viesti
En nyt kyllä taistolaisia natseihin vertaisi. Minulla on tuttavapiirissä edelleen entisiä työkavereita, 70-luvulla kiivaita taistolaisia, nyt eläkepäiviään viettäviä lähinnä ”pikku porvareita” jotka nykyään varsin humoristisesti noihin 70-luvun kiihkeisiin vuosiin suhtautuvat vähän samalla tavoin kun samaan aikaan hippiliikkeessä olleet ”maailman parantajat” joista monet jäivät eläkkeelle tehden pitkän uran kuntien ja valtion viroissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tuntenut monia saksalaisia, joiden vanhemmat ovat olleet natseja. Heillä on prikulleen samanlainen sanoma; ne olivat niitä aikoja perustuen siihen informaatioon, jota silloin olivat saaneet.
Silti kukaan ei kyseenalaista oikeutta vainota heitä ja asettaa vastuuseen entisestä toiminnastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oletetaan, ja niinhän asia on, että taistolaisten tavoite oli tehdä Suomesta kommunistinen ja Neuvostoliiton vasallivaltio kaikkine julmuuksineen niin ei vertaus ole kovin kaukaa haettu.
Kommunistit, ihanteensa, tappoi ja tapatti ehkä 100 milj. ihmistä täysin mielivaltaisesti.
Ei kai kyseessä ollut ja ole mikään ”hippiliike”.
Valkopesua ja vähäätelyä ei pitäisi harjoittaa tuollaisen likkeen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton julmuudet tapahtuivat lähinnä Stalinin aikana ja sen jälkeen purettiin sitä Gulag järjestelmää. Neuvostoliitto ei ollut enää sama mitä oli silloin kun oli taistolaisia.
Epäilemättä Stalinin perään haikailevia oli silloin ja on vieläkin. Totalitaristinen yhteiskunta kiehtoo niin äärioikeistoa kuin äärivasemmistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan nyt vähän. Taas.
Solzenitsyn eli viimeiset 17 vuottaan maanpaossa kommunistisesta Neuvostoliitosta.
Häntä syytettiin maanpetoksesta ja syyttestä luovuttiin vasta, hör och häpna, 1991 kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta.
Poliittisten vankien leirit lopetettin muodollisesti 1960 mutta ne jatkoivat silti toimintaa.
Lopullisesti viimeinen leiri suljettiin 1987.
Liekö tuo päätös 1960 tehtiin vain siksi että järjestelmä näyttäisi siistimmältä?
Ilmoita asiaton viesti
No siis, tiettävästi Stalinin aikana tehtiin aika laajamittainen järjestelmä että sitä ei varmasti purettu yhdessä yössä kun orjatyövoimalla pyöri niin suuri osa yhteiskuntaa.
Wikipedia kertoo, että pian Stalinin kuoltua armahdettiin poliittiset vangit joilla oli enintään viiden vuoden tuomio ja ei poliittiset vangit. Vuonna 1954 alkoi laaja poliittisten vankien vapauttaminen. Gulag instituutio lakkautettiin muodollisesti vuonna 1960 ja niihin aikoihin taisi olla enin osa sotavangeistakin kuollut tai päästetty pois että toimintaa oli ajettu siinä kohtaa merkittävästi alas.
Viimeinen leiri tosiaankin suljettiin 1987.
Ilmoita asiaton viesti
Gulag-leireistäkö viimeinen?
Tuohon aikaan Yhdysvalloista jostain kumman syystä pääsi delegaatio yhteen Neuvostomielisairaalaan, jossa mielipidevankeja oli edelleen, eli siis 1989, vielä juuri ennen 1991 NL:n hajoamista. Se on järkyttävää.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Etyk-valtuuskuntakin oli tietoinen USA:n retkestä NL:n mielisairaaloihin, joissa pidettiin dissidenttejä edelleen vaikka kuinka pitkälle kahdeksankymmentälukua. Eikä niissä ainoastaan vietetty aikaa, vaan jouduttiin hoitotoimenpiteiden kohteeksi. Arvata vain saattoi mitä nämä toimenpiteet olivat. Mutta sain ne juuri pois mielestä, (IHME!) Itku tuli sitä lukiessa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmasti on, koska amerikkalaisten (eurooppalaisia myös mukana) delegaation edellä, tehtiin kauneusleikkauksia poliittisten vankien asemaan mm. mielisairaaloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu oli yhtä aktiivinen sotarikoksissa ja joukkotuhonnassa kuin Saksan Gestapo ja SS vuosina 1934-1945.”
Tšeljabinskissa erotettiin yhtenä yönä suomalaisten perheiden vanhemmat lapsistaan ja ammuttiin maaliskuussa 1938, heitä oli 240. Toisten tietojen mukaan 300. Nämä niitä aatteeseen uskoneita.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/241830-stalinin-vainoissa-surmansa-saaneiden-suomalaisten-kohtaloiden-selvitys/
Ilmoita asiaton viesti
Martti Bakcman:
”HIRMUINEN AIKA”
Saksalaismielinen vastarinta
1944-1948
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on pakko tunnustaa, että tuo taistolaisuus on itselleni vain sana historian lehdillä, vaikka synnyin vuonna 1968. Ensimmäinen muistikuvani koko sanasta oli 15-vuotiaana, kun isomummupuoleni sai sätkyn, koska en mennyt rippikouluun. Isomummupuoleni pelkäsi, että minusta tulee taistolainen. Biologisten vanhempieni suvut olivat ateistisia, joten ratkaisu jättää rippikoulu käymättä tuntui loogiselta.
Tiedän, että kotikylässäni etenkin isäni sukua pidettiin kommunisteina, mutta omat vanhempani suojelivat minua politiikalta parhaansa mukaan. Minä en tänäkään päivänä kunnolla sisäistä taistolaisuuden merkitystä. Ehkä hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Kolme vuotta sinua nuorempi. En minäkään rippikoulua käynyt. Mutsi kutsui pakanaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä muistan, miten lapsuudessani isoisäni kutsui minua lempeällä äänellä peijakkaan pakanaksi:) Pappa itse erosi kirkosta jo nuorena, eikä isäänikään kastettu. Ei myöskään äitiäni. Mutta se olikin taas toinen suku.
Olen kuitenkin aina ollut onnellinen sekä uskonnosta että politiikasta irti olleesta kasvatuksestani.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnonvapauslain voimaan tultua 1923 kirkkoherra Hämeessä julisti oikein lehdessä, että nämä ensimmäiset kirkosta eronneet ovat paljolti ainesta, jotka ovat aiemmin joutuneet virkavallan kanssa tekemisiin…
Kun kansa innostui käyttämään innokkaasti eroakirkosta.fi-palvelinta,
niin ainakin pari arkkipiispaa on ”pahoitellut”, että ko palvelin on liian helppo tapa tehdä niin suuri päätös.
( 800 000 eronnut sen kautta-ja avulla)
Kaksi kolmesta kuuluu vielä kirkkoon, MUTTA joka neljäs enää uskoo jumalaan-kirkon oman selvityksen mukaan.
– Viimeistään joskus 2030-40 kirkko, mm. maallistumisen ja jäsenkadon takia tullaan erottamaan valtiosta, uskonnolliseksi yhteisöksi muiden vastaavien joukkoon, kilpailemaan sieluista ja kymmenyksistä.
Tuolloin loppuu mm. koulujen uskonnon opetus, eikä pressakaan enää siunaile puheensa päätteeksi.
Luulisi valtiokirkkoa ja ”kirkkouskovaisia” jo huolettavan…?
– Räsästäkin-ainakin uskonnonopetuksen loppumisen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri kansallinen häpeä.
Ilmoita asiaton viesti
…Entä vapaaehtoiset suomalaiset SS-joukoissa ja ne monet kulttuuri-ja muut merkittävät suomalaiset jotka ihannoivat Aatua ja natsi-Saksaa?
Tai ne, jopa kirkon miehet, jotka tosissaan haaveilivat ja kaavailivat
”SUUR-SUOMESTA?”
SS-vapaaehtoisista, mm. ministeri Jaakko Itälän isoveljestä ja Ville Itälän setämiehestä,
Jouko Itälästä lisää Martti Backmanin kirjasta:
”HIRMUINEN AIKA”, Saksasalaismielinen vastarinta, 1944-1948.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vikaa olisi Suur-Suomessa? Millä tavoin sen edesajaminen olisi ollut epäisänmaallista?
Ilmoita asiaton viesti
”Hihhuliporukan” yltiöisänmaallisuutta.
– Eräät sotapapit puhuivat siinä yhteydessä ”pyhästä sodasta.”
Ilmoita asiaton viesti
Se ei kuitenkaan ole rinnastettavissa taistolaisten maanpetokselliseen toimintaan iskulausein: ”Eteenpäin Otto Wille Kuusisen viitoittamaa tietä!”
Ilmoita asiaton viesti
Minulle ei ole vielä selvinnyt että mitä se taistolaisten ”maanpetoksellinen ja vallankumouksellinen toiminta” käytännössä tarkoitti. Suuria puheita kyllä oli, mutta oliko oikeasti mitään muuta? Yhden näkökulman aiheeseen antaa edesmenneen Juha Sihvolan kirjoitus ”Taistolaisuus ja vallankumouksen pelko”, joka löytyy tuolta:
https://www.historiallinenaikakauskirja.fi/numerot/page/8/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kai pieni osa Neuvostoliitossa opiskelleista suomalaisista kommarinuorista sai ihan käytännön vallankumousopetustakin. Mitään reaalimaailman merkitystähän sillä ei ollut.
Kirjassaan ”Tulopolitiikan arvostelua” taistolainen sosiaalipsykologi Seppo Toiviainen kuvasi, mikä kaikki on ihan väärin niin parlamentaarisessa demokratiassa kuin vapaassa etujärjestötoiminnassakin. Kirjan lopussa hän asiallisesti ottaen kertoi, ettei ole tullut ajatelleeksi niille mitään vaihtoehtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kai kyseessä onkin lähinnä ”Pyhä sota” kun puolustaudutaan kommunistista petovaltiota vastaan.
Vai miksi sitä kutsuisi?
Ilmoita asiaton viesti
Isänmaan rakkaus, sankarihurskaus, uhrivalmius.
Miekka, risti, raamattu ja kypärä.
Miekka, risti, rynnäri, raamattu ja Räsänen.
( Naisten sarjan hopeamitali maanpuolustuskurssin rynnäriammunnoissa!)
”Karin” kokoomuksen logo: kypäräpäinen pappi.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sirppi ja vasara ja Gulakin arkipelagi…
Kummat valitsisit?
Ilmoita asiaton viesti
Vasaran olen jo valinnut ja käyttänytkin remppaprojektissamme ja sirppi on hyvä apuväline joissakin pihahommissa-jahka kevät koittaa…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä Suur-Suomea tehtiin myös suomalaisten arvojen vastaisesti laittamalla venäläisväestöä internointileireille.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaa kyllä, että olet Marxisi lukenut. Punainen vallankumous on menettänyt sinussa oivan politrukin, tai mistä minä tiedän onko kuitenkaan…
Ilmoita asiaton viesti
Entinen taistolainen Linden nyt toisen mokoman Kiurun tilalle.
Mikä häpeä.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisuus ja kommunismi on vuosisadan katastrofi. Koko sodanjälkeistä Suomea. Onneksi tuholaiset ovat hiljentyneet. Heihin pitää vieläkin suhtautua kuin natseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla kommunistit muka eroavat natseista?
Aika uskomatonta että meillä on entinen taistolaiskommunisti ministerinä vuonna 2022. Eikö historiasta ole enempää opittu?
Ilmoita asiaton viesti
Selvästikin komppaat Aria, vaikka kommenttisi ensimmäinen lause on muotoiltu ikäänkuin haastaisit häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Mainitut ovat samaa sakkia.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka, kysyn uudestaan että mitä se taistolaisten ”maanpetoksellinen ja vallankumouksellinen toiminta” käytännössä tarkoitti?
Ilmoita asiaton viesti
”Aika uskomatonta että meillä on entinen taistolaiskommunisti ministerinä vuonna 2022. Eikö historiasta ole enempää opittu?”
Meinaatko että Aki Linden tekee yhden miehen vallankumouksen ja liittää Suomen Neuvost… eikä kun Venäjään?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ollut niin että ystävänne Josif Dzukasvilikin oli vain yksi mies?
Ilmoita asiaton viesti
Rantanen ei taaskaan pysty muuhun kuin ad hominem länkytykseen, mikä ei tosin tullut yllätyksenä.
No vastaan silti, sitä saat mitä tilaat. Ei ole ketään ”meitä”, vain minä, ja Stalin on ystäväni ihan yhtä paljon kuin Adolf Hitler on sinun ystäväsi.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole tainnut enemmälti ihailla ystäväsi Josifin kaveria Adolfia.
Taitaa olla kuitenkin niin että kaikki mitä olen Adolf Hitleristä sanonut tai kirjoittanut, on ollut ja tulee olemaan hyvinkin negatiivista.
Karhunen vain ei ole tainnut koskaan kritisoida kommunistien tekoja ja massamurhia vähän joka puolella maailmaa.
Yhdessähän kommunistit ja natsit lahtasivat Puolankin.
Eikä kommunisteilla ollut mitään kiirettä estää natseja tuhoamasta Varsovan ghettojen ihmisiä sodan loppuvaiheessa. Taisivat enemmänkin tyytyä yleisön rooliin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan ihannoinut sen enempää Stalinia kuin ystävääsi Adolfiakaan, päin vastoin, ne kaksi ovat pahimpia murhaajia mitä maailma on koskaan päällään kantanut.
Kommunismi ja kansallisissosialismi ovat kaikkien aikojen pahimpien ja tuhoisimpien kusetusten top3:ssa, jumalat/uskonnot on se kolmas.
Ja minusta on täysin käsittämätöntä että vielä tänäkin päivänä löytyy niitä jotka noiden nimeen vannovat.
Kaikesta siitä huolimatta en oikein ymmärrä että mikä siinä 1970-luvun taistolaisuudessa niin kovasti kiihottaa vielä tänäkin päivänä, että entiset taistolaiset yhä leimataan maanpettureiksi.
Hyödyllisiä idiootteja he olivat, mutta oliko heistä mitään todellista uhkaa Suomen yhteiskunnalle? Siihen kysymykseen en ole saanut vastausta.
Sen mitä intternetistä olen aiheesta lukenut, taistolaiset olivat kommunisteissakin vähemmistössä, ja heidät pidettiin tarkoituksella sivuraiteella, mihinkään tärkeisiin virkoihin heitä ei valittu ym.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän onneksemme taistolaiset eivät koskaan päässeet valta-asemaan.
Eikä heitä pitäisi päästää nytkään.
Kaikkein vähiten ministeriksi. Vielä kaiken lisäksi mies joka on selkeästi ajanut sosialismia Suomeen.
1970-luvun taistolaiset ovat edelleen voimissaan ja mukana politiikassa. Eivät he ole vielä edes 60-kymppisiä kaikki.
Hehän ”katosivat” kun isäntämaa Neuvostoliitto luhistui.
Kysymys kuuluukin vain että minne? Eivät suinkaan savuna ilmaan vaan muihin vasemmistopuolueisiin alkaen SDP:ä kuten nyt tämä ministeri osoittaa.
On mielenkiintoista kuinka yhden jos toisenkin vanhoja sanomisia kaivellaan edelleen, jopa käräjillä kun taas toisten sanomisia valkopestään ja vähätellään.
Ilmoita asiaton viesti
Sosialismin kannattaminen ja ajaminen politiikan keinoin ei ollut rikos edes 70-luvulla, saati tänä päivänä. Aseellista vallankumousta eivät kai edes taistolaiset kannattaneet.
Taistolaisilla, myös Lindénillä, oli toki suuria puheita ”sosialistisesta vallankumouksesta”, mutta puheen tasolle ne myös jäivät, ja ainakin Lindén on ihan julkisesti sanoutunut irti taistolaisaatteesta jo 90-luvun alkupuolella.
Ja kuten varmaan tiedätkin, Lindén ei ole ensimmäinen ex-taistolainen ministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Olet varmaankin myös kuullut Troijan hevosesta?
Ilmoita asiaton viesti
Troijan hevonen… 😂 Et sitten yhtään kauempaa haettua esimerkkiä keksinyt? 😂
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen havainto näin keskustelun ulkopuolelta, notta taistolaisuutta väheksyy ja valkopesee pääsääntöisesti sama porukka, jonka mielestä Suomen n. 30 natsia on vakava uhka demokratialle ja maailmanrauhalle.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla tästä on sellainen havainto, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tuollaiset eivät ole oikein kiinnostaneet ketään.
Hämmentävää sitten että löytyy jotain persuja joille jotkut 70-luvun kommunistit ovat kovinkin ajankohtaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä valkopesemistä niissä taistolaisten 1970-80-lukujen touhuissa sitten on? Sitä olen täällä kysellyt, mutta kukaan ei siihen näköjään osaa vastata. Mitään ”sosialistista vallankumousta” he eivät tosissaan edes yrittäneet, tiesivät itsekin että heidän kannatuksensa oli opiskelijapiirien ulkopuolella marginaalista. Paljon oli suuria sanoja mutta puheiden tasolle se sitten jäikin.
Ainakaan minä en pidä uusnatseja uhkana demokratialle ja yhteiskuntajärjestykselle, mutta Supo ottaa heidätkin vakavasti.
Supon arvion mukaan kielletyn PVL:n aktiivisten jäsenten määrä Suomessa oli 2017 lopussa noin 80-85 ja tukijäseniä sillä oli noin 200. PVL toimii myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa, joten kaikkiaan jäseniä lienee muutamia tuhansia.
PVL:n kieltämisen jälkeen sen jäsenet ovat siirtyneet ainakin Kohti vapautta-ryhmän ja Odinin soturien ”suojiin”.
edit. lisätty 1. kappale.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaaehtoiset SS-miehet Aatun SS-joukoissa varmaan tietäisivät
– myös miten juutalaiset, romanit, homot ja vammaiset eroaa ja ”erotetaan” natseista ja koko upeasta, ylivertaisesta arjalais-rodusta!
Ilmoita asiaton viesti
”Taistolaisuus ja kommunismi on vuosisadan katastrofi.”
Millaisen katastrofin taistolaiset Suomessa aiheuttivat?
Ilmoita asiaton viesti