Tapaus CitizenGO: Putinin sisäpiirin edustaja Komov edelleenkin hallituksen jäsen

Alun perin espanjalainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten oikeuksien vastainen CitizenGO -järjestö nousi laajempaan suomalaiseen tietoisuuteen Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeustapauksen yhteydessä. CitizenGO keräsi ympäri maailmaa yli 200 000 nimeä Räsäsen puolesta tehtyyn vetoomukseen, joka luovutettiin valtakunnansyyttäjän virastolle vuoden 2021 syyskuussa. Tapaus herätti suuren huolen kansainvälisesti organisoituneen ääriliikehdinnän painostusyrityksistä suomalaiseen oikeuslaitokseen, tässä tapauksessa siis erityisesti syyttäjälaitokseen. Kiristyvän turvallisuuspoliittisen tilanteen johdosta huomio kiinnittyi myös Venäjän hallinnon informaatiovaikuttamiseen kansainvälisen anti-gender -liikkeen kautta. Huoli vaikuttamisesta on tällä hetkellä ajankohtaisempi kuin kenties koskaan aiemmin.

CitizenGO on eräs esimerkki anti-gender -liikkeen kansalaisjärjestöistä, joiden rahoitukseen ja toimintaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiri tavalla tai toisella osallistuu – runsas neljännes anti-gender -liikkeen vuosina 2009-2018 Euroopassa käyttämästä yli 700 miljoonan dollarin summasta tuli Venäjältä (EPF, 2021). Sisäpiiriin kuuluu äärinationalistinen ja Venäjän ortodoksikirkon tukija oligarkki Konstantin Malofejev (engl. Malofeev tai Malofeyev), joka on EU:n ja USA:n pakotteiden piirissä. USA:n tiedusteluviranomaiset ovat luonnehtineet oligarkki Malofejevia presidentti Putinin oikeaksi kädeksi Eurooppaan kohdistuvissa poliittisen vaikuttamisen operaatioissa.

Malofejevin edustajana kansainvälisellä näyttämöllä toimii hänen säätiönsä palveluksessa oleva Alexey Komov, joka on istunut CitizenGO:n hallituksessa. Komov on myös pahamaineisen kansainvälisen World Congress of Families -katto-organisaation (WCF) alueellinen edustaja Venäjällä. WCF on alkujaan amerikkalaisvenäläinen hanke, jonka perustamiskokous pidettiin vuonna 1997 Venäjällä. Komov on anti-gender -liikkeen monitoimimies ja hänen kauttaan Kremlin vaikutusvalta ulottuu laajalle anti-gender -verkostossa.

Kansanedustaja Räsästä tukeva yhdistys järjestämässä mielenosoituksen Helsingin oikeustalolla. US Puheenvuoro, 21.01.2022

Mitä tulee CitizenGO:n hallitukseen, Venäjän Ukrainaan kohdistuva hyökkäyssota ei ole vaikuttanut mitenkään Komovin asemaan. Komov on edelleenkin hallituksen jäsen.

Lähde: citizengo.org

Anti-gender -liikkeen ihmisoikeusvastainen ideologia näyttelee merkittävää roolia Venäjän läntiseen maailmaan suuntautuvan informaatiovaikuttamisen agendalla. Ottaen huomioon Putinin sisäpiirin mittavat rahalliset sijoitukset anti-gender -liikehdintään, on syytä kysyä, mitä Kreml on saanut ja edelleen saa vastineeksi sijoituksilleen?

Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa eräs merkittävä vaihtokaupan kohde on tieto ja erityisesti turvallisuuspoliittisesti merkityksellinen tieto. Mitä kaikkea tällaista tietoa Komovin kaltainen Kremlin lähettiläs on saanut käsiinsä suoraan länsimaisilta yhteistyökumppaneiltaan tai epäsuoraan laajojen anti-gender -verkostojen kautta?

Entäpä juuri nyt?

Aiheeseen liittyvää:

Exclusive: Russia Backs Europe’s Far Right. New Lines Magazine, 24.03.2022

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu