Tapaus Ukkola, vai tapaus Iltalehti? – Kun metsää ei uskalleta nähdä puilta

Jälleen kerran toistuu kuvio, missä Iltalehti julkaisee toimittaja Sanna Ukkolan kolumnin ja ikään kuin ulkoistaa sen näytellen objektiivista osapuolta. Tämä on juuri se näköharha, mihin Iltalehden kaltainen kaupallinen media haluaa ihmisten lankeavan.

Harvinaisen yksinkertainen tosiasia kuitenkin on, että Iltalehti on tilannut Sanna Ukkola nimiseltä sisällöntuottajalta kolumnit, tehnyt julkaisupäätökset ja julkaissut ne. Moraalinen, ja jos tiukka paikka tulee, myös oikeudellinen vastuu on Iltalehden päätoimituksella, joka kerta toisensa jälkeen onnistuneesti piilottelee ihmisten langetessa näköharhaan.

Ukkolan kolumneissa nähdään poliittista aktivismia, joka nojautuu populistisiin tuontitavaranarratiiveihin. Ukkolan syvempiä motiiveja emme kuitenkaan tiedä ja tuskin niitä on mielekästä pohtiakaan. Ukkolan kaltaisia suomalaisia ammattitoimittajia löytyy esimerkiksi Youtubesta ja muualta sosiaalisesta mediasta. Hän ei ole suinkaan ainoa laatuaan.

Mutta, Ukkolan kolumnit on tilannut ja julkaissut Alma Media -konserniin kuuluva Iltalehti. Kyse on tietoisesta journalistisesta valinnasta, jolla pyritään luomaan tietynlaista imagoa ja profiilia. Kyse on selvästä ideologisesta valinnasta ja kannanotosta.

Jos Ukkolan katsotaan harjoittavan ”poliittista aktivismia”, vielä painavampi syy on katsoa massiivisen näkyvyyden tarjoavan Iltalehden harjoittavan ”poliittista aktivismia”, mistä hyötyvät ovat varsin ilmeiset.

Metsä olisi uskallettava nähdä puilta.

Aiheeseen liittyvää:

Pääkirjoitus: Ylen uhkailu toimi – Nyt ei uskalletakaan leikata (iltalehti.fi)

PS-edustajat vaativat Yleltä selvitystä Sanna Ukkolan kolumnin aiheuttamista kysymyksistä (iltalehti.fi)

Ylen hallintoneuvoston perussuomalaiset penäävät vastauksia (iltalehti.fi)

PS:n Joakim Vigelius avautuu, mikä Ylessä on vikana (iltalehti.fi)

Pääkirjoitus: Poliitikkojen on puututtava Ylen sisältöihin eikä se uhkaa sananvapautta mitenkään (iltalehti.fi)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu