”Unelma Helsingistä ilman kommunisteja” – Onko Kokoomus käynnistämässä poliittisen puhdistuksen Helsingissä?

Oikeistopopulistisen oppositiopuolue Kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Atte Kaleva on tullut suurelle yleisölle tutuksi islamvastaisesta retoriikastaan, joka on suoraa lainaa äärioikeistolaiselta vastajihadistiselta liikkeeltä.  Islamvastaisuuden lisäksi vastajihadistiseen mielenmaisemaan kuuluu uusmccarthyistinen vihamielisyys poliittista vasemmistoa kohtaan. Usein vasemmisto leimataan kommunismiksi, millä voidaan luoda demonisoivia mielikuvia menneitä painolasteja luetellen. Muita mainemääreitä ovat kulttuurimarxismi, uusmarxismi ja toisinaan jopa stalinismi.

Uusmccarthyismistä sinänsä on tullut vallitseva vivahde kokoomuslaisessa politiikanteossa niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla.

Kalevan sosiaalisen median ulostulot, joita on laajalti paheksuttu niiden asiattomasta sisällöstä, tuntuvat saavan päivä päivältä fanaattisemman luonteen. Sisältöä ei kaiken aikaa voi erottaa äärioikeistolaisen Perussuomalaisten poliitikkojen tuotoksista.

Sama trendi on nähtävissä kauttaaltaan Kokoomuksen puoluekentässä. Jopa puheenjohtaja Petteri Orpon ulostulot heijastelevat äärioikeistolaisia vivahteita. Näistä viimeisimpänä niin sanottu ”Suomi on Ruotsin tiellä” -väite, joka on suoraa lainaa vastajihadistiselta äärioikeistolta.

Vaarallisen uusmccarthyistisesta retoriikasta tekee tätä nykyä se, että kommunistin leima voi odottaa ketä tahansa, joka kuuluu vähemmistökansanryhmään tai puolustaa vähemmistökansanryhmiä. Myös naisten oikeuksien puolustamisesta voi saada kommunistin leiman.

Uusmccarthyismin ytimessä on vainoharhaisten ajatusmallien levittäminen, kylmän laskelmoivasti. Tämä on keskeinen syy ilmiön erityiseen vaarallisuuteen.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Kalevan tuore tviitti on kolkkoa luettavaa, kun sen asettaa tämän ajan kontekstiin.

Minulla on unelma: Helsinki ilman kommunisteja. Tehdään yhdessä siitä vaalipäivänä totta!”, toteaa Kaleva tviitissään.

Kyseinen tviitti liittyy kommentointiketjuun, missä yhteys alun perin jaettuun uutiseen katkeaa. Jäljelle jää Kalevan poliittinen viesti, joka saa monen haukkomaan henkeä.

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu