Vihreiden Harjanne ei näe Nato-kansanäänestystä tarpeelliseksi

Turvallisuuspolitiikkaa koskeva keskusteluilmapiiri osoittaa avartumisen merkkejä. Hallituspuolue Vihreistä muun muassa kansanedustajat Mari Holopainen ja Atte Harjanne sekä entinen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio ovat tehneet selväksi myönteisen Nato-kantansa. Ajankohtaiseksi kannanotot on tehnyt merkittävällä tavalla muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne. Harjanne on puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtaja, mikä antaa kannanotolle painoarvoa. Painoarvoa keskustelulle on tuonut myös Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon eilinen vetoomus kaikille puolueille Nato-keskustelun avaamiseksi.

Harjanteella on myös näkemys niin sanotusta Nato-kansanäänestyksestä, jota on perinteisesti pidetty jonkinlaisena itsestään selvyytenä suomalaisessa Nato-keskustelussa.

Kansanäänestystä ei kyllä nähdäkseni pidetä mitenkään yleisesti edellytyksenä, enkä itse näe sitä tarpeelliseksi. Eduskunnan mandaatin määrittää ensisijaisesti laki, ja tilanteet muuttuvat vaalien välillä. (Ei viime vaaleissa puhuttu pandemiapolitiikasta).”, kirjoitti Harjanne eilisessä Twitter-viestissään.

Ajatus Nato-kansanäänestyksestä ja kansan Nato-kannatukseen tuijottaminen ovat osoittautuneet liian usein poliitikkojen keinoiksi pakoilla vastuutaan Nato-jäsenyysasiassa.

Tällä taktiikalla Suomen Nato-jäsenyydestä on voitu tehdä eräänlainen ikuisuusprojekti, jonka ei ole tarkoituskaan valmistua.

Demokratian näkökulmasta kansanäänestyksen järjestäminen keskeisestä turvallisuuspolitiikan kysymyksestä on hyvin kyseenalaista. Kansalaisilla ei ole riittävää mahdollisuutta puntaroida asiaa perusteellisesti, koska turvallisuuspolitiikassa on paljon salassa pidettävää tietoa”, kirjoitti politiikan tutkija Johanna Vuorelma lokakuussa Nato-kansanäänestystä koskien.

Vuorelma muistuttaa myös siitä, että Nato ei edellytä uusilta jäsenmailta kansanäänestyksen järjestämistä.

Myös hallituspuolue RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on ottanut kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tämänpäiväisessä kirjoituksessaan.

Adlercreutzin kannanotosta kirjoitti Ilta-Sanomat.


Päivitetty tiedolla RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin kannanotosta, 31.12.2021, klo 14:56

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu