Vuosi 2019: Kun fasismi marssi paraatiovista eduskuntaan

Joulun alla eduskunnassa käytiin välikysymyskeskustelu, missä Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien uusoikeistorintama esitti epäluottamuslausetta ulkoministeri Pekka Haavistolle. Keskustelua on luonnehdittu kauniisti ilmaistuna värikkääksi mutta sitä se ei suinkaan ollut. Taustalla kummitteli edeltänyt räävitön vellonta sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa, jota pitivät yllä erityisesti Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kansanedustajat ja muutamat asialle omistautuneet toimittajat.

Tämä katutappelun henkeä ilmentänyt kokonaisuus herätti monet kansanedustajat. Eräs tilannekuvaa eduskunnassa kommentoinut kansanedustaja oli entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd).

Pelin henki oli tehty harvinaisen selväksi edeltäneessä laskelmoidussa kiihottamistyössä, jota Tuomioja silminnähden järkyttyneenä paheksui ja syystä. Tuomiojan ja joidenkin muidenkin katseet kiinnittyivät erityisesti Kokoomukseen, jonka antaumuksellinen peliin osallistuminen hämmensi.

Tuomioja totesi tilanteen muistuttavan vuotta 1918 edeltänyttä aikaa, jolla oli tuhoisat seuraukset kansakunnallemme. Hän vetosi lietsonnan lopettamiseksi.

Mitään vaikutusta näillä vetoomuksilla ei ollut sen kummemmin Kokoomukseen kuin Perussuomalaisiin käydyssä keskustelussa. Tosin, harva odotti mitään Perussuomalaisilta, joiden koko politiikan tekeminen perustuu nimenomaan ennakko- ja harhaluulojen levittämiseen vihollisiksi katsottavista ryhmistä – tällä haavaa al-Holin leirin suomalaislapset.

Kuin kärjistääkseen avoimesti esitettyjä ”vihervasemmistoon” kohdistuvia halveksunnan ja vihan ilmauksia, ulkoministeri Haaviston saatua lopullisessa äänestyksessä eduskunnan luottamuksen, olikin aika tehdä al-Holiin liittyvistä kysymyksistä ministerivastuuasia. Tällä siis tavoitellaan sitä, että Haavisto joutuisi valtakunnanoikeuteen.

Näin siis Kokoomus, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit haluavat.

Jokainen ymmärtää mistä kaikesta tässä Haavistoon kohdistuvassa ajojahdissa on kysymys.

Kokoomus näytti vihdoin sen, mistä sen nykyinen puoluejohto ja eduskuntaryhmä on tehty lähtiessään teatteriin mukaan.

Muutos suomalaisessa poliittisessa ilmastossa on ollut raju viime eduskuntavaalien jälkeen, mikä johtuu hyvin pitkälle siitä, minkälaisia linjavalintoja Kokoomus on tehnyt.

Kokoomus on käytännössä poistanut viimeisenkin tulpan äärioikeiston valtavirtaistumisen tieltä. Se on antanut merkittävän kannatuksen omaavan perinteisen puolueen siunauksen äärioikeiston toiminnalle.

Nämä ovat demokratian ja oikeusvaltion kyseenalaiseksi asettavia linjavalintoja, tietoisia ja laskelmoituja valintoja.

Se on selvää, että fasismi on marssinut Kokoomuksen auki pitämistä paraatiovista sisään eduskuntaan ennen näkemättömällä voimalla.

Vuoden 2019 jälkimmäisen puoliskon aikana nähty fasistinen rettelöinti on vain pientä alkusoittoa sille, mitä vuoden 2020 aikana Suomessa vielä nähdään.

Seinähulluiksi heittäytyneet poliitikot kiihottavat kylmän laskelmoivasti todellisia seinähulluja, eli niin sanottuja ekstremistisiä voimia, ryhmissä ja yksin radikalisoituneita.

Erityinen huoli poliitikkojen ja kansalaisten turvallisuudesta ei ole mitenkään ylimitoitettua.

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen. "Jokainen on syntynyt jossakin kuussa mutta siitä huolimatta on hyvä pitää jalat maassa". "Menetkös matkoihisi, sanoi mummo, kun ei uusi peruna voisilmällä kelvannut ja sillä matkalla ollaan".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu