Yle-lakiesitys: Medialiiton toimintamalli kuin suoraan mafian käsikirjasta

Hallituksen joulukuun puolessa välissä eduskunnalle antama lakiesitys Yle-lain muuttamiseksi on paljastumassa skandaaliksi vailla vertaansa. Kaupallisten medioiden etujärjestö Medialiitto on saanut askaroida edustamiensa medioiden tarjoileman vaikenemisen muurin takana tavalla, joka on kuin suoraan mafian käsikirjasta. Kaikessa yksinkertaisuudessa Medialiitto uhkaa valtiota EU-komissiolle tekemällään kantelulla vaatien, että lakimuutoksen on tyydytettävä Medialiiton, siis kaupallisten medioiden, intressejä.

Lakimuutos tulee rajoittamaan radikaalisti Ylen sisältötuotantoa ja samalla kansalaisten yhdenvertaista pääsyä informaatioon, minkä seuraamuksia pelätään laajan asiantuntijajoukon toimesta. Jatkossa Ylen pitää keskittyä pelkästään liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävien julkaisujen tuottamiseen tekstimuotoisten sisältöjen supistuessa olemattomiin.

Ylen verkkosisältöjä käyttää viikoittain yli kolme miljoonaa kävijää. Ylen edellä ovat pienellä erolla vain oikeistokonservatiivit iltapäivälehdet Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Tämä kuvastaa Ylen sisältöjen merkitystä suomalaisille.

Yle-lain muutos tulee johtamaan kansalaisten viestinnällisten oikeuksien ja sananvapauden eli perusoikeuksien rajoittamiseen. Lakimuutoksen jälkeen laatusisällöt ovat yksinomaan kaupallisten medioiden maksumuurien takana. Yle-verolle saatava vastine muuttuu Ylen verkkosisältöjen osalta pitkälti näennäiseksi.

Mielenkiintoista Yle-lain muutoksen kuviossa on erityisesti se, että sitä ollaan tuomassa eduskunnalle tietoisena Medialiiton uhkauksesta jatkaa kanteluprosessia kaikesta huolimatta. Hallitus toteaakin lakimuutosta koskevassa esityksessään poikkeukselliseen sävyyn lakimuutokseen liittyvästä riskistä.

Medialiiton toimintamallia voidaan hyvällä syyllä kutsua mafiamaiseksi – myös mafia hallitsee lakimiesarmeijan käyttämisen omien intressiensä ajamiseksi.

Lainvalmisteluprosessin kannalta tilanne on oudon epämääräinen, eikä vähiten juuri Medialiiton harjoittaman uhkailun vuoksi.

Täyttyvätkö asianmukaisen lainvalmistelun kriteerit ja voidaanko oikeusvaltiossa ylipäänsä hyväksyä lainvalmistelun lähtökohdaksi yksityisen etujärjestön vuosikausia kestänyttä uhkaamista?

Istuvan hallituksen osalta tilanteen jokseenkin ymmärtää, koska peliin on vedetty EU-komissio. Lisäksi koko prosessi on kaikessa rumuudessaan alkanut vähintäänkin edellisen hallituksen aikana.

Sitä ei voi sen sijaan ymmärtää, että tätä lakimuutosta kaikkine outouksineen ollaan viemässä maaliinsa sammutetuin lyhdyin, kansalaisilta piilossa. Tässä salailussa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet, mikä on oikeastaan järkyttävää.

Tätäkö se ”vallan vahtikoirana” toimiminen tarkoittaakin? Mediamafia käskemässä mitä vallan on päätettävä.

 

vmlouek

Yksityishenkilö. Poliittinen kanta: yksityisasia. Puhelinnumero: salainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu