Yle-lakiesitys: Medialiiton toimintamalli kuin suoraan mafian käsikirjasta
Hallituksen joulukuun puolessa välissä eduskunnalle antama lakiesitys Yle-lain muuttamiseksi on paljastumassa skandaaliksi vailla vertaansa. Kaupallisten medioiden etujärjestö Medialiitto on saanut askaroida edustamiensa medioiden tarjoileman vaikenemisen muurin takana tavalla, joka on kuin suoraan mafian käsikirjasta. Kaikessa yksinkertaisuudessa Medialiitto uhkaa valtiota EU-komissiolle tekemällään kantelulla vaatien, että lakimuutoksen on tyydytettävä Medialiiton, siis kaupallisten medioiden, intressejä.
Lakimuutos tulee rajoittamaan radikaalisti Ylen sisältötuotantoa ja samalla kansalaisten yhdenvertaista pääsyä informaatioon, minkä seuraamuksia pelätään laajan asiantuntijajoukon toimesta. Jatkossa Ylen pitää keskittyä pelkästään liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävien julkaisujen tuottamiseen tekstimuotoisten sisältöjen supistuessa olemattomiin.
Ylen verkkosisältöjä käyttää viikoittain yli kolme miljoonaa kävijää. Ylen edellä ovat pienellä erolla vain oikeistokonservatiivit iltapäivälehdet Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Tämä kuvastaa Ylen sisältöjen merkitystä suomalaisille.
Yle-lain muutos tulee johtamaan kansalaisten viestinnällisten oikeuksien ja sananvapauden eli perusoikeuksien rajoittamiseen. Lakimuutoksen jälkeen laatusisällöt ovat yksinomaan kaupallisten medioiden maksumuurien takana. Yle-verolle saatava vastine muuttuu Ylen verkkosisältöjen osalta pitkälti näennäiseksi.
Mielenkiintoista Yle-lain muutoksen kuviossa on erityisesti se, että sitä ollaan tuomassa eduskunnalle tietoisena Medialiiton uhkauksesta jatkaa kanteluprosessia kaikesta huolimatta. Hallitus toteaakin lakimuutosta koskevassa esityksessään poikkeukselliseen sävyyn lakimuutokseen liittyvästä riskistä.
Medialiiton toimintamallia voidaan hyvällä syyllä kutsua mafiamaiseksi – myös mafia hallitsee lakimiesarmeijan käyttämisen omien intressiensä ajamiseksi.
Lainvalmisteluprosessin kannalta tilanne on oudon epämääräinen, eikä vähiten juuri Medialiiton harjoittaman uhkailun vuoksi.
Täyttyvätkö asianmukaisen lainvalmistelun kriteerit ja voidaanko oikeusvaltiossa ylipäänsä hyväksyä lainvalmistelun lähtökohdaksi yksityisen etujärjestön vuosikausia kestänyttä uhkaamista?
Istuvan hallituksen osalta tilanteen jokseenkin ymmärtää, koska peliin on vedetty EU-komissio. Lisäksi koko prosessi on kaikessa rumuudessaan alkanut vähintäänkin edellisen hallituksen aikana.
Sitä ei voi sen sijaan ymmärtää, että tätä lakimuutosta kaikkine outouksineen ollaan viemässä maaliinsa sammutetuin lyhdyin, kansalaisilta piilossa. Tässä salailussa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet, mikä on oikeastaan järkyttävää.
Tätäkö se ”vallan vahtikoirana” toimiminen tarkoittaakin? Mediamafia käskemässä mitä vallan on päätettävä.
Unkarin tauti Ylessä?
Ilmoita asiaton viesti
”Arvokonservatiivien” kanta: Kansalle teetä, sirkushuveja, keppanaa ja kaupallista mediahömppää.
Emme tarvitse ”tutkivia journalisteja”, emmekä muita urkkijoita ja asioittemme tonkijoita!?! – Katsokaa vaikka ketkä tuottaa suurimman osan veropotistakin..?!
– Jotain KUNNIOITUSTA isänmaan parhaille pojille ja heidän bisneksilleen!
Eik va…?
Ilmoita asiaton viesti
Sosialidemokraattien kanta: ”kansalle mädätystä”
Emme tarvitse tässä mittakaavassa valtiorahoitteista mediaa vaan tarvitsemme vapaat markkinat
-JOTAIN kunnioitusta veromaksajille ja heidän rahoilleen.
Eik va…?
Ilmoita asiaton viesti
Kantelu on kyllä laillista uhkailua sivistyneessä maailmassa. Että sellaista ”mafiamenoa” EU-jäsenvaltiossa.
X
Ilmoita asiaton viesti
Britit juuri toteuttivat sen, mikä pitää tehdä, jos ei EU-meno miellytä.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on yhdenmukaistaminen ja virtaviivaistaminen, käyttääkseni Kokoomuksen mainostoimiston sanoja.
Kaikkien medioiden tulee kääntää UPIn ja Reutersin sähkeet, muuntaa tekstiä hieman ja lisätä juttuun ’havainnekuvia’.
Jos halutaan raflaava otsikko, niin raahaudutaan kauppatorille tekemään tusinan verran haastatteluja joista valitaan kolme samantyyppistä ja yksi poikittainen. Pääasia ei ole objektiivisuus vaan se, että saadaann kunnon klikkiotsikko.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Joo just, yle pittää kattoa, se huuhtoo koko kansan tietosuutta ja taukoamatta ja kansa itte maksaa. Yle vaikenee tästäki monitahosesta merkittävästä asiasta.
Kansaneustajat ei näe, ei kuule eikä ymmärrä tätäkhään. Mutta uskon, että yle on siivouksen eessää, sen toiminta on ala-arvosta.
Ilmoita asiaton viesti
Soini ja Sipilä: Yleen palataan vielä…?
– Nythän Sipilä voisi käynnistää ”prosessin” Ylenkin kuntoon laittamiseksi
ja Soini, Antiikin Kreikan vapaana miehenä hoidella projektin likaisen työn?
( Soinillahan on saneerausnäyttöä, kun saaneerasi jopa itsensä ulos perustamastaan puolueesta?!)
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä molen kans Yle-veron maksajana ihmeishäni tästä koko hommasta.
Tuosta vain kaikesa hiliaisuuesa veethän matto lukemattomien kansalaisten jalakain alta.
Hyijä koko saki!
Ilmoita asiaton viesti
Ylevero on pakko maksaa. Siitä ei saa vapautusta vaikka haluaisi.
Yksityisen laatumedian sisältöä voi ostaa, jos haluaa ja kiinnostaa. Kuluttaja saa itse valita. Laatua ei saa ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
…Ja kun maksaa vielä enemmän, niin ehkä tulevaisuudessa voi nauttia laatumedioiden informaatiosta ilman mainoksiakin…?
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi olla niin, että se maksaa joka haluaa maksaa. Jos ei tahdo maksaa niin sitten ei tarvitse.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se jo on Spotify:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä voi ostaa laatumedian sisältöä? Yksityisten mediatalojen tuotteet eivät juurikaan ole laadukkaampia kuin Ylen, osin jopa huonompia.
Optimisti voi toki toivoa, että Ylen osittain poistaminen markkinoilta parantaa yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kanavaa voi vaihtaa. Tänäänkin kaikki aikuisia kiinnostava sisältö tulee Ylen kanavilta niin radiossa kuin televisiossakin, mutta subilta tulee Batman, jota kukaan ei varmaan ole vielä koskaan nähnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin siirrytään ”valinnanvapauden” nimissä kokonaan kaupalliseen höttöhömppään ja sen jälkeen ”Trumpin malliin”, eli vaihtoehtoisiin vale-uutisiin-ja totuuksiin…
– Amerikan mallia ja ”valinnanvapautta” Suomeenkin”
Ehkä kaupalliset paikallisradioasematkin palaavat iloksemme?
Ilmoita asiaton viesti
”Suunniteltua lakia kritisoidaan myös vanhanaikaisuudesta ja epämääräisyydestä. Huolena on myös se, saako journalismia myös jatkossa muualtakin kuin maksumuurin takaa.” (Blogin linkki)
Hiljaa hivuttamalla sotavuosien takaisiin arvoihin ja asenteisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hivuttautuminen menneisyyden arvoihin ja asenteisiin on tapahtumassa ja Medialiiton mediaoligopolia edustavat jäsenet ovat varsin antaumuksellisesti antamassa vauhtia.
Ilmoita asiaton viesti
Lopputuloksen voi jo arvata. Kaupalliset uutismediat siirtävät koko verkkosisältönsä siististi maksumuurin taakse, ja suuri(n) osa kansalaisista jää radio- ja tv-uutisten varaan. Sitähän Medialiitto tällä ”uudistuksella” hakee.
Eihän se tietenkään kaikkia haittaa, osalla on varaa ja halua maksaa kymmenien eurojen kuukausimaksuja, ja ne jotka ei tähänkään asti ole valtamediaan luottaneet, jatkavat Oikeamedia, MV, ym. valeuutissivustojen seuraamista.
Näyttää pahasti siltä että olemme Unkarin tiellä.
Ilmoita asiaton viesti
Medialiiton toimintaahan on tarvittu siksi, että Suomen valtio ei ilman painostusta ja komissioon vetoamista ole ruvennut toteuttamaan EU-lainsäädäntöä. Tästä on turha kiukutella Medialiitolle.
Toimintatapa, jossa verovaroin rahoitettu yhtiö tarjoaa maksutta tuotteita alalla, jolla on runsaasti yksityistä tuotantoa, ei sovi EU-maailmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti muualla EU:ssa ei ole tuollaisesta kuultu, koska ainakin Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Tsekissä ja Puolassa paikalliset Ylet pukkaavat nettisivuilleen uutisia sen minkä ehtivät. Ja lukea voi täysin ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko esimerkiksi, mitä sellaista viestintää Ruotsin ”paikallinen Yle” eli Sveriges Television harjoittaa, jonka kieltämistä Yleltä nyt vaaditaan? Verkkosivusto https://www.svt.se/ näyttää sisältävän tv- ja radio-ohjelmiin liittyvää sisältöä. Samantapaisesti rajattaisiin lakiesityksen mukaan Ylen toimintaa.
On epäselvää, riittäisikö hallituksen esitys täyttämään EU-lainsäädännön ja komission vaatimukset. Esitys on jokseenkin kiertelevä ja tulkinnanvarainen, kun siinä on sellaisia epämääräisiä ilmauksia kuin ”pääpainon tulee olla” ja ”pääsääntöisestI”. Siinähän on aika isojen sikojen mentäviä porsaanreikiä.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkiäsi avaamalla pääsee suoraan uutisiin.
https://www.svt.se/
Nimenomaan uutisia, jotka eivät kerro mistään telkkariohjelmista.
Henry
Ilmoita asiaton viesti