Alexander Stubbilla oli mahdollisuus osoittaa arvojohtajuutta, mutta hän epäonnistui surkeasti

Itselleni tärkein syy olla äänestämättä Alexander Stubbia on se, että jatkuvasta itsensä kehumisesta ja ensiluokkaisista hampaista huolimatta hän ei nimenomaan ymmärrä Venäjää tai osaa toimia sen kanssa.  Elokuussa 2008 kun Georgia ja Venäjä kävivät lyhyen sotansa miehen puheet olivat kovia, mutta hetkeä myöhemmin hän oli haukkumassa russofoobikoiksi ihmisiä, jotka turvallisuuspoliittisista syistä kyseenalaistivat venäläisen ydinvoiman rakentamisen tilanteessa, jossa Venäjä jo oli aloittanut sotansa Ukrainassa. Tämä Venäjää ymmärtämätön alisuorittaminen huipentui 2022 helmikuussa, kun Stubb soitti tunteikkaan puhelun ystävälleen ̶s̶a̶u̶r̶o̶n̶i̶n̶ ̶s̶u̶u̶l̶l̶e̶ Venäjän ulkoministeri Lavroville anellen hyökkäyksen pysäyttämistä. Eikä siinä välissäkään toiminta ollut hääppöistä.

Mutta presidenttiys vaatii muutakin kuin itänaapurin diktatuurin kanssa pelaamista ja eräs toistuvasti esille nouseva ja nostettu teema on niin sanottu arvojohtajuus. Itse kukin taitaa käsittää sen hiukan eri tavalla, mutta lienemme yksimielisiä siitä, että kyse on muun muassa siitä, että presidentti johtaa maatamme esimerkillään, toimii yhdistävänä tekijänä ja ei tahri itseään päivänpolitiikalla.

Toisin kuin Haaviston ollessa aiemmin ehdokkaana, homofobiasta on tullut nyt merkittävä syy olla äänestämättä häntä ja peräti 40 % Stubbia kannattavista kertoo, kuinka homofobia on heille keskeinen äänestykseen vaikuttava tekijä. Tässä olisi ollut arvojohtajuuden paikka, mutta  Alexander ”yhdistävä tekijä” Stubb on hipihiljaa. Vaikka hän on tilaisuuden tullen mainostanut itseään liberaalina ja modernina ehdokkaana, niin hän on hiljaa. Esimerkin vastakkaisesta ja todellisesta arvojohtajuudesta voi katsoa tästä.

Kun Stubbilla olisi kerrankin paikka osoittaa arvojohtajuutta, hän vaikenee, jottei ärsyttäisi äänestäjiään. Kun Haaviston puolison sukupuoli, heidän suhteensa alku ja identiteetti ovat hyökkäyksen ja pilkan kohteena, Alexander Stubb vaikenee. Poliittisen opportunismin aiheuttaman selkärangattomuuden ohella tästä tulee väistämättä mieleen se, että mies on entinen koulukiusaaja. Sellaiset eivät asetu puolustamaan yhtään ketään ilman henkilökohtaista hyötyä.

Tätä vahinkoa Stubb aikanaan yrittänee korjata, kunhan kampanjointi hiljenee. Mutta sellainen ei ole presidentin arvoista johtajuutta, vaan edelleen linjassa poliittisen opportunismin kanssa.

Henkilökohtaisesti olen hyvin surullinen siitä, kuinka tällainen vähemmistövihamielisyys on tosiasiallisesti nostettu yhdeksi vaalikysymykseksi. Erityisesti surettaa nuorten puolesta. Suomen vuonna 2024 pitäisi olla tätä parempi ja Alexander Stubbin olisi voinut toivoa olevan tällaista parempi ehdokas. Tämä oli hänelle ensimmäinen testi, jossa osoittaa arvojohtajuutta. Sen sijaan vaikuttaa hiukan sille, että hänen aiempikin liberaaliutensa lienee ollut vain tuulen ja tunteiden myötäilyä silloin, kun hän saattoi parantaa poliittista nostettaan Kokoomuksen liberaalin siiven edustajana.

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani.

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa.

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu