Aselepokysymyksestä Suomen kanssa – neuvostoliittolainen propagandadokumenttielokuva vuodelta 1944
Kahdeksankymmentä vuotta sitten olivat käsillä Suomen kohtalon päivät. Lopulta puna-armeijan ei onnistunut murtaa Suomen puolustusta, mutta Suomi saatiin pakotettua erillisrauhaan. Pian tämän jälkeen julkaistiin (propaganda)dokumenttielokuva ”Aselepokysymyksestä Suomen kanssa”. Se tuo tapahtumiin itänaapurin näkökulman. Kaivelin tuon nyttemmin tekijänoikeusvapaan filmin naapurin valtiollisesta valokuva- ja filmiarkistosta ja tänään julkaisen sen kanavallani kello 18:15. Vaikka dokumentti sai Stalinin palkinnon, niin se on siltikin yllättävän mielenkiintoinen katsaus ja ajankuva.
Laitoit väärän sanan sulkuihin. Kyseessä on neuvostoliittolainen propaganda(dokumentti)elokuva. Dokumentti-sana on oikeastaan tarpeeton, koska elokuvaa ei tule käyttää dokumenttina siitä, mitä tapahtui, vaan ihan jostain muusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Lopulta puna-armeijan ei onnistunut murtaa Suomen puolustusta, mutta Suomi saatiin pakotettua erillisrauhaan.”
Suomi tavoitteli pitkään erillisrauhaa aivan oma-aloitteisesti ja pakottamatta, mutta Stalinin vastaus oli aina ehdoton antautuminen, mikä olisi käytännössä merkinnyt suomalaisten kansanmurhaa.
Torjuntavoitto Saksan tuella Tali-Ihantalassa 1944 tuhosi NL:n hyökkäyskärjen niin perusteellisesti, että Suomen silloinen valtausyritys ei enää onnistunut. Vasta tämän jälkeen elokuussa 1944 NL lakkasi vaatimasta ehdotonta antautumista, ja edellytykset neuvotellulle aselevolle ja rauhalle saatiin aikaan. Ehdot olivat Suomelle hyvin raskaat, mutta tärkein eli itsenäisyys ja täysivaltaisuus säilyivät, joten Suomi tarttui tilaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti