Moskova ja Moskovan sotilastekniset toimet ovat iänikuista ikenien tuulettelua

Suomalainen turvallisuuspoliittinen antirealismi, myöntyväisyyspolitiikka, haitallinen sinisilmäisyys ja pasifismiksi verhoiltu nahjusmaisuus ovat viimein kohdanneet ansaitsemansa coup de grâcen.  Tie nahkurin orsille alkoi Kaukasuksen hurmejuhlista ja päättyi venäläisten aloittamaan laittomaan sotaan, sotarikoksiin ja kansanmurhaan Ukrainassa. Silmämme ovat avautuneet ja näemme nyt itsekin, millainen naapuri meillä on. ”Hyvää huomenta Todellisuus!”, sanoi Suomi-neito herättyään Ruususen unestaan. ”Hyvää huomenta Suomi-neito, saanko esitellä ystävämme Painajaisen?”, vastasi todellisuus.

 

Euroopassa käydään suursotaa. Satojen tuhansien sotilaiden armeijat eivät ole ottaneet yhteen täällä sitten toisen maailmansodan. Kymmenet valtiot ovat osallisina varsinaisten sotaa käyvien maiden ohella. Ukrainan suvereniteettia, demokratiaa ja oikeutta olemassaoloon kansakuntana puolustavat urheat ukrainalaiset ja heitä tukevat vapaaehtoiset ovat kilpemme, joka suojaa myös meitä muita Moskovan julmalta ja rikolliselta sodalta, jota venäläiset ryydittävät tälläkin kertaan, kuten lähes aina ja kaikkialla aiemminkin nähdyillä epäinhimillisillä sotarikoksillaan. Moskovan asevoimat ryöstävät, murhaavat ja raiskaavat aivan kuten Moskovan tukemat serbit aikanaan Balkanilla, tai Moskovan omien sotajoukkojen vyöryessään yli Itä- ja Keski-Euroopan vapauttaen maita natsimiehityksestä stalinistisen sortovaltakunnan alamaisiksi Adolf Hitlerin unelmien murskautuessa Lend-Lease--ohjelman öljyämän sotakoneen rattaisiin.

 

Nyt M̶o̶r̶d̶o̶r̶i̶n̶ ̶  Moskovan puhuvat päät ovat rynnänneen kertomaan, kuinka itänaapurin diktatuuri ei pidä siitä, kun Suomi on ilmoittanut tekevänsä sen, mihin nämä itse ovat meidät tosiasiallisesti ajaneet. Rossiskaja Gazetassa kerrotaan, kuinka Suomen Nato-jäsenyys ehdottomasti uhkaa D. Peskovin mukaan Venäjän turvallisuutta ja Moskovan valtiontelevision toimesta venäläisille kerrotaan Hitleriä ja toista maailmansotaa unohtamatta, että meidät on jo Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen itse asiassa sisällytetty jo Natoon ja Yhdysvallat ei päästä meitä pois, eikä se salli meidän järjestää kansanäänestystä asiasta [1]. Vanhaan hyvään aikaan tällaista harhaista tavaraa saattoi lukea Zavtran kaltaisista julkaisuista, mutta nyt tämä on virallisesta virallisempaa Moskovan uutisointia tilanteesta, jonka se on itse toimillaan saanut aikaan. Artikkeliin on luonnollisesti sisällytetty uhkakuvien maalailua ja kerrottu, kuinka tällainen vaarantaa hyvät naapurisuhteet. Lisäksi olemme saaneet kuulla, kuinka Venäjä varoittelee sotilasteknisistä toimista, joihin kuulemme kuuluu joukkojen vahvuuden lisääminen rajoillamme. Itselleni tämä kremloidien logiikka ei oikein avaudu. Toisaalta väitetään meidän jo olleen Natossa 1990-luvulta alkaen, mutta sitten uhkaillaan seurauksilla, jos liitymmekin Natoon. Tovi sitten Venäjä oli se, joka lakkasi kunnioittamasta Suomen itsenäistä päätöksentekoa, mutta nyt väitetäänkin, että Yhdysvallat ei päästä meitä pois Natosta ja estää kansanäänestyksen. Sankkaa on, sankkaa on Iivanan keittämä soppa. Sellainen Schrödingerin Nato-jäsen tämä Suomi-neitomme näemmä on itänaapurin propagandaharhoissa.

Tässä vaiheessa on kuitenkin syytä muistella hiukan vanhoja.

Kenraali Makarov kävi luennoimassa Helsingin yliopistolla kesällä 2012. Puheen konteksti on tämän päivän kannalta hiukan epäolennainen, mutta muuta tärkeä poiminta voidaan tehdä. Alleviivaukset omiani.

”Viime vuosina Venäjän valtiojohtoa ovat erityisesti huolestuttaneet Baltian maiden kehotukset ja pyynnöt Natolle taata niiden turvallisuus väitettyjä Venäjän aggressiivisia toimia vastaan. Tämän seurauksena Naton sotajoukkojen toiminta näiden valtioiden alueella on huomattavasti lisääntynyt, alueella suoritetaan laajoja valmistavia toimenpiteitä sotilasinfrastruktuurin rakentamiseksi ja suurien sotilasvoimien käyttämiseksi.

Pidämme tällaisia toimia uhkana turvallisuudellemme. Siksi jouduimme vuonna 2009 käynnissä olevan asevoimien uudistuksen puitteissa uudelleen perustamaan maavoima-armeijan johtopisteen ja muodostamaan erillisistä joukko-osastoista vielä yhden jalkaväkiprikaatin”

[…]

”Nyt Suomen ja Venäjän välisellä 1300 kilometriä pitkällä rajaosuudella meillä on vain yksi jalkaväkiprikaati. Vastoin ulkomaisten poliittisten toimijoiden lausuntoja meillä ei ole aikomuksia perustaa mitään arktisia prikaateja. Omat toimenpiteemme vahvistavat maamme Suomen-suhteiden ystävällismielisen kurssin, mikä heijastuu poliittisissa, taloudellisissa ja kulttuurialan ja muissa sopimuksissa.”

[…]

Mutta Suomen ja Venäjän suhteiden kehittymistä häiritsee merkittävästi se, että Suomi edesauttaa Naton vaikutuksen leviämistä arktisilla alueilla ilman Venäjää.

Asiantuntijoidemme mukaan Suomen käytännön osallistuminen  Naton ”Nordefco”-yhteistyöhön ja Naton sotaharjoituksiin todistaa, että Suomi on vähitellen liittymässä Nato-toiminnan piiriin. Tietyissä olosuhteissa tämä voi jopa aiheuttaa uhan Venäjän turvallisuudelle.”

[…] 

Aivan ääneen sanotusti turvallisuuden takaaminen on ollut Moskovalle ongelma. Syykin on ilmeinen ja pian tuon jälkeen alkanut sota Ukrainassa ja Krimin valloitus sitä alleviivaavat. Kyky puolustautua tarkoittaa sitä, että Venäjällä on vähemmän vaihtoehtoja toiminnalleen. Suomen osalta voidaan todeta, ettei 2012 – 2022 tilanne kauheasti muuttunut. Lisää yhteistyötä Naton kanssa sekä kahdenvälisiä ja monenkeskisiä harjoituksia muissa puitteissa sekä kourallinen sopimuksua. Mitään turvallisuustilannetta muuttanutta ei tapahtunut, mutta kuinka toimikaan Venäjä?

Joulukuussa 2014 Alakurttiin perustettiin 80. moottoroitu arktinen prikaati, jollaista ei ollut kuulemma aikomustakaan perustaa. Vanha 200. erillinen moottoroitu prikaati vaikuttaa edelleen pohjoisessa ja vuosina 2012 – 2021 suurin osa pohjoisen sotilaspiirin joukko-osastoista on saanut käyttöönsä uutta tai modernisoitua kalustoa.

Toisin sanoen vaikkemme olleet puolustusliitto Natoon liittyneetkään, Venäjä on jo kymmenen vuotta sitten valehdellut toiminnastaan ja toteuttanut juurikin sellaisia sotilasteknisiä toimenpiteitä, joilla se meitä taas pelottelee. Venäjän rajojemme läheisyyteen sijoittamat joukko-osastot on moukaroitu pahemman kerran Ukrainassa samalla, kun sotatarviketuotanto sakkaa komponenttipulan takia, minkä myötä voimme unohtaa tällaiset puheet. Venäjä ei uhkaa meitä millään, mitä se ei ole jo ennen valheiden saattelemana tehnyt ja sen kyky vahvistaa sotavoimaansa on hyvin kyseenalainen tilanteessa, jossa se kohdannee suuria vaikeuksia edes tavoitellessaan helmikuun 2022 tilannetta. Nyt on juuri oikea hetki liittyä puolustusliittoon ja Moskovan lakeijoiden ikenien tuulettelun voi jättää omaan arvoonsa.

 

 

 

[1] Но после распада Советского Союза Финляндия и Швеция почти сразу были инкорпорированы в НАТО. В том числе принимали участие во всех крупных учениях альянса. Не вступали из практических соображений, чтобы не увеличивать военные расходы. Сейчас Штаты не оставляют шансов отвертеться. Хельсинки и Стокгольму даже не позволили провести референдум.

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani.

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa.

 

+13
vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu