Pormestarilla ei mitään ratkaisua Helsingin palkanmaksun kaaokseen

Pormestari Juhana Vartiaisella ei ole vieläkään esittää mitään ratkaisuja Helsingin palkanmaksun viivytyksiin ja virheisiin. Helsingin Sanomien haastattelupyyntöjä aikansa väisteltyään Vartiainen toistelee nyt Hesarille samoja fraaseja kuin sotkun alkaessa. Olennaista haastattelussa on oikeastaan vain se, että ongelmat voivat jatkua kuukausia eikä kaupungin johdolla ole käsitystä edes siitä, miten ne aiotaan ratkaista.
Pormestarille ei kuulemma kuulu ”mikromanageeraaminen” ja hän ”ei muista”, miksi työntekijöiden ja ay-väen jo ennen Sarastia-yhtiön ohjelmistojen käyttöönottoa esittämiä huolia ei otettu vakavasti. Vastuussa pormestari sentään myöntää olevansa, mutta mitä hän on tehnyt jo viidettä kuukautta jatkuvan palkanmaksun myöhästymisten ja käsittämättömien virheiden korjaamiseksi?
Kun Vartiainen valittiin kokoomuksen ehdokkaana pormestariksi, harva odotti hänen olevan kovin ahkera tekemään itse töitä. Sihteereitä ja erityisasiantuntijoita pormestarin esikunnassa riittääkin. Mutta mistä pormestarille maksetaan lähes 15 000 euroa kuukaudessa plus kokouspalkkiot ym edut, jos tuhansien kaupungin työntekijöiden jääminen kokonaan tai osittain vaille palkkaa on asia, jonka ratkaiseminen näyttää hänen mielestään kuuluvan konsulteille ja ”mikromanageeraamiseen”?
”Piikki auki” konsulteille
Kaupunki on ostanut palkkakaaosta selvittämään konsultointia Deloittelta, jolle on maksettu jo yli kaksi miljoonaa. ”Piikki on auki” konsulteille, olihan juuri Deloitte mukana jo Sarastian järjestelmän käyttöönotossa ja sai siitäkin satoja tuhansia, vaikka homma epäonnistui totaalisesti. Julkisuuteen ei ole edes kerrottu paljonko Sarastia ja sen ohjelmiston alustan tarjoava joku toinen yhtiö ovat laskuttaneet epäkelvon ohjelmiston käyttöönoton aiheuttamista lisätöistä? Onko vieläkään edes selvää, mistä Sarastian palkanmaksuohjelmiston virheellinen toiminta johtuu?
Pormestarilta – ja muilta Sarastian ohjelmiston hankinnasta ja käyttöönotosta vastuussa olevilta – olisi hyvä kuulla, miksi palkanmaksussa ei palattu aikaisempaan järjestelmään, kun heti alussa kävi selväksi, että Sarastialta hankittu tietojärjestelmä tekee tuhansia työntekijöitä koskevia virheitä eikä kukaan edes tiennyt, mistä kaikesta ne johtuivat? Mikä rooli tässä on ollut ohjelmistohankintaa tehtäessä kaupungin Taloushallintopalvelujen toimitusjohtajana toimineella ja juuri ohjelmiston käyttöönoton tapahtuessa maaliskuun alussa Sarastian liiketoimintajohtajaksi siirtyneellä Ulla Kukkosella? Entä miksei kaupunki antanut jonkun pankin hoidettavaksi ainakin peruspalkan maksamisen viipymättä niille työntekijöille, jotka eivät ole saaneet lainkaan palkkaa? Tuskin siitä olisi ainakaan miljoonia pitänyt maksaa, kuten nyt konsulteille.
Vartiainen toistaa samoja ylimalkaisia fraaseja, joilla kaupungin johto on koko skandaalin ajan yrittänyt vierittää vastuuta sotkusta muille. Vieläkään ei ole saatu vastausta siihen, miksi Helsinki otti käyttöön ja kerralla koko kaupungin lähes 40 000 työntekijän palkanmaksuun Sarastia-ohjelmiston, vaikka sen toimimattomuudesta oli jo tietoa Espoosta, Kirkkonummelta ja eräistä muista kunnista? Miksi se piti tehdä juuri helmi-maaliskuun vaihteessa, vaikka vanhan järjestelmän päivitykset oli luvattu tämän vuoden loppuun asti? Kun kaupunki oli maksanut vanhan järjestelmän tarjonneelle CGI-yhtiölle lehtitietojen mukaan jo viideltä vuodelta tuloksettomista yrityksistä muokata vanhan pohjalle uusi, voisi olettaa kaupungilla olleen mahdollisuus edellyttää päivityksiä pidemmäksikin ajaksi? Tai pitääkö paikkansa, että uudella ohjelmistolla ei ajettu kertaakaan testiajoa koko tietokannalla vaan vain pilotteja pienemmillä määrillä tietoja?
Ketkä ja miten kantavat vastuuta?
Ammattiliitto JHL:n poliisille tekemän tutkintapyynnön ja Tehyn tekemän rikosilmoituksen kannalta on tietysti selventävää, että pormestari Vartiainen ilmoittaa nyt Hesarin haastattelussa olevansa vastuussa palkanmaksun kaaoksesta. Hän kertoo kaupungin palkannneen ulkopuoliset konsultit myös selvittämään, mitä tästä sotkusta voidaan ottaa opiksi. Mutta ei kai Vartiainen kuvittele, että kehnon, jatkuvasti virheitä tekevän ja alunperin Helsinkiä pienemmille kunnille tehdyn palkanmaksuohjelmiston hankkiminen ja sen ottaminen käyttöön keskeneräisenä on peruste, jolla työnantaja voi väistää vastuunsa maksaa palkka ajallaan kaikille työntekijöille?
Vartiaisen ohella vastuuta on julkisuudessa ottanut hankintapäätöksen ohjelmistosta tehnyt kansliapäällikkö Sami Sarvilinna ja vähän epämääräisemmin osittain myös henkilöstöjohtaja Nina Gros. Kaupunginhallituksen jäsenet ovat selitelleet, ettei heillä ollut ennalta tietoa järjestelmän ongelmista. Henkilöstön edustajat ja ammattijärjestöt ovat kuitenkin yrittäneet puhua päättäjille resurssien vähyydestä ja uuden järjestelmän käyttöönoton aikataulun liiallisesta kiireestä jo ennen kuin palkanmaksukaaos alkoi.
Sarastian ilmeisen surkean tietojärjestelmän ohella ongelmia on aiheutunut palkanmaksun henkilöstöresurssien vähyys, josta ammattijärjestöjen edustajat varoittivat. Pormestari, kaupunginhallitus ja valtuusto ovat vastuussa siitä, että näitä varoituksia ei otettu huomioon budjetista ja palkanmaksujärjestelmän muutoksesta päätettäessä. Itse asiassa uuden tietojärjestelmän hankkimista ja taloushallinnon keskittämistä pyrittiin käyttämään keinona vähentää henkilöstömenoja jopa etupainotteisesti, ennen kuin uusi palkanmaksujärjestelmä oli edes saatu käyttöön. Osaa näistä henkilöstömenojen ”säästöistä” on toteutettu siirtämällä palkanlaskennalle aiemmin kuuluneista tehtävistä osa esimerkiksi koulujen rehtoreille, jossa ei siinäkään ole järkeä.
Tietotekniikkaa ja hankintoja koskevan osaamisvajeen lisäksi palkanmaksukaaos on nostanut esille toisenkin vakavan ongelman Helsingin kaupungin johtamisessa: se on henkilöstön kuulemisvaje ja työpaikkademokratian puute. Lisäksi on vielä nykyisten poliittisten päättäjien taipumus tyytyä toimimaan vain virkamiesesittelyn mukaan, paneutumatta asioihin itse kunnolla, ennalta ja kuunnellen asukkaiden ja työntekijöiden kriittisiä ääniä.
No ei tietenkään voi pormestarilta odottaa älyllistä toimintaa, kuten EI blogistiltakaan minkääntason ratkaisuehdotusta, joten yhteenvetona, kaikki poliitikot ovat vain ja ainoastaan yhteiskuntamme rasitteita.
Ilmoita asiaton viesti
Miksei Helsinki palaa aiempaan palkanmaksujärjestelmään siihen asti, kunnes uuden ongelmat on ratkaistu? Miksei kaupunki anna jonkun pankin hoidettavaksi ainakin peruspalkkoja niille työntekijöille, jotka ovat jääneet vaille palkkaa? Miksei kuunnella työntekijöitä ja oteta päätöksentekoon mukaan heidän osaamistaan? Ja miksei lopeteta selvästikin ongelmia lisännyttä pyrkimystä ”säästää” henkilöstömenoista ja nosteta niin palkkahallinnossa ja ict-osaajille kuin muissa palveluissa palkkatasoa kilpailukykyisemmäksi?
– Tässä eräitä toimia, joita blogissani esitin. Kommentoijankin toivoisi lukevan tekstin ennen kuin sitä kritisoi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitti arviostasi, yleensä toimitussopimukseen sisältyy maininta toimivuudesta ja sanktiot epäonnisille. Maailmasta löytyy satoja Helsinkiä isompia kaupunkeja, joissa asiat ovat hoidetut ja palkanmaksut rullaavat normaalisti, mutta ellei se täällä onnistu, ainahan voi ryhtyä lakkoon, siis harkintaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten Hki otti uuden järjestelmän käyttöön. Tiedän vaan kuinka pankeissa uudet järjestelmät, esim maksuliike tai ottolainaus, otettiin käyttöön. Testien jälkeen ajettiin uutta ja vanhaa järjestelmää rinnakkain ennenkuin vanha lopetettiin.
Kehitystyöstä vastasi projektiorganisaatio, missä vastuut oli selvästi määritelty.
Helsingin palkanmaksujärjestelmän kaltaiseen katastrofiin pankeilla ei ole varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kai tuon järjestelmän tilaussopimuksesta löytyy nimi. Entisenä kaupunginvaltuutettuna ja nykyisenä tutkivana journalistina odotan, että Hakanen julkaisee tilaajan (tilaajien) nimen (nimet). Oletan, ettei tilaaja ole Juhana Vartiainen.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Villikari, kiitos kommentista. Kuten blogissa kerron, tilauspäätöksen on tehnyt kaupunginhallituksen hyväksymien linjausten pohjalta kansliapäällikkö Sami Sarvilinna. Keskeisiä päätöksen valmistelijoita oli kaupungin taloushallintopalvelujen toimitusjohtaja Ulla Kukkonen, joka siirtyi samaan aikaan Sarastialta hankitun järjestelmän käyttöönoton kanssa Sarastian liiketoimintajohtajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vain kaupungilla voi olla näin lööperi järjestelmä, mikähän oli Kukkosen siirtosumma ja mitkä Sarastien referenssit 😂
Ilmoita asiaton viesti
Voiko olla totta, että Helsingin kaupungilla on 40000 palkollista,vaikka suuri osa työtehtävistä teetetään konsulteilla ja urakoitsijoilla ja ostetaan muina ostopalveluina.
Asukkaita on 632000. Siitä voi sitten itse kukin laskeskella kuinka monennelle vastaantulijalle sinä maksat palkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän on tosi, kyky puhua on vaatimus viranhaltijoille ym palvelijoille, ei kyky tehdä ratkaisuja, kun kukaan ei niitä pysty arvioimaan ja päätöksetkin ovat kollegialaajuisia pakoonjuoksuja. Mutta miten Vartiainen ja Soininvaara ( Helen ) selviävät talvesta, jää arvioitavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vartiaisen kaksi ratkaisua joka ongelmaan:
1. Veroprosentti alas,
2. Helsinki englanninkieliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nopein ratkaisu itse vakituisen henkilökunnan palkkojen maksamattomuuteen on prosessi, jossa poissuljetaan ne osa-alueet, joissa ei ole esiintynyt ongelmia.
Ne, joissa on ongelmia siirretään kiinteällä maksusopimuksella pankkien maksupalvelukseksi (Hakanen) kunnes asiat saadaan hallintaan.
Tietojärjestelmän vaihtumis/päivitysprosessissa on tapahtunut emämunaus. Kustannusten säästämiseksi on rinnakkaisajo vanhan järjestelmän kanssa hylätty, jolloin virheitä ei löydetty, eikä se tuskin ole enää mahdollistakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Testien jälkeen ajettiin uutta ja vanhaa järjestelmää rinnakkain ennenkuin vanha lopetettiin.”
Suora sitaatti yltä löytyvästä Villikarin kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Villikari kertoi pankkien rinnakkasiajosta, ei Helsingin järjestelmästä. Se olisi pitänyt tapahtua Helsingin kaupungillakin palkanmaksujärjestelmässä niinkuin ammattitaioisesssa pankissa ja muuallakin, joissa alan asiat osataan.
Järjestelmämuutosta ei saa johtaa tietokekniikan päälliköt, vaan kokonaisuudesta vastaavat johtajat. Tietotekniikka on väline ja ”orja”ei, isäntä.
Tässä mennään monesti pieleen monella alalla syystä, että johtajat ovat siirtäneet kyvyttömyyttään vastuuta tietotekniikan päälliköille.
Ilmoita asiaton viesti