Sijoittajille jättibisnes Helsingin Eteläsatamaan
Helsingin sataman toimintojen uudelleenjärjestely nousee monista tekijöistä ja vaikuttaa monien Helsingin alueiden kehittämiseen. Kaupunginvaltuuston tällä viikolla hyväksymän periaatepäätöksen keskeisenä lähtökohtana oli valtavan rakentamis- ja kiinteistösijoitusalueen synnyttäminen aivan kaupungin keskustaan.
Puheilla rantabulevardista ja hankkeella arkkitehtuuri- ja design-museosta kuorrutettiin suunnitelmaa, jonka kova ydin on luoda mahdollisuus laajaan rakentamiseen ydinkeskustan ehkä tärkeimmällä ranta-alueella. Kaupunkitutkija Kaarin Taipale on kuvannut mittakaavaa toteamalla, että alue on yhtä suuri kuin Pohjoisesplanadin ja Aleksanterinkadun väliin jäävä korttelijono Kolmen sepän patsaalta Katajanokan kanavalle.
Kansallismaiseman arvojen sivuuttamisen ohella päätöksen tekee erityisen kyseenalaiseksi se, että alueen suunnittelu ollaan ulkoistamassa suurelta osin rakennuttajalle. Sijoittajat ja grynderit tähtäävät tietysti siihen, että alueelle rakennetaan mahdollisimman paljon ja tuottavasti. Helsingin arvokkainta ranta-aluetta ja kansallismaisemaa aletaan muokata liikevoittojen logiikalla.
Eteläsatamasta aiotaan siirtää matkustajaliikenne Tukholmaan Katajannokalle ja Tallinnanlaivat Länsisatamaan Jätkäsaareen. Tähän liittyy Länsisatamasta Länsiväylälle rakennettava tunneli. Sen alustava hinta on 180 miljoonaa.
Alueesta järjestetään rakennus- ja kiinteistöalan firmoille tarkoitettu suunnittelukilpailu. Sen ensimmäisen vaiheen on tarkoitus ratketa vuoden 2022 aikana. Sen jälkeen alue kaavoitetaan kilpailun voittaneen rakennusliikkeen tai kiinteistösijoittajan kanssa. Tämän kilpailun alueeseen kuuluu myös arkkitehtuuri- ja designmuseon alue. – Varsinainen paradoksi: arkkitehtien sijasta kiinteistösijoittajat ja grynderit suunnittelevat arkkitehtuurimuseon aluetta!
Periaatepäätös hyväksyttiin valtuustossa äänin 52 – 33. Vihreät, Vasemmistoliitto, Feministipuolueen edustaja ja Paavo Väyrynen kannattivat vastaesitystä, jonka mukaan periaateratkaisua ei olisi vielä tehty vaan ensiksi olisi selvitetty tarkemmin vaihtoehto, jossa lisää satamatoimintoja siirretään Vuosaareen. Kokoomukselle ei tässä ratkaisussa ollut tärkeää tietää konkreettisesti esimerkiksi tunnelinkustannuksia ja aiemmin Vuosaari-vaihtoehdon puolesta satamatoiminnoissa puhunut SDP käänsi kelkkansa.
”Sijoittajille jättibisnes Helsingin Eteläsatamaan”
Hienoa, jos näin on.
Ilmoita asiaton viesti
”Varsinainen paradoksi: arkkitehtien sijasta kiinteistösijoittajat ja grynderit suunnittelevat arkkitehtuurimuseon aluetta!”
Mahdollisesti kiinteistösijoittajien ja gryndereiden palveluksessa on arkkitehtejäkin. En oikein ymmärrä miten arkkitehdin ammattitaito voi parantua, jos palkan maksaa kaupunki tai valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole ammattitaidosta vaan toimeksiannosta ja siitä, millaisiin lähtökohtiin se perustuu. Kiinteistösijoittajan ja rakennusliikkeen intressinä on tietysti saada mahdollisimman hyvä tuotto ja teettää suunnittelijoilla sen mukaiset esitykset. Kaupungilla pitäisi ainakin periaatteessa olla erilainen lähtökohta, jossa liikevoiton tavoittelun sijasta ovat keskeisenä asukkaiden tarpeet, kaupunkikuva, kulttuuri- ja luontoarvot jne.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, grynderit tietenkin haluaisiavat rakentaa Eteläsataman täyteen pilvenpiirtäjiä mutta sellainen suunnitelma tuskin menee läpi. Kaupunki voi vaikuttaa aivan ratkaisevasti rakentamiseen ja kaupunkikuvaan, eli rakennusyhtiöiden on noudatettava kaavamääräyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoroni onkin kritiikkiä Helsingin kaupunkisuunnittelussa tapahtuneesta muutoksesta, jossa asemakaavojen valmistelu on siirtynyt yhä useammin sijoittaja- ja grynderivetoiseksi. Tähän liittyy muun muassa Eteläsataman kohdalla se, että kaupungin puolella hankkeen periaatepäätösten valmistelun on ottanut johtaakseen pormestari Jan Vapaavuori.
Normaalin kaavavalmistelun sivuuttamisen tarkoituksena on nimenomaan antaa lisää tilaa muille kuin asukkaiden tarpeista, kaupunkikuvasta ja hyvän kaupunkisuunnittelun periaatteista lähtevälle suunnittelulle. Järjestäessään kiinteistösijoittajille ja rakennusliikkeille kilpailun alueen suunnittelusta kaupunki sitoutuu jatkamaan kaavoitusta voittaneen ehdotuksen pohjalta ja voittajayhtiön toimiessa mukana kaavan valmistelussa. Muita kuin sijoittajien ja gryndereiden ehdotuksia ei missään vaiheessa tule käsittelyyn.
Toki kaupunginvaltuusto ja lautakunta voivat hylätä kilpailun tuloksena syntyvän esityksen, mutta nykyisen valtuuston enemmistö näyttää omaksuneen Vapaavuoren, hänen esikuntansa ja kaupunkiympäristötoimialan johtavien virkamiesten lähtökohdan sijoittaja- ja grynderivetoisesta suunnittelusta. Toivottavasti tämä linja muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että grynderit ja rakennusliikkeet tekevät itselleen sopivan kaavan, eikä kaupungilla ole siihen nokan koputtamista. Mitä rakennusliikettä Vapaavuori edustaa? Eikö hä ole hieman jäävi tässä asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Lisää on tulossa. Heti kun tunnin juna Turkuun. Suomi rata Tampereelle. Ja Itärata Kouvolaan ovat rakennusvaiheessa niin gryndereille varmistuu keskustan edelleen kasvattaminen. Ja sitten tuleekin jättipotti. Kun Tallina yhteys rakentaminen varmistuu. Kokonainen Saari Suomenlahdelle ja sinne liikenne yhteydet em kolmelta syöttölinjalta.
Helsingin pitäisi odottaa kunnes Valtion saa tuotettua kokonaisvaltaiset laskelmat siitä mitä tapahtuu, kun rannikko satamiin ei tulekaan rahtiliikennettä kuin yksi kolmas osa tai joihinkin satamiin vain puolet nykyvolyymeista rekoilla. Rekat vähenevät 50-75% Ruotsin ja Viron laivoista ?
Tämä vaihtoehto pelkästään sillä, että joskus aloitetaan Suomessakin toteuttamaan EU ssa jo vuonna 2011 sovittua liikennemuotosiirtymää tavaraliikenteen osalta maanteiltä vesiliikenteeseen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/eu-mega-hankkeet-ten-t-verkkoa-toteutettaessa-vs-suomen-liikennejarjestelma-suunnittelu/
Ilmoita asiaton viesti
niin se että viime kesänä EU.ssa todettiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen suulla että mm Baltia radan volyymi laskelmat olivat mallia Hiha ja EU komissio ei niitä tarkastanut vaan myönsi tuet… siitä vaan tehtyjen ja sille esitettyjen laskelmien perusteella …… eli paljon on muutoksia tulossa Suomenkin liikennejärjestelmään ihan pakollista EU tietä vielä ennen raideliikenne multimiljardi projektien toteuttamista ja vain siksi kun parlamentaarinen ja virkamiestyö ei onnistu sitten millään – ei edes kohtuullisesti.. ?
Ilmoita asiaton viesti