Hei Greenpeace, voisitteko löytää meille suomalaisille loskattoman kodin?
Tuore Greenpeacen lehdistötiedote "radiologisesta hätätilanteesta" Japanissa johtaa selvään johtopäätökseen: koko Suomi pitäisi evakuoida säteilyvaaran vuoksi. Kysynkin siis, ja kehotan muitakin kysymään, esimerkiksi Greenpeacen Suomen-osastolta, mistä mahtaisimme löytää uuden kodin joko kaikille meille suomalaisille tai ainakin niille yli puolelle miljoonalle, jotka joutuvat elämään Fukushiman evakuointialueen säteilytasot vähintään kaksinkertaisesti ylittävässä säteilyhelvetissä?
Ja jos saan toivoa: voisimmeko saada uuden kodin, jossa olisi lämmintä eikä lainkaan loskaa?
Greenpeacen tuore, 21.2.2017 päivätty lehdistötiedote kertoo, että säteilytasot Fukushiman vuoksi evakuoiduilla mutta nyttemmin asutukselle jälleen avatuilla alueilla ovat "radiologinen hätätilanne". Perusteluina hätätilanteelle Greenpeace pitää omia mittauksiaan, joiden mukaan Iitaten kylässä voidaan ulkona saada 2,5 millisievertin vuotuisia säteilyannoksia, ja sisätiloissa jopa 10,4 millisievertiä.
Koska (milli)sievert on säteilyn vaarallisuutta mittaava yksikkö, joka huomioi erot eri säteilylajeissa, eri säteilylähteissä (esimerkiksi luonnollinen vs. keinotekoinen) ja eri altistumisreiteissä (esim. ulkoinen altistus tai ruoan mukana tuleva altistus), voimme verrata suhteellisen helposti radiologista hätätilannetta Japanissa radiologiseen hätätilanteeseen Suomessa. Vertailu on yksinkertainen: mitä korkeampi millisievertlukema, sitä suuremmat riskit.
Säteiluturvakeskuksen eli STUKin mittausten mukaan keskimääräinen suomalainen altistuu vuodessa noin 3,2 millisievertille radioaktiivista säteilyä. Mutta tämä ei kerro likimainkaan koko totuutta, ehei! Isänmaamme kamara on radioaktiivisen radonin kyllästämä, ja tämän radioaktiivisen kaasun aiheuttamat altistukset vaihtelevat liki nollasta hyvinkin korkeisiin: radonin osuus annoksesta on keskimäärin puolet, 1,6 millisievertiä, mutta suurin asuintalosta mitattu radonpitoisuus on vastannut 340 millisievertin (kyllä, kolmesataaneljäkymmentä) vuosiannosta (Muikku ym., 2014, s. 12).
Vain harvat altistuvat näin hirmuisille annoksille – vertailun vuoksi, kaksi pahiten säteilylle altistunutta Fukushiman työntekijää sai arviolta yhteensä 600 millisievertin annoksen – mutta verrattain korkeita annoksia saavia on tuhansia. STUK:in laskelmien mukaan vähintään viiden millisievertin yhteisannoksen (radon + muut lähteet) saavia ihmisiä asuu Suomessa noin 549 000, ja heistä noin 70 000 saa vuodessa vähintään saman annoksen kuin Greenpeacen korkein Iitatesta löytämä annos on – 10,4 millisievertiä (Muikku ym. 2014, s. 15).
Pyydänkin siis Greenpeacea löytämään pikimmiten paikan edes näille 70 000 onnettomalle. Mieluiten lämpimän.
Loppukaneettina totean myös, että Fukushiman onnettomuus oli hirmuinen, aivan turha katastrofi. Se raastoi rikki kokonaisia yhteisöjä eikä sen vaikutuksia tulisi vähätellä. Mutta murhenäytelmän pitkittäminen tämänkaltaisella pelonlietsonnalla on vastenmielistä ja alhaista. On alhaista lietsoa tällä tavoin pelkoa aikansa eläneen, 1970-luvulla kiveen hakatun ja ilmastonmuutoksen pahentuessa päivä päivältä riittämättömämmäksi käyvän energiapolitiikan ajamiseksi, ja on erityisen alhaista lietsoa pelkoa julkisuuden ja rahalahjoitusten toivossa – kuten Greenpeace tekee.
Lähteet
Muikku ym. (2014). Suomalaisten keskimääräinen efektiivinen annos. STUK-julkaisuja A259. PDF-linkki
Puhutko Janne nyt kansainvälisestä järjestöstä, jonka nimissä rikolliset ja fanaatikot tekevät muun muassa rikoksia ympäri maailmaa?
Onko se sama järjestö joka tappoi aikanaan hylkeen poikasia raa’asti, vastusti DDT:n käyttöä malariantorjunnassa ja esti tai hidasti merkittävästi ravintoarvoiltaan paremman riisin käytön kehitysmaissa? Laskikohan kukaan, kuinka monta kymmentä miljoonaa lasta kuoli malariaan ja monta miljoonaa lasta sokeutui tai kuoli A-vitamiinin puutteeseen järjestön pikku touhuilun takia?
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa etten kyllä Greenpeacea rikollisjärjestönä pidä, mutta sen energiapolitiikka on kyllä jämähtänyt 1970-luvulle, ja pelonlietsonta ylipäänsä on minusta vastenmielistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nämä Suomen lukemat ovat mitättömiä siihen, mitä maailmalla esiintyy.
http://webecoist.momtastic.com/2013/01/22/hot-spot…
Asutun alueen tiettävästo korkeimmat taustasäteilyn annokset ovat Ramsarissa, Iranissa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ramsar,_Mazandaran
”Ramsar’s Talesh Mahalleh district is the most radioactive inhabited area known on Earth, due to nearby hot springs and building materials originating from them.[8] A combined population of 2,000 residents from this district and other high radiation neighbourhoods receive an average radiation dose of 10 mGy per year, ten times more than the ICRP recommended limit for exposure to the public from artificial sources.[9] Record levels were found in a house where the effective radiation dose due to external radiation was 131 mSv/a, and the committed dose from radon was 72 mSv/a.[10] This unique case is over 80 times higher than the world average background radiation.”
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionS…
Ilmoita asiaton viesti
Se on hienoa mennä kuntavaalikentille keskustelemaan kunnan sijoituksista Fennoon, kun eräs poliittinen ryhmä on ammentanut tietoutensa ja pelkonsa tämän kaltaisesta sonnasta. Yritä siinä sitten käydä älyllistä keskustelua energiapolitiikasta, joka on vähän kuin terveyspolitiikka jossa todella suuri osa porukasta olisi niitä rokotekriittisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pahoillani.
Ei käy kateeksi.
Ilmoita asiaton viesti
[…] oli edelleen korkean säteilyn riski. Olin huomannut sen energiakysymyksistä bloggaavan Janne Korhosen blogissa, jossa hän totesi, että samalla logiikalla koko Suomi tulisi evakuoida säteilyvaaran vuoksi. Tuo […]
Ilmoita asiaton viesti