Kenen asialla Heikki Hiilamo on hehkuttaessaan sote-yhteisyritystä

Etelä-Suomen Sanomissa oli professori Heikki Hiilamon Vierailija-kirjoitus Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kaavailuista siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluita yhteisyritykseen yksityisen toimijan kanssa.

Hiilamo hehkuttaa mm. digitalisaation suotuisia vaikutuksia,. Mielestäni digitalisaatiota voidaan toteuttaa aivan hyvin myös julkisessa terveydenhoidossa. Tosin digitalisaation hypetys on mennyt toistuvasti yli ja aiheuttaa varsinkin alussa ennakoimattomia kustannuksia ja muita vaikeuksia (rajapinnat, suljetut järjestelmät, puutteellinen käytettävyyssuunnittelu yms.) Apotin kohdallahan ongelmat ovat olleet jo merkittäviä jopa niin, että potilasturvallisuus on vaarantunut. Hiilamon mielestä yksityiset toimijat ovat kuitenkin pystyneet uudistamaan ja kehittämään toimintamallejaan tehokkaammin ja kattavammin kuin julkiset toimijat. – No ”benchmarking” on ollut tuttu toimintatapa jo vuosikymmeniä myös julkisyhteisöissä,  ja toisaalta millähän mittarilla Hiilamo on yksityisten yritysten tehokkuutta verrattuna julkisyhteisöihin tässä asiassa mitannut.

Hiilamo hehkuttaa myös, että yrityksen kannattaa uhrata rahaa tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, sillä onnistuessaan yritys voi levittää niitä jopa koko maailmaan. Joopa joo, ja lehmätkin lentää.

Lisäksi Hiilamo toteaa, että uutta teknologiaa on helposti ja edullisesti saatavissa sote-palveluiden ajanvaraukseen, yhteydensaantipalveluihin, etäpalveluihin ja omahoitokanaviin. Jälleen kerran: moisella asialla ei ole mitään tekemistä terveydenhoitopalvelukokonaisuuden yksityistämisen kanssa, mutta toisaalta jälleen kerran pitää muistaa Apotti ja sen kalleus HUS:lle.

Tällä perusteella Hiilamo ei ainakaan tunnu olevan päijäthämäläisten asialla. Onko hän sitten kansainvälisten suuryritysten asialla – mene ja tiedä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu