HS tänään. ”Kielivirheistä huomauttelu lannistaa”

Helsingin Sanomissa oli tänään varsin rohkea ja avoin tilitys espoolaiselta eläkkeellä olevalta rehtorilta, Paavo Kokkalalta. Kuten hän itsekin mainitsee, niin työurani aikana ei ole tästä kehdannut puhua. Hänellä on varmasti paljon kanssa kärsiviä, joilla ei itsellä ole rohkeutta tuoda sitä julkisuuteen.

Viime viikolla oli jo mielipideosastolla nuoren opiskelijan hätähuuto, kuinka hän välttelee opinnoissaan englanninkielisiä kursseja. Vastauksissa hän sai paljon hyviä neuvoja, että kieltä käyttämällä sitä parhaiten oppii. Neuvot ovat yksinkertaisia, mutta toteutus onkin sitten jo vaikeampi juttu.

Hän kertookin, kuinka ulkomaanmatkoillakin aina joku suomalainen kollega oli korjaamassa kielivirheeni. ”Se tuntui ikävältä”. Kielenkorjaaja taas luultavasti tunsi oman paremmuutensa ja oli entistä tarkempana kielivirheistä. Voikin kysyä, että miksi meillä suomalaisilla on tämä ihan oma ominaisuus, että kielivirheistä ja huonosta ääntämyksestä pitää huomautella tai jopa selän takana naureskella? Toisen puheen korjaaminen arkitilanteissa opettaa vaikenemaan kaikilla kielillä.

Eikö sivistyneeksi itseään nimittämällä ole mitään tietoa lukihäiriöstä? He itse voivat olla matemaattisissa aineissa täysin lahjattomia, mutta se ei näy eikä kuulu ulospäin.

Kuten Paavo Kokkala kertoo, niin hänellä on suuria vaikeuksia erottaa b ja p sekä k ja g toisistaan.”Suomenkielistäkin tekstiä kirjottaessani joudun päivittäin turvautumaan sanakirjaan, puhumattakaan vieraasta kielestä. Koulussa ja lukiossa opiskelin ruotsia yhteensä yhdeksän vuotta. Olen lukenut joka aamu Hufvudstadsbladetin vuodesta 1990 jokseenkin joka aamu ensimmäisenä lehtenä. Silti vaikenen ruotsiksi. Lukiossa lunttasin jokaisessa ruotsin kielen kokeessa kirjoittamalla o:n oikeaan käteeni, jotta osaisin edes kirjoittaa sanan också oikein. En tiedä, mitä minusta olisi tullut, jos olisin ollut matemaattisissa lahjattomampi. Matematiikka, fysiikka, kemia ja liikunta pelastivat itsetuntoni”.

Lopuksi voisi vain toivoa ymmärrystä niitäkin kohtaan, joille kielten opiskelu on täynnä vaikeuksia ja niihin käytetty aika on moninkertainen monen muun kielellisesti lahjakkaan kohdalla. Minäkin kyseenalaistan väitteen monen muun lailla, että kaikki oppivat helposti kieliä, ihan niin monta, kuin vain itse haluavat. En myöskään väitä, että kaikki oppivat helposti matematiikkaa. Kyse ei aina ole laiskuudesta, kuten niin helposti väitetään.

Mahdollisimman monen kielen hallinta ei ole silloin kovinkaan järkevää, jos se vie ihmiseltä liikaa aikaa sivistää itseään muillakin aloilla. Kasvu empaattiseksi ja suvaitsevaiseksi ihmiseksi vaatii myöskin ymmärrystä tarkkailla ympäristöään laajasti ja herkällä korvalla.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu