Islamismi on koko Euroopalle uhka. Humanismin tilalle terrori ja pelko?

Pariisi 13.11.2015 oli isku meitä kaikkia kohtaan.

Israelilainen Yuval Harrari povaa että homo sapiens on tulossa tiensä päähän. Se tulikin taas elävästi mieleeni kun eilen Ranskassa hyökkääjä viilsi uhrin kurkun auki Pariisin lähiössä. Uhrina oli ranskalaisen keskikoulun 11-15-vuotiaiden lasten historianopettaja. Poliisin mukaan opettaja oli näyttänyt luokassa pilakuvia profeetta Muhammedista. Silminnäkijät olivat kuulleet hyökkääjän huutavan ”Allahu akbar”. Hyökkääjä kuoli poliisien luodeista. Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquer kutsui opettajan surmaa hyökkäykseksi Ranskan valtiota vastaan.

Ranskassa on ollut islamistisen terrorin tuhoisia hyökkäyksiä liiankin paljon. Viime kuussa Ranskaan muuttanut pakistanilainen mies hyökkäsi lihakirveen kera satiirilehti Charlie Hebdon toimituksen ulkopuolella. Samassa paikassa ampujat surmasivat myöskin useita lehden työntekijöitä viisi vuotta aikaisemmin. Se aiheutti ihmisille surun ja kohun keskellä entistä vakuuttavamman ajatuksen lehdistön- ja sananvapauden puolesta koko Euroopassa. SE on demokratian ja vapauden symboli kaikkialla läntisessä maailmassa, jonka puolesta taistelu jatkuu.

Miten tähän onkin tultu? Monenko viattoman siviilin on vielä kuoltava Isisin terrorin uhkana ja islamilaisten fanaattisten uskonsoturien uhreina. Keinot lienevät vähissä, kun terroristin on niin helppo soluttautua tavallisen ihmisten ja maltillisten muslimien joukkoon. Sotarintamaa ei ole missään näkyvissä.

Muslimimaiden poliittinen islamismi ja terrorismi ovat kuitenkin akuutti uhka koko läntiselle maailmalle. Suurille kansanjoukoille islam ei merkitse ainoastaan uskonnollista elämää. Se kuuluu koko yhteiskunnallisen elämän piiriin. Varsinaiset fundamentalistit torjuvat myöskin demokratian ja vapauden tuoda esiin minkäänlaista arvostelua islamia kohtaan. Islamilaisen valtion ohjelmassa jumala on absoluuttinen hallitsija.

Voima-lehdessä 31.8-2.10. 2020 (toim.Iida Simes) ilmestyneessä lehdessä on kerrottu iranilaissyntyisen Kianoush Ramezanin varoituksia Euroopan murenemisesta ja ihmisoikeuden polkemisesta. Hän muutti hiljattain Suomeen Ranskasta. Hän pakeni Iranista Ranskaan 2009. Kinoush piirtää ja kirjoittaa kolumneja useisiin lehtiin. Hän oli hämmästynyt eurooppalaisen älymystön tai ”vasemmiston” tietämättömyydestä. Hän itse pakeni Iranista kun viranomaiset alkoivat pidättää, vangita ja jopa tappaa demokratian puolesta mieltään osoittavia aktivisteja. Ihmisoikeuksia poljetaan Iranissa rajusti edelleen. Tiedotusvälineet ja netti ovat vallanpitäjien tiukassa kontrollissa. Oikeuslaitos kohtelee valtaa kritisoivia säälimättömästi.

”Saharov-palkittu lasten ja naisten oikeuksia äänekkäästi puolustanut Nasarin Sotoudeh tuomittiin vuosi sitten jopa 148 raipaniskuun ja käsittämättömän pitkään 38- vuoden vankeuteen. Sotoudehin tuomion syitä oli ”propagandan levittäminen” ja ”ylimmän johtajan loukkaaminen”. Sotoudeh kiistää syytteet, ja ihmisoikeusjärjestöt ympäri maailmaa ovat vedonneet hänen vapauttamisensa puolesta. Ramezanin mukaan ulkomailta tulevilla vetoomuksilla voi vaikuttaa, sillä Iranille on tärkeää pysyä erityisesti teollisuusmaiden kanssa väleissä”

Onkohan suomalaiset politiikassa vaikuttavat päättäjät ottaneen tämän vetoomuksen vakavasti? Ihmisoikeuksien puolesta pitäisi taistella suoraan niiden maiden johtoa vastaan avoimesti ja uhkailla avustusten jäädyttämisellä, kunnes erityisesti naisten olosuhteet, sananvapaudet ja ihmisoikeudet saadaan kuntoon.

Ramezanin mukaan Iranin valtaapitävät haluavat näennäisesti pitää kiinni demokratiaa muistuttavista instituutioista. Maassa järjestetään vaaleja, eikä kuitenkaan vaalit ole vapaita eivätkä rehellisiä. Ehdokasasettelussa pidetään huolta, etteivät islamistista totalitarismia vastustavat henkilöt pääse edes ehdokkaiksi. Muistuttaa meidän läheistä naapuriamme Venäjää.

Kianoush on ihaillut eurooppalaisia arvoja, kuten pyrkimystä demokratiaan ja ihmisoikeuksien painottamista. Siksi hänestä on surullista, jos Euroopan hyvät puolet alkavatkin murentua. ”Kun vasemmisto tukee islamisteja, se ampuu itseään jalkaan”, väittää Ramezani. ”Euroopassa monet luulevat virheellisesti, että uskontoa ja uskonnonvapautta puolustaakseen täytyy puolustaa islamismia”.

Islam on islamisteille paitsi identiteettiä koskeva asia, myöskin vallankumouksellinen ideologia uudistaa yhteiskuntaa radikaalisti väkivaltaisin keinoin. Terrorisminvastaisessa taistelussa on lopullinen menestys saavutettavissa vasta muslimimaiden sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kautta. Siinä koulutustasoa olisi nostettava ja terroristien toimintaa tehokkaasti vastustettava.
Omakuva

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu