Kirkko ja mielikuvamarkkinointi? Avuksi konsultit jäsenkadon hillitsemiseksi.
Viimeinen Suomen Kuvalehden artikkeli SK numero 7. sai taas innostukseni kirjoittamiseen nousemaan ja kysymään: Tälläkö tavalla saadaan ihmiset liittymään kirkkoon? Isoilla mainoskuvilla, jossa teksti kertoo sinulle arkipäiväisen kuvan kera:”Täällä rakastan minä”.
Tarjouksia pyytäessään Espoon seurakuntien tarkoituksena oli mainostaa rohkeasti ja yllättävästi kirkkoon kuulumisen etuja. Sieltä mainoksista pitäisi löytyä rakkautta ja takuumiehenä on: Kirkko Espoossa.
Minun on vaikea kuvitella, että tällä reseptillä tuskin jäsenkatoa saadaan pysäytettyä. Mainoskuvat, tuskin nykyaikana pystyvät herkistämään ihmisiä yhtään enempää kuin lähimmän K-kaupan mainokset? Mainokset tulvivat silmille kaikkialta. Kirkon odottaisi olevan jotain erityisempää. Pitäisikö ensin kysyä eronneilta jäseniltä, miksi he ovat lähteneet ja mitä muuta he olisivat kirkolta halunneet?
Tutkija Kokkosen mukaan Espoon ”Täällä rakastan minä” -kampanjassa viesti voi olla jopa hengellisempi kuin kirkon kampanjoissa yleensä. Itse sitä suuresti epäilen. Entä mitä te ajattelette puheenvuorolaiset, oletteko nähneet nämä mainokset ylipäätään jossakin, tai pysähtyneet miettimään kuka minua nyt rakastaa?
Koko sivun mainos julkaistiin Helsingin Sanomissa. Kolme onnellisen näköistä ihmistä laittaa ruokaa yhdessä. Kuvassa teksti: ”Ilman sinua.” Puhuttelevaako? Helsingin seurakunnat halusivat syksyllä 2020 muistuttaa ítsestään ja voimaannuttaa kaupunkilaisia kohtaamaan korona-ajan haasteet yhdessä toisiaan auttaen. ”Syksyllä tilattiin markkinointiviestintä-kampanjan suunnittelu ja kohderyhmätestaus Miltton Oy:ltä. ”Yhteistyön tavoitteena oli hyödyntää Kirkko Helsingissä-brändin kohderyhmille sopiva tapa puhua sekä sanomat ja viestinnänvälinen sanomavirta.”
Hakintapäätöksessä kampanjan kokonaishinnaksi arviointiin 250 000 euroa. Kuvia heijastettiin Kirkon seiniin, Kampin kappelin seiniin Ilman sinua -valoteos. Kuvia näkyi myöskin raitiovaunuissa, busseissa ja mainostauluissa. Ideana oli kertoa, miten tärkeä juuri sinä olet. ”Ilman sinua ei ole rakkautta, eikä valoa. Ilman sinua kirkko ei voi tehdä hyvää”.
Viestinnän kokonaiskulut yritettiin selvittää ja vuonna 2019 ne olivat SK:n selvityksen mukaan seurakuntien, seurakuntienyhtymien ja tuomiokapitulien viestintäkulut olivat 2019 tilinpäätöksissä noin 31 miljoonaa euroa. Se on paljon.
Tällä hetkellä Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu hieman yli 3,7 miljoonaa jäsentä. Se on 700 000 vähemmän kuin vuosituhannen vaihteessa. Peräti joka neljäs jäsen harkitsee eroamista. Sekin on paljon.
Jäsenten takaisin liittymiseen tarvitaan minun mielestäni paljon enemmän kuin mainoksia ja tekstejä, kirkko rakastaa sinua. Vai kuinka moni epäilevä saa tästä sytykkeen liittyä joukkoon? Siihen tarvitaan enemmän yhteisöllisyyttä, herkkyyttä kohdata ihminen ihmisenä ja hiljaa herkällä korvalla kuuntelemalla.
Sanoisin J.Krishnamurtin sanoin:
Hengenviljelyn alueella ei pitäisi painottaa keskittymistä vaan huomioimista. Keskittyminen on menetelmä, jossa mieli pakotetaan kaventumaan yhteen pisteeseen, kun taas huomioimisella ei ole mitään rajoja.
Tuo vanha kiiltokuva oli nyt ihan pakko panna mukaan, kun muistelin pikkutyttönä käyneeni joka sunnuntai pyhäkoulussa, ihan niin kuin muutkin meidän pihan lapset. Syynä oli lähinnä se, kun sieltä sain korttiin leiman käynnistään ja kymmenenleiman jälkeen sai kauniin enkelin kuvan.
Kuva ei ollut kooltaan paljoa tulitikkuaskia suurempi, mutta sota-ajan jälkeen sekin oli meille pennuille hieno ja arvokas lahja. Kuinkahan arvokas se olisi tänään nykylapsille?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vain uteliaisuudesta kysyn, että onko täällä Puheenvuorossa yleistäkin, että noita suosituksia muunnellaan mieluusti ajan kuluessa alaspäin? 😜 Minulla näyttää olevan
1- suositus ja aikaisemmin oli enemmän? 😮
Ilmoita asiaton viesti
Ylläpito vastasi ystävällisesti kysymykseeni. Heillä on vieläkin vaikeuksia saada suositukset kuntoon. Ei liene helppo tehtävä?
Itse luen yleensä juuri ne blogit joissa on useampi suositus – ainakin seuraavana päivänä. Muuten ei juuri niitä sitten kannata lukea. (ovat usein juuri näitä haukkublogeja ☹️) Jos suosituksissa on puutteita, niin lukeminenkin vaikeutuu. – Ainakin minulla😁
Itseltäni pudotettiin nyt – 6 kpl. suosituksia pois, mutta lukukertoja on kuitenkin onneksi yli 800👌 Aihe on minusta kuitenkin tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi. Amen
Kaijalta mukavan asiallinen uskontopläjäys, kyllä Kaija tietää, että mainos on valttia. Kiiltokuvat olivat joskus kovaa valuuttaa ja auton kuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yksin kiiltokuvat ja autot vaan myöskin tikkuaskien kannet. Tässä kirkon mainoskampanjassa kulut ovat suuret, eikä tulokset taatusti vastaa haluttuja tuloksia. Näin uskon vakaasti ja sanon sen jopa syvällä rintaäänellä.😉 Agnostikkona uskon kuitenkin voivani hyvin samaistua ihmisiin, joilla kirkon mainoskampanja ei vaikuta yhtään mitään. Tarvitaan paljon enemmän.
Siinä olen samaa mieltä, että jokainen tulee uskollaan autuaaksi ja hyvä ihminen voi olla myös ateisti tai agnostikko. ❤️
Ilmoita asiaton viesti
Minulle kirkon jäsenhankintakampanjat vaikuttaa aika vastenmielisiltä. Ihan kuin tärkeintä olisi se että on mahdollisimman paljon jäseniä.
Jos ihminen on uskossa, hän todennäköisesti haluaa kuulua uskonnolliseen yhteisöön. Jos ei ole, en ymmärrä miksi yhteisö edes haluaisi tämän jäsenekseen. Tuosta on helppo päätellä, että kirkon kai pitäisi pyrkiä käännyttämään ihmisiä saadakseen jäseniä. En ole mainoksia nähnyt mutta ainakin blogin kuvasta on siivottu kaikki uskonnon oppeihin viittavakin pois.
Olisko kirkolta tarkoituksen ydinajatus hukassa?
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä kanssasi Janne ja juuri siksi oli pakko kirjoittaa heti tämäkin pläjäys. Kiitos🌿
Sinä sanoit sen vain suoraan ja paremmin. Olen nähnyt näitä mainoksia joitakin ja hiljaa itsekseni miettinyt motiivia. Miksi kirkko tuhlaa rahojaan miljoonia euroja, kun silläkin rahalla voisi tehdä paljon enemmän hyvää ihmisille? Ihmisille, joilla olisi tarve saada kirkolta enemmän apua monenlaiseen hätään.
Ilmoita asiaton viesti
Jeesu tulee pian-Oletko valmis?
( Googlasin tuota tolppajulistetta ja sain lisäksi valtavan määrän ”maallisempiakin” juliste-ja taulutarjouksia…!)
Ilmoita asiaton viesti
Nii muuten on tulossa! Toi sun ihana Jeesu on Seppo jostain Bachin kantaatista, eikö ookkin. Jesu, meine Freude?
Nähny viime vuosituhannella sähkötolpassa. Eks ookki?
Ilmoita asiaton viesti
Takavuosien mielikuvamarkkinointia sähkötolpassa-ja ”LUPAUS..?!”
– Kirkko ehditään moneen kertaan erottaa valtiostakin ennen tuon lupauksen toteutumista…?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuinka se sitten meneekin. Mutta kyllä kirkoille olis paljon käyttöä ihan siihen varsinaiseen toimintaan. Ei tarttis muuttaa kapakoikskaan. Siinä on mielettömän suuri kansallinen aarre. Kauniit pelkistetyt, valoisat ja historiaa henkivät temppelit.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä valmis, vaikka Jeesuksen tuloa on jo lähes parituhattavuotta ennustettu tulevaksi ? Katson noudattaneeni kymmentä käskyä ihan hyvin, vaikken niitä sanatarkasti kaikkia enää muistakaan.
Marcus Aurelius jo muinoin sanoi, että ”ole hyvä niin kauan kuin elät ja se on mahdollista”…. Ei se vaadi uskoa ihmisten kirjoittamaan kirjaan, kun näitä eri uskontoja on jo kymmenittäin eri puolilla maailmaan, joihin miljoonat ihmiset uskovat ja saavat niistä lohtua elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Mua ei puhuttele kun en ole koskaan ollut missään uskossa. Kirkko voisi erota valtiosta. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Älä huoli, sillä ei ole sanomansa menettäneenä pitkiä aikoja edessään. Läpeensä liberalisoiduttuaan ne yleensä kuolevat piakkoin pois.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kun väki vähenee, pidot paranee ja usko väkevöityy !!!
– Tätähän Räsänen ja Soinikin ”tavoittelevat…?”
( Vrt. erään ”yritysgurun” kommenttia 90-luvun laman ”hyödyistä:”
– Tippuu paskat rattailta…)
Ilmoita asiaton viesti
Siitä olen ihan samaa mieltä kanssasi Taru!
Ilmoita asiaton viesti
Tänä päivänä kirkkoon kuuluminen on valinta. Mutta mainoskampanjat eivät kuitenkaan istu mielestäni kirkolle. Suomen kaksi valtiollista kirkkokuntaa kuitenkin sisältävät erilaisia seurakuntia ja ihmisiä niissä. Traditiot ovat tietenkin tärkeitä ja kirkon hoteisiin sälytetyt seurakunnalliset ja uskontoon liittyvät palvelut, sekä rakennusperinnöstä huolehtiminen.
Mielestäni seurakuntien tulisi saada valtiollista tukea hoitaakseen kulttuuriperinteeseen liittyvät rakennukset ja hautausmaat. Diakoniatyöhön myös voisi laittaa valtion tukea. Näin kirkollisveroäyrin kustannukset kohdentuisivat oikeudenmukaisesti, versus äyrejä maksamattomiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vantaan ev.lut. seurakunta kampanjoi vuonna 2019 kadunvarsien mainoksilla ”Uskalla elää. Ja kuolla.” Siinäkin oli käytetty konsultteja, ja haastateltu paljon ihmisiä. En tiedä tehosiko mitään. Minun korviini kuulosti vähän helvetillä pelottelulta, tuo ”uskalla kuolla” osuus. Liity kirkkoon niin uskallat kuolla ilman helvetin pelkoa.
https://www.kotimaa.fi/artikkeli/vantaan-seurakunnat-aloittivat-brandikampanjan-uskalla-elaa-ja-kuolla-oli-kaupunkilaisille-mie/
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-uskalla-elaa-ja-kuolla-vantaan-seurakunnat-ravayttaa-uskon-puheenaiheeksi-katukuvaan-ja-sosiaaliseen-mediaan#60936259
Ilmoita asiaton viesti
Moni kuulunee kirkkoon ”varmuuden vuoksi” vaikkei uskokaan Jumalaan, ajatellen ettei siitä voi haittaakaan olla, jos jumala sitten onkin olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kirkkoon kuuluminen ketään pelastaa.
Enemmän kai merkitsee miten kukin elämänsä elää.
PS mitä jos Stalinista olisi tullut pappi ja Hitleristä uskovainen taitelija?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen ajatus, kuinka maailmanhistoria olisi tuon avulla muuttanut kurssiaan toiseen suuntaan. Vai löytyisikö tilalle aina yhtä pahoja seuraajia kuin mitä he olivat?
Ilmoita asiaton viesti
…tai jos räsäsläiset, soinilaiset, kepun lestat ja kokoomuksen vanhaliiton, koti, uskonto, isänmaa-siipi edustaisivat Suomen poliittista enemmistöä…?
– Aatteleppa omalle kohalle?
Ilmoita asiaton viesti
En kuulu mihinkään tässä luettelimastasi lahkoista. Mutta olen sitä mieltä, että koti-uskonto-isänmaa-liike osaltansa auttoi Suomea pysymään itsenäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan varmasti. Koska Jumala loi amfetamiinin, saamme kiittää Jumalaa itsenäisyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Very funny!!
Ilmoita asiaton viesti
Mukavan piristävää lukea tätä blogia. Kattelin sen verran tuota kampanjaa ja sanotaan näin, että idea on hyvä. Toteutus, viestin perille saaminen, ontuu pahan kerran. Kuvia katsellessa tulee mieleen ei yhtään mitään. Pikemminkin negatiivisia ajatuksia. Mitähän toikin tarkoittaa?
Otan esimerkin itsestäni kohderyhmänä. Vaimoni kanssa keskustelimme harvakseltaan pitäisikö meidän erota kirkosta. Emme kertaakaan löytäneet hyvää syytä miksi? Uskovaisia emme olleet. Luomiskertomus sun muut ovat mukavia tarinoita. Olkoonkin, että kirkkomme sisällä on turhia ristiriitoja suhtautuminen esim. naispappeuteen jne. Se ei poista sitä tosiasiaa, että kirkko antaa valtavasti hyvääkin. Monelle kriisiin joutuneelle kirkko on jonkinlainen turvasatama. Kirkon sanoma eritoten jouluna on hyvin kaunis ja laittaa ajattelemaan asioita tärkeysjärjestykseen, vaikket uskossa eläkkään.
Tuo kampanja ontuu pahan kerran. Jos halutaan vaikuttaa tärkeimpiin kohderyhmiin horjuviin erotako vai pysyä ja aivan hyvin niihin jotka voisivat palata seurakuntaa. No sitä ei pesuaine mainoksen kaltaisilla viesteillä ja jollain sloganilla, sekä raflaavilla kuvilla saavuteta. Olen itse pitänyt mielessäni erään mainonnan alan grand old manin oppia. Vaikka kampanja saakin myynnin nousemaan, mutta se luo myös negatiivisia vaikutuksia on se epäonnistunut. Paha sanoa, mutta väittäisin tuon kampanjan hyötysuhteen olevan rumasti negatiivinen.
Kaija olet täysin oikeilla jäljillä. Pitäisikö meidän tarjota apua pientä korvausta vastaan kirkon seuraavalle kampanjalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Antti kivasta vastauksestasi ja hyvistä ajatuksista kuuluako kirkkoon vai ei. Luulen aika monen miettineen ihan samaa kuin sinäkin vaimosi kanssa. Kirkko antaa monelle niin paljon lohtua ja ehkä se suurin lohtu tulee kuitenkin kuolemanpelon poistumisesta, kun edessä on jotain todella kaunista odotettavissa, joka aina vie voiton tästä maallisesta elämästä. Se on jo tietysti varsin merkityksellinen ja hyvä asia.
Tiedän myöskin monen ateistinkin käyvän joulukirkossa hakemassa sen herkkää ja kaunista tunnelmaa kaikkine jouluisine musiikkiesityksineen. Samoin vieraalla paikkakunnalla monille kirkko on yksi katsomisen arvoinen paikka, jota tuskin koskaan sivuutetaan. Se kuvastaa ehkä parhaiten vanhaa kulttuuria hautausmaiden ohella. Siksi myöskin peukutin Haverisen mainintaa, että vaikka valtio ja kirkko pitäisikin jo erottaa toisistaan, niin pitäisi kuitenkin yhteinen tavoite olla tasata kuluja rakennustaiteen ja kulttuurin säilyttämisestä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”… kun edessä on jotain todella kaunista odotettavissa”
Joo, juuri tämän takia kristityt eivät itke vaan iloitsevat läheistensä hautajaisissa. Vai miten se nyt meni.
Kirkon traditiot ovat aika syvällä ihmisissä. Itse olen täysin uskonnoton ja suhtaudun kirkkoon ja ihmisten uskoon neutraalisti, asia joka ei hetkauta elämääni millään tavalla. Mutta saan hyvät fibat aina kun muksujen kevätjuhlassa soi suvivirsi, vie tunnelmat lapsuuteen ja kesäloman alkamiseen kaikkine odotuksineen. Musiikilla on sellainen vaikutus, kuljettaa menneeseen aikaan ja tunnelmaan.
Silti tuntuu vähän päälleliimatulta nuo kirkon tehtävät vanhan rakennuskannan talonmiehenä tai kulttuurihistorian ylläpitäjänä. Erityisesti keskiaikaiset kivikirkot ovat tunnelmaltaan hulppeita siinä kuin keskiaikaiset linnatkin mutta ne kertovat vain toisen puolen tarinoista. Kirkkorakennuksen tehtävä on ollut symbolisoida valtaa ja herättää jumalanpelkoa, ja pienille yhteisöille niiden rakentamisen on täytynyt olla valtava ponnistus.
Kaikki ne ei-hengelliset tehtävät joita kirkolla on, voisi hyvin hoitaa myös toista kautta ja kirkko voisi palata siihen ydinosaamiseensa, eli uskontonsa sanan vaalimiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kuolemaa pitäisi pelätä? Yksi ikuisuus kului jo, ilman että minä olen elänyt. Ei minulla ole mitään syytä uskoa että seuraava ikuisuus poikkeaisi mitenkään tuosta edellisestä. Pitää olla aika iso ego, että pitäisi itseään jotenkin merkityksellisenä maailmankaikkeuden kannalta ikuisuusperspektiivissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan uteliaisuudesta, pohditteko koskaan toisinpäin. Miksi pitäisi kuulua kirkkoon [jos ei usko Jumalaan]?
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä miksi pitäisi kuulua ilman uskoa? Itse erosin kirkosta tapakristittynä jo yli 30- vuotta sitten.
Meilläkin on monta tuttua ystäväpariskuntaa ollut vuosien aikana ja vain muutama heistä on oikeasti uskovia.
Ilmoita asiaton viesti
En näe mitään syytä. Antti vaimoineen ilmeisesti näki. Sitä tässä yritin ymmärtää, että miten tuohon päättivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkko on hylännyt oppinsa ja aikaa sitten lähtenyt mukaan kilpailuun ihmisten miellyttämisessä. Kirkon peli on pelattu uskonnon kannalta. Mainoskampanjat eivät auta.
Perheeni kuului kirkkoon. Jätin kuitenkin kirkon myöhemmin joskus 80 -luvulla. Väsyin kitaraa ränkyttäviin bändeihin kirkon tilaisuuksissa, leipäpapit puuduttivat alkaessaan romuttaa oppia progressiivisuudellaan, kirkonmiesten huoli kirkon maallisen omaisuuden tuottavasta hoidosta ärsytti ja ihmisten huono käytös toisiaan kohtaan kirkon sisällä eri tehtävissä.
Loppu jäsenyyshalu paloi, kun tajusin, että kirkon perusta, Raamattu, oli väärennetty.
Vanha testamentti, joka on juutalaisten historiaa, ei kuulu lainkaan kristinuskoon. Kristinuskoa on myös muutettu sallimalla tappaminen. Alkukristitityt eivät sotineet eivätkä teurastaneet karjaa vaan olivat kasvissyöjiä kunnes kirkon organisoiduttua oltiin mieliksi hallitsijoille ja tehtiin kristityistä paavin ja piispojen väkivallalla uhaten lihaa syöviä kuuliaisia sotilaita.
Kävin kyllä varusmieskoulutuksen sotakouluineen, mutta en koskaan ymmärtänyt miten kukaan pappi saattoi olla armeijan leivissä.
Ilmoita asiaton viesti
Miekka, risti ja kypärä.
– Sotapapit pitivät mm. jatkosotaa ”Pyhänä sotana.”
Isänmaan rakkaus, sankarihurskaus ja uhrivalmius.
Älä tapa?
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi lukea Uutta Testamenttia ennen tuollaisia ”varmoja” lausuntoja. Oikeat kristityt seuraa Jeesusta, ei mitään muuta, ei edes ”alkukristittyjä”, eikä Jeesus ollut kasvissyöjä. Älytön ajatus. Jeesus nimenomaan sanoi: ”Ei se mitä syöt saastuta sinua, vaan se mitä sanot”. Ja ”Ei ihminen elä pelkästä leivästä” (joka toki meinaa, että ihminen elää myös hengestä, mutta voihan tuon laajemminkin tulkita, mikä jottei). Joten, Jeesus ei ollut mikään hindubuddha. Paastokaudet on sitten asia erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Alkukristityt Jeesus mukaanlukien olivat nimenomaan kasvissyöjiä. He olivat sitä ainakin 200 -luvun loppuun asti. Tuolloin paavi ja useat piispat alkoivat pakottaa kristityt lihansyöjiksi. Kasvissyöjiä rangaistiin ankarasti ja myös tapettiin tästä syystä.
Saksalaiset ja ranskalaiset teologit ovat tämän selvittäneet aikaa sitten. Kertomani ei ole mikään uutinen. Ihmiset eivät tätä halua noteerata omien mielihalujensa takia. Tätä kannatustaan mielihalujen mukaan elämiselle on kirkko lisännyt voimakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Just. Totta kai asiat vääristellään nykyisin, joten jos jostain magasiinista olet moista lukenut, sen voi unohtaa. Unohtuiko kalansaaliit ja Kaanaan häät…Mutta mikä ettei, ole hyvä ja siteeraa se jae jossa Jeesuksen kerrotaan olevan kasvissyöjä. Sanoisin että jotain New Agea, Teosofiaa tällainen. PS. Heitä tapettiin uskonsa, ei kasvissyönnin takia. Vegaanipropagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Väitteesi on valitettavasti väärä. Kyse ei ole vegaanipropagandasta.
En lue naisten lehtiä, Seiskaa, Apua tai edes Pirkkaa. En välitä edes Hesarista tai meidän iltapäivälehdistä niiden yksipuolisen sisällön takia. En myöskään katso kotimaisia tai amerikkalaisia viihdeohjelmia, kun on parempiakin vaihtoehtoja, jos osaa muutakin kuin englantia.
Luotan lähteisiin, jotka ovat Saksan, Ranskan tai Englannin tutkijapiireistä. En luota kotimaisiin progressiivisiin tutkijoihin.
Vegaanius on nimenomaan ollut syy koviin rangaistuksiin kirkon alkuvuosina. Siitä on faktaa riittämiin.
Ilmoita asiaton viesti
OK, voit itse toki luottaa vapaasti näihin tutkijoihin. Koska olen yksi harvoista jäljellä olevista kristityistä, luotan enemmän alkuperäiseen lähteeseeni. Mikäli et ole huomannut, kasvissyönnin autuutta propagoidaan lähinnä länsimaissa todella vahvasti ilmastonmuutoksen yms. varjolla ja itse pidän sitä uutena nälkäsuunnitelmana, mutta jokainen tehkööt omat johtopäätöksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä kirjoitin liittyi juuri siihen, että kristinuskon alkuperäistä sanomaa on väärennetty muokkaamalla Raamattua sen ensimmäisestä versiosta (Vulgata) alkaen. Isä Hieronymus k. n.420 eKr muutti alkuperäiskirjoituksia yli 3.000 kohdassa. Toki mukana oli kaikenlaista viilausta kirjoitusvirheiden tulkinnasta alkaen.
Jo päätös siitä mitä kristillisiä tekstejä otettiin mukaan Raamattuun ja mitä jätettiin pois, oli iso päätös eikä tähän vähiten vaikuttaneet varhaiset kirkkoisät ja hallitsijat.
Ilmoita asiaton viesti
Luulin että Jeesus ruokki ihmiset kun sillä oli viis leipää ja kaks sikalaa?
Ilmoita asiaton viesti
En ole juurikaan erimieltä alustajan kanssa ja pisteet tyylikkään asiallisesti esitetystä kritiikistä.
Mainittakoon, että itse en ole kuulunut kirkkoon vuosikymmeniin. Omalle erolleni on syynsä, jotka ovat omiani. Tämä ei poista sitä, ettenkö voisi olla ”uskonnollinen” ja pohtia uskoon liittyviä kysymyksiä. Sitä paitsi uskontoja on maailmassa monia ja tapa julistaa uskoaan myös poikkeaa eri puolilla maailmaa suuresti. Ken on piipahtanut vaikkapa jossakin USA:n etelävaltion kirkossa sunnuntaina, tietää tämän kuinka iloisesti siellä uskon julistaminen raikuu. Tai buddhalaisen temppelin hiljaisuudessa toisella suunnalla.
Sitä en oikein ymmärrä, miksi kirkkoon kuulumattomuudestaan tai vaikkapa ateismistaan täytyy ”teherä niin isoo numeroo”. Eivätkö nämä ole henk. koht. asioita ja jokaisen vakaumusta täytyisi kunnioittaa. Miksi? No siksi, että uskolla on suuri merkitys miljoonien, ja jos ajattelemme esim. Aasian maita, voitaneen puhua miljardeista ihmisistä, joille usko on pyhä asia ja auttaa arjessa selviytymisessä.
Suomessakin on paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet elämänsä raiteilleen juuri uskon avulla.
Eikö se ole hieno asia?
Eikö loppupeleissä se, että löytää tasapainon ja onnen ole yksi elämän perustavoitteita, ja jos usko on siinä jollekin apuna, ainakin itse arvostan heidän ratkaisuaan.
Siksi koen hiukan outona, että täällä osin pilkataan uskoa ja uskovaisia ja isotellaan omalla ateismillaan, joka sekin on ”uskonto”, tapa ratkoa oman elämänsä merkityksellisiä kysymyksiä.
Kuten alussa totesin; blogistin kritiikillä on paikkansa. Ev. lut. kirkko on harhateillä ja hukassa.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin tuosta ajatuksesta, että ateismikin on uskonto. Se pitää tarkalleen paikkansa. Ateisti uskoo, ettei ole omemassa mitään Jumalaa isolla tai pienellä j:llä. Sehän on uskonvarainen asia sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Koiviston Manu sanoi aikoinaan vihaavansa ateisteja koska he asettuvat jumalaksi jumalan paikalle ja luulevat ymmärtävänsä asioita joita ihminen ei voi ymmärtää.
– Erkki Tuomioja on puolestaan ateisti ja skeptikko.
Heinäluoma on sitä mieltä että Raamattu on viisas kirja josta saa oppia.
Kertoi livauttavansa poliittisten puheittensakin lomaan raamatun viisauksia ja toivoo, että edes juku huomaisi ottaa niisttä ”oppia…?”
Presidentin kotiseudulla vaikutti aikoinaan kansanedustajana ja ministerinäkin toiminut demari, joka julisti, että:
”AATE ja USKO kuuluvat sanaan veneeseen!”
..Mahtaneeko kuulua Sanna Marininkin veneeseen…?
Ilmoita asiaton viesti
Voiko tuo olla ihan tottakaan, että meidän Manu olisi noin tyhmiä puhunut?? 🤔 Olen kyllä ihan äimänkäkenä jos se on ihan totta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on-lapsuuden saarnamatkat maallikkosaarnaaja-isän mukana, aina etupenkissä lienee tehnyt tehtävänsä..fundeeraavalle filosofillekin.?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Matti Jussi kommentistasi, johon on helppo monin paikoin täysin yhtyä. Paras olikin tuo lopun kappale, että jokaisen oma usko jos se vielä vie ihmisen tasapainoiseen ja onnellisempaan elämään on hyvä asia jokaiselle ihmiselle.
”Ken on piipahtanut vaikkapa jossakin USA:n etelävaltion kirkossa sunnuntaina, tietää tämän kuinka iloisesti siellä uskon julistaminen raikuu. Tai buddhalaisen temppelin hiljaisuudessa toisella suunnalla”.
Pitäisikö meilläkin pyrkiä kirkoissa enemmän iloisuuteen ja positiiviseen energiaan, joka on nähtävissä juuri parhaiten USA:sta tulevista tunnettujen saarnaajien tv- tilaisuuksista. Puheissa suorastaan raikuu positiivisuus ja suuri elämänilo. Samoin upeat laulukuorot esittävät musiikkinsa intoa ja riemua täynnä. Luulenpa, että paikalla olleet ihmiset lähtevät näistä tilaisuuksista sydän täynnä iloa ja virkistystä.
Pitäisikö meidänkin kirkon saarnaajat ottaa vähän tästä asenteesta enemmän oppia? Useita vuosia sitten olin maaseudulla hautajaisissa ja papin saarna julisti syntiä ja syyllisyyttä niin suurella voimalla, että moni meistä lähti sieltä lähinnä onnettomana kirkon pessimistisen sanoman lyttyyn painamana.
Edellisen kerran tunsin samaa ikävää tunnetta kuullessani radiossa papin julistavan, että ”se joka ei tunne syntiä tehneensä, on se suurin syntinen”. Ja minä olin jo ehtinyt ajatella alun kuullessani, etten tunne erityisesti syyllisyyttä mistään teoistani.
En ainakaan tietoisesti tiedä mitään synneistäni ? Olenko säälittävä, vai vain huonomuistinen syntinen, en sitä todellakaan tietoisesti tiedä?
Ilmoita asiaton viesti
”Eikö loppupeleissä se, että löytää tasapainon ja onnen ole yksi elämän perustavoitteita, ja jos usko on siinä jollekin apuna, ainakin itse arvostan heidän ratkaisuaan.”
Sehän riippuu vain siitä, välittääkö asioiden todenperäisyydestä. Jos ei välitä, niin voi ihan vapaasti perustaa elämänvalintansa ihan mihin uskomuksiin huvittaa. Jos välittää, pitää väitteet todentaa, jotta niillä on painoarvoa.
Ateismi ei ole uskonto, vaan sen vastakohta. Uskonto perustuu jumaluuteen uskomiseen, kun ateismi on vain jumaluuksiin uskomisen puute. Samaan tapaan kuin että ei usko yksisarviseen tai lumimieheen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on todella outo mainos tuo esiin ottamasi kuva!? En näe siinä mitään kirkollista, enkä varsinkan uskonnollista. Siitä ev.lut. kirkon on syytä pitää kiinni eikä lähteä mukaan kaikenlaiseen ”maalliseen” vouhotukseen. Enkä tällä tarkoita vain tuota mainoskuvaa. Onkohan kuva vain mainosmiesten omaa kikkailua? Mitenhän mainoksen sanoman selittävät?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys Pertti. Luulenpa mainostajien olleen liian vaikean tehtävän edessä, jos kokemustieto ihmisestä on vielä liian ohut ja nuori.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yksi mielikuva on sellainen, että kirkko edustaa arvoja jotka eivät ole kaupallisia, ja toinen sellainen, että kirkko on järjestö joka yrittää mainostaa tuotteitaan kaupallisin keinoin, ristiriita on ilmeinen, ja mahdollisesti kirkolle haitallinen.
Ilmoita asiaton viesti
…Ajat ja arvot muuttuvat ja maallistuminen sen kun etenee…
Olen kuullut ainakin yhden tapauksen, kun pappi väsäsi sunnuntaisaarnansa tekstiä turhaan, sillä ainakin sillä kertaa ei kirkonpenkeissä näkynyt ristinsieluakaan..?!
Mm. Helsingin seudulla on seurakuntia joissa jäsenprosentti on 50%:n luokkaa ja mitä tapahtuukaan, kun näin on aikanaan keskimäärin koko maassa?
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää vähän jopa siltä, kuin kirkko olisi havainnut maallistumistrendin, ja pyrkisi siksi yhdeksi tuotakin trendiä syleileväksi kerhoksi muiden vastaavien joukkoon. No, onhan meillä muitakin uusia vahvoja liikkeitä, kuten vaikkapa woke-trendi, joka tuntuu vetävän aika hyvin.
Suomen kirkko on aika joustava ja valmis muuttumaan monissa asioissa, kuten vaikkapa naispappeuskysymyksessä. Voi ajatella, että sadan vuoden päästä kirkko on muuntunut sellaiseksi, että sen viesti edelleen puhuttelee, vaikka poikkeaakin paljon siitä, mitä saarnattiin joskus 1600-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi on muuttunut ja mennyt kuitenkin varsin hyvin nykyajan mukana. Naispappeus ja homoliitot vain yhtenä esimerkkinä mainitakseni. 👍
Ilmoita asiaton viesti
Onhan noita lähes tyhjiä kirkonpenkkejä kuullut olevan enemmänkin. Mitenkähän olisi jos niiden käyttöä lisättäisiin yhteislaulutilaisuuksin? Voisihan siinä välissä olla jokunen lyhyt saarnakin välillä. 👍 Sävellyskilpailu uusista, virsiä vähän kevyemmistä lauluista voisi antaa lisää säpinää kirkon tilojen tehokkaampaan käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupallinenhan kirkon viesti on. Se haluaa että maksetaan kirkollisveroa. Itse toivoisin kirkon kohdistavan voimavaransa Jumalan olemassaolon todistamiseen. Ihan siksi että välitän totuudesta ja toivoisin kirkonkin välittävän.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkollisvero on vähän eri asia kuin blogikirjoituksen viittaama kaupallistyylinen mainonta. Valtion, ja kirkonkin veroja pidetään aika normaalina asiana. Mutta kummankin tapauksessa kaupallinen mainonta voi olla jo vähän arveluttavaa (hieman eri syistä).
Kirkko voi toki edistää aatettaan, samoin kuin sinäkin omaasi. Jos aatteen kaupallinen myynti on ideologiassasi ok, myös mainostomistojen ja rahan avittama mainostaminen voisi toimia (Puheenvuoron palstan käytön lisäksi).
Ilmoita asiaton viesti
Valtion ja kirkon verotuksen rinnastaminen kertoo sinusta paljon. Miten ihmeessä nuo olisivat millään tavalla verrannollisia?
Ilmoita asiaton viesti
En sano, että valtion ja kirkon verot olisivat sama asia, vaan että niitä molempia pidetään aika normaalina asiana. (esim. verrattuna niiden harrastamaan kaupallistyyliseen mainontaan)
Ilmoita asiaton viesti
Minusta kirkon verotusoikeus, jonka valtio toteuttaa väkivallan uhalla, on täysin sairas rakennelma. Miksi minun pitäisi rahoittaa sitä, että kirkon kymmenyksiä kannetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on täysin hyväksyttävä ideologia/asenne.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ideologiani on uskonnonvapaus. Ymmärrän toki, että joidenkin mielestä se on radikaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja varmaankin myös pieni ripaus uskonnonvastaisuutta.
(Tämä kommentti meni jo vähän blogin aiheesta ohi, sori siitä, mutta piti tuo vielä todeta, kun ilmauksesi näytti hieman epätäydelliseltä.)
Ilmoita asiaton viesti
Uskonnonvastaisuutta? Mielestäni kaikilla tulee olla oikeus palvoa ihan mitä tahansa jumaluuksia tai tonttuja etc. Kuka minä olisin tuomitsemaan kenenkään palvontaa?
Ilmoita asiaton viesti
Et kai tuomitse. Olin vain havaitsevinani joissain kommenteissasi joitain negatiivisia luonnehdintoja. (esim. kun toivoit kirkonkin välittävän jotain totuudesta)
Ilmoita asiaton viesti
Minun arvomaailmassa totuudesta välittäminen on positiivinen asia. Oletko eri mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta viis, mutta oletin edellä, että et katsonut kirkon tai uskontojen edustavan tuota ihannettasi kovin hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Koko kirkkojen toimintahan perustuu sille, ettei totuudella ole väliä. Miten se liittyy asiaan mitenkään? Kannatan ehdottomasti oikeutta olla välittämättä totuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo liittyi asiaan sen kysymyksen kautta, liittyykö asenteeseesi myös kirkon- tai uskonnonvastaisuutta. (mikä ei liity enää blogin teemaan, sori siitä toistamiseen)
Ilmoita asiaton viesti
Vrt. ”jumalan valitsemä työmies” Trump…?
Ilmoita asiaton viesti
Todistaminen Jumalan olemassaolosta on ihan mahdoton tehtävä?
Ehdotin täällä Puheenvuorossa joskus vuosia sitten, että Jumalan pitäisi astua esiin avoimesti, jotta viimeisetkin epäuskoisetkin saisivat hänestä todisteen. Jumala voisi avata taivaanportin ja ilmottautua kaikelle kansalle. Minä olen ja elän.
Tosin tähänkin on jo eräältä papilta saatu kysyttäessä vastaus, joka minusta on kyllä aika erikoinen päätelmä tai selitys, jota en ymärrä?
Hänen mielestään ilmestyminen ihmisille veisi kokonaan pohjan oikealta ” uskolta Jumalaan”. Epätietoisuus Jumalasta ja hänen olemassaolostaan on siis tärkeää oikealle ja vakaalle kristilliselle uskolle? Pitää vain ilman tietoa vilpittömästi uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkolle on tärkeää, että veronmaksu perustuu uskoon, eikä tietoon. Varmaa on kuitenkin että kaikkivaltias kaikkivoipa Jumala voi todistaa olemassaolonsa, niin halutessaan.