Nykyinen työeläkejärjestelmä pitäisi muuttaa lapsiystävälliseksi.


Katselin viimeviikkoista Suomen Kuvalehteä SK4 ja siinä tarttui silmiini mielenkiintoinen juttu ”Nykyinen työeläkejärjestelmä on erittäin epäoikeudenmukainen”. Kirjoittajana Tapio Korhonen, valtiotieteiden maisteri ja eläkkeellä oleva ekonomisti.

”Jokaisella ihmisellä on kaksi velvollisuutta eläkkeiden suhteen. Hänen olisi hoidettava edellisen sukupolven eläkkeet, ja toiseksi hänen on kasvatettava uusi sukupolvi, joka vuorollaan maksaa edellisen sukupolven eläkkeet. Jos ei täytä omalta osaltaan tarkoituksellisesti näitä velvoitteita, ei ole oikeastaan oikeutettu omaan eläkkeeseen.
Ihmiset on totutettu näkemään eläkkeiden muodostuminen aivan väärin. He uskovat yleisesti, että he itse ovat ansainneet oman eläkkeensä työurallaan ja työeläkemaksuillaan. Työeläkemaksut käytetään kuitenkin jokseenkin kokonaan nykyisten eläkkeiden maksuun. Suomessa rahastointi on reaalisen tavoitteensa osalta paljolti epäonnistunut. Kukaan ei maksa omia eläkkeitään. Lapset maksavat. Kirjoittaa Korhonen.

Selityskin tälle totuudelle on melkoisen järkeenkäypä, vaikka se luultavasti monia kauhistuttaakin. Ei ole taloudellista mieltä siinä, että eläkkeiden taso ja velvoitteet lasketaan menneiden vuosikymmenien tuotannon ja tulojen mukaan, mutta maksut tulevat tulevien tuotantojen pohjalta. Entä kun lama-ajat ja työttömyys sulattavat eläkekertymää? On moraalitonta asettaa tuleville sukupolville sitovia maksuvelvoitteita.

Korhosen mukaan kestävä väestönkehitys vaatii, että perheessä on keskimäärin kolme lasta. Kaksi tarvitaan maksamaan vanhempiensa eläkkeet ja kolmas lapsi maksaa lapsettomien eläkkeitä.
Syntyvyyden laskiessa nykyistä vauhtia tulee tuleville pienentyville sukupolville yhä enemmän vaikeuksia kantaa raskasta taakkaa maksaa nykyisiä yhä kasvavia palkkoja, mihin on lisättynä vielä yhä kasvavat valtion velatkin. Kuinkahan he siitä tulevaisuudessa selviävät, siinä kysymys?

”Tuhlatut tulot eivät muutu tuleviksi reaalisiksi eläkkeiksi. Vain lapsiin ja pääomaan investoiduilla varoilla on merkitystä. Yksittäisen henkilön työtuloilla ja eläkkeillä on talouden kannalta katsoen hyvin vähän yhteyttä. Palkkojen ja eläkkeiden kytkentä on puhtaasti poliittinen ratkaisu, samoin kuin se, että eläkeasiat on Suomessa laajasti delegoitu työmarkkinoille.

”Luonnollinen eläkejärjestelmä on ollut kautta vuosituhansien se, että eläketurva on ollut omissa lapsissa ja heidän menestymisessään. Tämä kytkentä on nykyisessä työeläkejärjestelmässä täysin katkaistu. Lasten hankkimista päinvastoin rangaistaan kun työura katkeilee ja tulokehitys kärsii. Järjestelmä on erittäin epäoikeudenmukainen”.

Pitäisikö järjestelmää sitten muuttaa? Siinä Tapio Korhonen on esittänyt radikaalin ehdotuksensa, ”että eläkkeiden maksu olisi kunakin ajankohtana sidottu kyseisen ajankohdan tuotannon ja tulojen mukaisesti. Kansantalouden kannalta realistista kuitenkin olisi, että eläkkeitä ei maksettaisi kunkin oman työuran ja työeläkkeidenmaksujen perusteella vaan kyseisen henkilön omien lasten maksamien työeläkkeiden maksujen mukaan”.

Kuinkahan siihen kansa reagoisi? Kolmas lapsihan takaisi siinä tapauksessa heidät, joilla ei ole itsellä lapsia, mutta riittäisikö se edes kohtuulliseen eläketuloon? Ainakin säästäminen eläkepäiviä varten lisääntyisi. Samoin lasten koulutuksen lisääntyminen ja siihen voimakkaampi kannustaminen, lisäisi vanhempien stressiä huomattavasti.

Itse olisin ensimmäiseksi ainakin säätämässä lakia, jossa eläkkeillä olisi selkeä katto, mitä ei saisi ylittää. Samalla pienempiä eläkkeitä nostettaisiin. Toiseksi säätäisin lain, jossa lapsettomat maksaisivat vähän enemmän veroa joka kompensoisi lapsiperheiden korkeammat menot ja heikomman elintason. Muuten emme tule tällä syntyvyydentasolla kuitenkaan kukaan saamaan nykyisen kaltaisia eläkkeitä, kun rahat eivät vain tule siihen riittämään. Pitäisikö tätäkin alkaa jo ihan vakavasti miettiä, ennen kuin seinä on täysin vastassa? Haluamme kuitenkin kaikki turvata myöskin tulevien lastemme hyvinvoinnin ja tasaisemmat eläkkeet kaikille.

zzz333

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään. Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu