Talvisodan henki elää meissä vielä vahvana, vai elääkö?
Vihollinen ylitti rajan keksityin syin 30.11.1939. Suomi kuitenkin uskoi sovintoon viimeiseen asti, mutta Kreml ei kuitenkaan halunnut enää keskustella Risto Rytin hallituksen kanssa. Se ilmoitti, että oikeaa Suomea edusti nyt O. V. Kuusisen hallitus, joka oli perustettu Terijoelle. Diplomaattisuhteet on sanottu irti 29.11. klo 22. Stalin ei armoa pienelle Suomelle antanut.
Pommikoneet alkoivat jyristä Helsingin yllä ja Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun kulmataloon osui ensimmäinen pommi. Nuori Hilja Hellin seisoi Bulevardin loppupäässä, Hietalahden torin reunassa. Ja häntä pidetään tietääkseni talvisodan ensimmäisenä uhrina.
Yhdeksän punatähtistä pommikonetta lähestyi mereltä kohti Helsinkiä pilviverhon suojassa ihan yllättäen, eikä ehditty ilmahälytystä edes antaa. Ensimmäisessä tuhoisassa ilmapommituksessa kuoli kaikkiaan 91 ihmistä. Teknillisen korkeakoulun romahduksessa kuoli myöskin minun tätini sulhanen, nuori teekkari. Kokonaisuudessaan Talvisodassa kuoli 957 siviiliä.
Sota kesti 105 rankkaa, mutta voitollista päivää. Hyökkäyspolitiikka on ryöstöpolitiikka ja hyökkäyssota ryöstösotaa, katsoi sitä sitten miltä muulta kannalta katsoen. Halveksittava teko, jota emme koskaan voi täysin unohtaa.
Tänään tilanne on toinen. Suomen itsenäisyyttä pidetään itsestään selvänä. Ja Suomelle on tärkeää pitää yllä hyviä suhteita naapuriin, vaikka monien mielestä venäläisten politiikkaan ei oikein koskaan voi täysin luottaa.
Suomi ei unohda talvisodassa 25 243 kaatuneita, eikä 43 500 haavoittunutta sotilastaan, eikä myöskään mittaamattomia kärsimyksiä ja aineellisia menetyksiä, mutta omnneksi itsenäisyytemme säilyi.
Talvisodasta on kirjoitettu satoja kirjoja ja lehtiartikkeleita monelta taholta. Itseäni on paljon kiinnostanut aina itse sotilaiden ja myöskin nuorten lottien muistelmat. Harva nykynuori voi ymmärtää miten nuoret tytöt pystyivät keräämään voimansa kuolleiden vainajien pesemiseen ja pukemiseen sodan riehuessa ympärillä. Suomalainen sisu ja rohkeus olivat myöskin ulkomaalaisten lehtimiesten hämmästyksen kohteita. Ylivoimainen vihollinen ei lannistanut meidän sotilaitamme ja siitä voimme olla ikuisesti kiitollisia itsenäisyydestämme.
Teemu Keskisarjan kirja vuodelta 2012 on vaikuttava teos ”Raaka tie Raatteeseen, Suurtaistelun ihmisten historia”. Muistan lukeneeni siitä vaikuttavan blogin itsensä Uuden Suomen omistajan jo edesmenneen Niklas Herlinin kirjoittamana. Hän kehui sitä niin paljon, että minunkin piti kirja välittömästi ostaa.
Voisikohan ylläpito kaivaa sen Niklaksen blogin esiin ja laittaa sen tänne Puheenvuoroon uudestaan Talvisodan alkamispäivän kunniaksi??
Keskisarja on hienosti tuonut esiin myöskin monia yksityisiä henkilöitä nimillä, joka antaa lisävalaistusta moniin tapahtumiin. Itse minulle jäi mieleen mm. yöllä aikaisin hiihtopartion lähtö tiedustelureissulle, johon oli varattu aikaa täydet 10- tuntia. Jäin ihmettelemään, että ovatko he kaikki olympiahiihtäjiä, vain miten tuo edes fyysisesti oli heille mahdollista?
Tämä kirjeen kirjoittaja nuori Teuvo kuoli vähän myöhemmin sairaalan pommituksessa.
Pieni ote myöskin isäni kirjeestä ”Täältä jostakin” 10.12. 1939. ”Terveiset täältä rajamailta! Matkamme kesti junalla noin kaksi ja puolituntia ja autolla vielä n. 100 km. Vaatetta pitää olla paljon päällä. Minullakin on neljä paria housuja jalassani. Neljä erilaista paitaa ja asetakki, kaiken päällä vielä on lumipukukin.
Tämä rajakansa on sentään erilaista kuin muualla. Koettelemuksia he ovat tottuneet urheasti kestämään. Eilen kun tulimme, niin lotat toivat karamelleja ja illalla vielä kahvia kotitekoisen vehnäsen kanssa. Innostus ja rohkea mieliala on sotilaitten kuin asukkaittenkin kesken suuri”.
On vaikea edes kuvitella sitä kaipausta ja huolta mitä nuoret sotilaat tunsivat, mutta isäni kirjeissä aistii voimakkaasti myöskin usko isänmaahamme. Kasankynttilänä hänellä oli ehkä vielä vahvempi usko, kuin monilla muilla? Valitettavasti isäni kaatui jatkosodassa, joten en oppinut häntä koskaan tuntemaan, mutta kunnioittamaan kylläkin.
”Täällä jossakin joulupäivänä 1939. ”Jumala ompi linnamme”.
”Suokoon Hän, että me pojat täältä pääsisimme terveinä rakkaittemme luo. Että maassa olisi rauha ja ihmisillä hyvä tahto, niin kuin evankeliumi kuuluu. Odottakaamme kärsivällisesti edelleen hyvän ajan tuloa”.
Raatteen tie oli jäinen helvetti 97-vuotiaalle Markus Aaltoselle. Vanha veteraani sanoo nähneensä ja kokeneensa Raatteen tien taisteluissa sellaista mistä ei vieläkään voi mitään puhua.
Satakunnan Kansan toimittaja Erkki Saarinen haastatteli 11.3 2017 euralaista, joka oli nuorena saanut tulikasteensa legendaarisella Raatteen tiellä.
”Nuori taistelulähetti vietti ensimmäisen sotajoulunsa heinäladossa kylmästä hytisten. Erehdysten kautta olivat lämpimät vaatteet jääneet saamatta tältä Porin Rykmentin varusmiehiltä Turusta saamatta. Naurattaa, kun katselen talvisodasta tehtyjä elokuvia. Niissä sotilaita kuljetetaan kuorma- autolla paikasta toiseen, mutta meillä ei ollut autoja. Suksilla me liikuimme, Markus sanoo, ne olivat kätevät muulloin paitsi silloin kun piti heittäytyä maahan. Pakkasta oli pahimmillaan 30-40 astetta, mutta oli vain jotenkin selvittävä. Hyvällä tuurilla löysi lammaskarsinaan, jossa oli olkia ja lampaanpapanoita lämmikkeenä.”
Venäläissotilailla oli huomattavasti vaikeampaa. He olivat kahden tulen välissä, kun takana oli vielä politrukit. Se oli julmaa touhua. Maaliskuussa 13. päivänä 1940 tuli tieto, että Suomi ja Neuvostoliitto olivat allekirjoittaneet rauhansopimuksen.
…Historioitsija Teemu Keskisarja näyttää olevan telkussa, ykkösellä ”Raatteen tiellä.” (-Löytynee Areenalta myöhemminkin?)
– Historioitsijoilla ja tutkijoilla ei ole ”henkiä”, eikä glorioita…?
Kaikki kiitos ja kunnioitus itsenäisyytemme varmistajille, mutta ehkä olisi pikkuhiljaa hyvä katsoa eteenpäinkin…?
– Keskittyä vaikka ottamaan ja saamaan torjuntavoitto Koronasta ja jatkoksi kymmenvuotinen sote-vääntö kaikkia suomalaisia tyydyttävään asentoon?
Koronaa ja soteakin paljon suurempi haaste tulee olemaan ilmastomuutoksen tuoma haaste, jossa siinäkin tulee olemaan kysymys hengestämme ja koko olemassaolostamme. – Se on nykyisten ja tulevien sukupolvien suurin haaste.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä tässä parhaillaan katselen suurella mielenkiinnolla. Ymmärtääkseni Teemu on pitänyt Talvisotaa ja Raatteen tietä yhtenä itsenäisyytemme sankarillisista tapahtumista.
Ilmoita asiaton viesti
Historioitsijoita ja tutkijoita on mukava kuunnella, kun niiltä puuttuu turha uho-ja hehkutus.
– Yhden Keskisarjan esityksen olen kuunnellut livenä-Mannerheimista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten, kolmen sadan metsäsissin suoritusta Raatteen tiellä voi hyvin verratata Vietnam-sissien toimintaan-tosin paljon pienemmässä mittakaavassa.
– Onneksi ei onnistunut Suomen katkaisu Oulun korkeudelta, eikä marssi parissa viikossa Helsinkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän tässä yritin kyllä myöskin verrata muinoin sotilaiden kokemia kärsimyksiä koronan aiheuttamaan karanteeniin ja maskinpitoon. Joillekin sekin on ylivoimaista 😜 Nähtävästi kirjoitin huonosti senkin kappaleen, jos et sitä edes huomannut?
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin, mutta ehkä en osannut osoittaa.
– Avauksesi on hyvä, vaikka Keskisarjakin varoitti ko jaksonsa lopuksi
”netti-totuuksista.”
– Hyvää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Eläähän se, onhan meillä maassa makaava elokapinaliike!
Ilmoita asiaton viesti
Juu, uskalsivat istua ajotiellä, vaikka poliisit heitä yrittivät kantaa pois. Lopulta siihen kyllästyivät ja ottivat suihkeet esiin. Nuoret vain sankarillisesti istuivat ja saivat lehdistä tilaa… Upea teko😜
Ilmoita asiaton viesti
https://www.facebook.com/keijomedia/photos/a.103026854477590/386851692761770/?type=3&theater
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli hyvä linkki, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kansa ei enää kestäisi menneiden aikojen kurjuutta. Korona-ajasta on jäänyt mieleen tuo jatkuva valitus, ettei pääse harrastamaan, festareille, kapakkaan tai matkustamaan.
Ihan turhasta valitetaan mitään sitkoa ei löydy väestä. Miten se sitten jotkin sotavuodet kestäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä olen minäkin. Jos jo yksinomaan maskinpito ahdistaa, niin ei niistä naisista ja miehistä olisi kriisitilanteissa mitään apua kellekään.
Ilmoita asiaton viesti
Vaarimme ja isämme elivät aivan toisenlaisessa maailmassa kuin me nyt. Heillä oli usean sodan haavat mielissään ja kropissaan ja hengissä selviytymien piti osata tavalla tai toisella.
Kun katsoo sen aikaisten isiemme ja äitiemme kuvia yleisesti, he olivat salskeita metsien ja maalaistalojen ihmisiä- vahvoja fyysisesti, henkisesti tottuneita komentotalouteen. Yhteiskunnallinen sosioekonominen jakauma suuri. Herra oli herra ja renki oli renki.
Siinä olivat ne lääkkeet millä, sotiin mentiin ja selvittiin.
Nyt selviytymisestä uudesta korona-maailmasodasta vaatii ainakin komentotalouden käyttöönottoa. Ja, vaatisi myös fyysistä kokonaisterveyttä kansalta.
Tuolla tiellä emme ole. Kiina on. Mitäs tähän sanotte ?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tästä sukupolvesta sanota, että se on ”pullamössösukupolvi”?
”Kaikki mulle vain heti, ei jaksa mitään odottaa” . Jo ylimmältä taholta yhteiset määräykset ja kehotukset ovat kauheita ihmisoikeuden loukkauksia.
Sehän onkin tätä päivää ihan parhaimmillaan😓😩 Kvats…Ihmisoikeudenloukkaus!
Lueskelin vanhaa Suomen Kuvalehteä, missä pohdiskeltiin Suomen puolustamismahdollisuuksia ennen sodan alkamista 23.9.39.
Yhdessä kappaleessa kysytään: Kannattaako siis lainkaan taistella suurta ylivoimaa vastaan? Varmasti, sillä sodassa on kaikki epävarmaa. ”Ei voida ennustaa, milloin poliittinen tilanne kokonaan muuttuu uusien voimatekijöiden ilmestymisen johdosta. Ja vaikkapa hyökkääjä onnistuisi valtaamaan maan, olemme kuitenkin antaneet tuleville sukupolville perinteitä, henkistä’ voimaa, jota he tarvitsevat omaa taisteluaan ja nousuaan varten”.
Just. Toivoa voi aina mitä vain! Nuuskaa nenään, drinkki lohdukkeeksi ja taas yhdessä isolla joukolla bilettämään, kuin ei koronaa olisikaan:)
Ilmoita asiaton viesti
”Asiantuntijoita ”löytyy laidasta laitaan:
– Toiset luottaa ”sissisotaan” ja jalkaväkeen,toiset laskeskelevat tunteja ja päiviä kestokyvystämme suur-vallan ohjusten tulituksessa,,,?!
Ilmoita asiaton viesti
Lopullisessa taistelussa uskon sissisotaan. Luulen, että vieläkin Suomesta löytyisi niin paljon taistelutahtoa ettei hevin luovutettaisi? Itsekin olen sanonut, että vaikka minusta ei mihinkään muuhun olisikaan, niin ainakin tankin esteeksi polttopullo taskussani.🇫🇮
Ilmoita asiaton viesti
Väinö Linna halusi Tuntemattomallaan riisua sotimiselta ja tappamiselta gloriat ja sankarisädekehät. – Samoin Sari Näre ja vastaavat tutkijat.
– Kiitos linkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, samaa mieltä olen minäkin. Linkkisi oli hyvä ja minulle sodanajanlapselle hyvinkin tuttua käyttäytymistä. Yksi sedistäni, joka oli ollut poikamiehenä lähes viisi vuotta sotimassa, eikä juuri lomia hänelle annettu. Hän kuului näihin sotavammaisiin, jotka eivät ilman alkoholia kauheita muistojaan kestänyt.
Muuten hän oli normaalisti pehmeä ja poikkeuksellisen kiltti mies . Sitä hän oli elämänsä loppuun asti, eikä puhua pukahtanut juuri mistään asiasta. Mietti itsekseen ja selvinpäin vain luki paikallisen kirjaston kaikki kirjat. Naimisiin hän ei katsonut voivansa koskaan sitoutua tämä tuurijuoppoutensa tähden.
Hyvä päätös, se olisi ollut monelle muullekin miehelle, jotka eivät enää elämää kestäneet ilman alkoholia.
Kun vielä ajattelen miten paljon nuorilta tytöiltäkin vasta 16- vuotiailtakin vaadittiin monin paikoin ylivoimaisia suorituksia ruumiin pesijöinä ja pahasti kasvoistaankin vammautuneiden ruumiiden ”siistiin” kuntoon paikkaajina. Omaisten piti saada nähdä vainajansa lähes ”nukkuvina”.
Voin vain kuvitella kuinka se nuorilta ja aikuisiltakin naisilta vaati aikaa kovettaa sydämensä tekemään niin rankkaa työtä, jopa pumpulillakin täytettiin pahoin räjähdevammojen silpomia kasvoja. Alussa käytiin vain välillä oksentamassa ja taas työtä jatkettiin. Helpompia tehtäviä olikin ruumiiden sulattaminen, jotta ne saatiin mahtumaan arkkuihin. Voi vain kysyä, millaisia syviä sielullisia vammoja nämä naiset saikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sotatraumoilla pidä kaikkea selittää. Ensinnäkin ylivoimainen enemmistö miehistä tuli täysipäisinä takaisin, palasi rauhan ajan arkeen, solmi avioliitot, rakensi talot jne. Ihan kuten monessa muussakin sotaa käyneessä maassa, ei Suomi ole mikään poikkeus.
Pitää myös muistaa, että miehet palasivat itsenäiseen ja miehittämättömään maahan, jossa asiat jatkuivat suurin piirtein totutulla tavalla ulkopolitiikan suunnanmuutoksesta huolimatta. Kannattaisi välillä miettiä vaikkapa sitä, millaiseen maahan palasivat saksalaiset sotilaat.
Sari Näre ja muut vasemmistolaiset tutkijat markkinoivat meille sellaista näkemystä, että sota muutti kaiken, että iloinen, yhteisöllinen, välittävä ja avoin yhteiskunta muuttui sodan tuloksena synkäksi omaan napaan tuijottavaksi ja suljetuksi yhteiskunnaksi, jossa jokainen sai pärjätä omillaan ja heikompia ei autettu. Ja että tämän vuoksi nykyinen Suomi ongelmineen on paljolti sellainen kuin on.
Jokainen joka on hieman enemmän perehtynyt elämään 1950- ja 1960-luvuilla tai kuuluu siihen ikäluokkaan, että omakohtaisesti muistaa nämä ajat, tietää, ettei tuo kuva pidä paikkaansa.
Yhteiskunnassa on kovia arvoja, sitä ei voi kiistää, mutta on aivan perusteetonta lukkiutua kolmanteen tai kenties neljänteen sukupolveen ulottuvaan sotatraumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toki olet ihan oikeassa Juho. Tunnenhan minäkin hyvin sen, että enemmistö sodan kurimuksesta selvinneet olivat edelleen kunnon miehiä. Mikä minua erityisesti veteraanien kohdalla miellytti oli asenne, että venäläiset sotilaat olivat samassa veneessä kuin hekin ja heitäkin piti ihmisinä arvostaa yhtä lailla kuin suomalaisia itseäänkin.
Oman sukupolveni jälkikasvu on ihan normaaleja rakastettavia ihmisiä.
Saksalaisilla oli minusta aivan liian kova syyllisyyden taakka kannettavanaan vielä 60-luvullakin. Olimme silloin mieheni kanssa kiertämässä kuusi viikkoa ympäri Eurooppaa Volkkarilla, jossa oli saksalaiset rekkarit. Monta kertaa saimme autoon noustessamme itse tuta sen vihamielisyyden, mikä saksalaisiin kohdistui joka puolella maista riippumatta. Välillä jopa pelotti tuo viha, kun automme ympärille oli kokoontunut vihaa uhkuvia nuoria miehiä.
Aloin silloin aina puhua miehelleni suomea kovaa ja korkealta, jotta ymmärtäisivät meidän olevan muualta kotoisin. Se aina auttoi.
Muutenkin siihen aikaan 60-luvulla oli koko Euroopassa vielä paljon talojen raunioitakin jäljellä ja köyhyyttä oli joka puolella turhankin paljon nähtävillä. Roomassa meidän koko vähäinen omaisuuskin vielä vietiin rikkomalla auton ikkunat keskellä kaupunkia. Ei tainnut varkailla olla paljonkaan paheksuvia katseita ympärillään? Meidän onneksemme telttamme ja peitot olivat vielä silloin telttapaikalla turvassa:) Köyhäilyä riitti meille loppuviikoiksi, joten olimme kuin nuhruiset kulkukoirat ja ehkä saimme saksalaisinakin vähän sääliä osaksemme.
Myöhemmin haastattelin saksalaisia ystäviämme ja heidän kokemuksensa ulkomailta vastasivat täysin meidän kokemiamme harmeja. Siinä nähtiin kuinka syyllisyyden taakkoja soviteltiin vielä syyttömille jälkipolvillekin. Ei ollut heillä helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Janne mielenkiintoisesta linkistä. Olin siitä jotakin kyllä ennenkin kuullut, mutta en tiennyt sen olleen näinkin yleistä. Sodan aikana sen käytön hyvin ymmärrän, koska se oli helppoa antaa metsässäkin nopeasti haavoittuneille sotilaille. Muuten huumausaineiden vaikutuksista tiedän kovin vähän. Voiko alkoholin korvata esimerkiksi heroiinillä?
Ilmoita asiaton viesti
Mm. Sari Näreen ja Jenni Kirveen Ruma sota:
Talvi-ja jatkosodan vaiettu historia, sekä
Sari Näreen, Sota ja seksi- haastattelukirja ovat avanneet ja valottaneet, yleensä paatoksellista ja mustavalkoista sotahistoriaamme ja osoittaneet, että eivät sotilaat olleet mitään sankarillisia tappajarobotteja, vaan IHMISIÄ, tapoineen, haluineen, himoineen ja puutteineenkin.
– Pitkään mm. vaiettiin, että Itä-Karjalaan jäi satoja lapsia, joiden isät olivat suomalaisia sotilaita.
Tosin, muistaakseni Näreen tieto on sekin että, saksalaiset sotilaat panivat Suomessa heitäkin paremmin-ja paremmaksi, koska jo tuolloin heillä oli kuulemma kondomit ja taisivat mm. suuseksin ja esi-ja jälkileikit…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä useimmat tulivat täyspäisinä, kuten isänikin. Talvisota, jatkosota ja vielä pätkä Lapinsotaakin oli takana, mutta hurtti huumori ja kova työnteko pitivät järjissään.
Ilmoita asiaton viesti
Äärioikeisto torpattiin 30-luvun alussa, Mäntsälän kapina oli kulminaatiopiste eräälle kehityskululle. Oli toki IKL, mutta se toimi parlamentaarisin keinoin eikä noussut merkittäväksi voimatekijäksi.
Kommunismi oli nyt kielletty ja syystäkin.
Mutta oikeasti 30-luvun loppu oli hyvää aikaa myös työmiehelle, mikäli ymmärsi pysyä erossa kumouksellisuudesta. Lähes kaikki ymmärsivät.
Elintaso nousi, töitä oli ja palkatkin myös nousivat ja tulevaisuuteen suhtauduttiin toiveikkaasti. Kyseessä oli varsin hyvä aika, jonka sota sitten katkaisi.
Tällä perusteella sanoisin, että sota kyllä muutti valtavasti ihmisten asenteita ja käytöstä, mutta sodan jälkeen paluu takaisin onnistui yllättävänkin hyvin.
Ja ihan oikeasti hyvinvointivaltion luominen alkoi jo 30-luvun lopussa ja sota-ajan valtion iso rooli jäi sopivasti päälle kun sitten Ruotsin mallin mukaan alettiin rakentaa hyvinvointivaltiota. Ei siis kommunistisen NL:n mallin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan henki oli että kaveria ei jätetä-ja he(veteraanit) ovat siitä edelleen pitäneet kiinni!
-meillä muilla tekee tiukkaa ymmärtää mistä oli ja on kyse !
Ilmoita asiaton viesti
Taidan olla sitten lähes veteraaneihin verrattava, vaikka synnyinkin vasta sodan riehuessa. ”Talvisodan henki” jäi edelleen leijumaan pääni päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus otsikkoon: ei elä. Demarit ja Kokoomuslaiset ovat jo myöntäneet kannattavansa liittovaltiota. Miksi? Taloudelliset hyödyt. Suomen itsenäisyys, jonka puolesta tuhannet Suomalaiset kuolivat, myydään suurimmalle tarjoajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Oma isäni (1918-2002) ei ollut kynämiehiä, enkä tiedä olisiko hän talvisodassa kyennyt päiväkirjaa pitämäänkään. Vuosikymmeniä myöhemmin hän kuitenkin saneli sotamuistojaan tallenteeksi, josta eräs hänen vanha ystävänsä ne koosti parinkymmenen sivun mittaiseksi kertomukseksi. Aikamoinen urotyö tuolta kirjurilta – kiitos vielä kerran jälkipolvien puolesta!
Valtaosan raintamapalveluksestaan talvisodassa Arvo Kokko palveli kuormastossa, mikä tyypillisesti tarkoitti ammuksien ja muiden tarvikkeiden kuljettamista hevospelillä taaempaa etulinjan taistelijoille. Keikat tehtiin mahdollisuuksien mukaan öiseen aikaan, ja pahimmillaan ne olivat todella uuvuttavia. ”Hevoset olivat niin väsyneitä, että ne nojasivat aisoihin.” Ja tuo oli todellakin vain pieni yksityiskohta koko suuressa sotaponnistuksessa, jossa kansakunnalla oli kaikki pelissä!
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo. Etkö voisi tänne Puheenvuoroon laittaa niistä isäsi muisteloista tänne jonkinlaisen koosteen? Olisi todella mielenkiintoista niitä lukea.👍
Ilmoita asiaton viesti
Talvisodan ja muidenkin sotien kovat kokemukset ovat periytyneet kyllä seuraavillekin sukupolville sikäli, että suomalaiset ovat aika nopeasti alttiita heittäytymään tietynlaiseen ”kriisimoudiin” ja odottamaan määräyksiä hallitukselta tai muilta viranomaisilta.
Verrattaessa Ruotsiin, joka kaikista maailman maista muistuttaa Suomea ylivoimaisesti eniten, tässä kohden ero on suuri. Suuren laman jälkeen 90-luvulla asuin Ruotsissa ja siellä oli kerran TV:ssä ohjelma lamantorjunnasta. Suomalaiset kritisoivat ruotsalaisia siitä, että ”heiltä puuttui kriisitietoisuus”, kun taas ruotsalaiset kummastelivat kuinka hanakasti suomalaiset olivat valmiit alistumaan ”kurittamiselle”.
Sama ero on nähtävissä hyvin monissa asioissa edellisten vuosikymmenten aikana. Kun jossain risahtaa, niin suomalaiset käyttäytyvät kuin palohälytyksessä. Ruotsalaisilla on peruskäsityksenä, että maailma on ihan kiva ja elämä on mukavaa, joskus voi jotain haastettakin koitua, mtta siihen reagoidaan järjellä ja rauhallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ruotsalaisten asenne iloon ja mukavaan kivaan elämään on eittämättä heidän suuri voimansa. Elävät kauemmin ja terveempinä. 👍 Tuohon koronaan ja heidän liian huolettomasti siihen suhtautumiseensa ei taas ole ollut kovinkaan järkevää. Runsaat kuolemat ovat siihen hyvänä todisteena.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoittaa ”Talvisodan Henki”? Minulle se tarkoittaa taistelua vääryyttä vastaan. Meille on yritetty vuosikausia todistaa, että Talvisodan syntyyn olivat syypäitä suomalaiset kun eivät antaneet periksi suurvallalle.
Olimme syyllisiä kun emme avanneet ovea varkaalle. Omituista todistelua mutta kun vanhaksi elää, saa kuulla kaikenlaista ”totuutta”.
Mutta palataan otsikkoon: ”Talvisodan henki elää meissä vielä vahvana, vai elääkö?” Olen varma siitä, että elää. Siitä on todisteena se, että vaikka vapaussodan 1918 jälkeen Suomi oli aikalailla jakautunut valkoisiin ja punaisiin, Neuvostoliiton raakalaismainen hyökkäys yhdisti kansamme puolustamaan tätä omaa kansakuntaamme.
Valitettavaa on, että jotkut ”objektiivista tietoviisautta” tavoittelevat henkilöt pyrkivät todistamaan, että suomalaiset olivat väärässä ja Stalinilla oli oikeus (Molotov – Ribbentrop sopimus) saada Suomi ”etupiiriinsä”, mitä se sitten tarkoittaakin? He, nämä tietoviisaat, unohtavat, ettei Suomi allekirjoittanut tuota sopimusta ja tyhmyyttään tarttuivat aseisiin. Jos Molotov olisi esittänyt tuon Ribbentropin kanssa tekemänsä sopimuksen silloiselle Suomen ulkopoliittiselle johdolle, lopputulos olisi saattanut olla erilainen. Olisimme kenties saaneet apua lännestä. Mutta tuon sopimuksen lisäpöytäkirja ei ollut julkinen, että se siitä sitten. Loppu meni niin kuin meni ja ainahan sodan häviäjät ovat syyllisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Alkuvuodesta ihmettelin, uskooko kukaan asiasta ymmärtävä Stalinin versiota talvisodan syystä, ”Leningradin turvallisuudesta Suomen suunnalta tulevaa uhkaa vastaan”. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannumononen/oliko-talvisodan-perustelu-leningradin-turvallisuudella-taytta-bluffia/
Sodan nimellinen syy, väitetty ”uhka” on mielestäni täysin järjetön, ellei sille löydy uskottavaa logistista perustelua.
Yhtä kaikki, sodan kärsineet joutuivat kantamaan kaikki sen seuraukset, vaikka todellinen syy olikin imperialistinen valloitushalu. Erityisen raukkamaisen sodankäynnistä teki ilmaylivoimaansa hyödyntäneen hyökkääjän yhtämittainen kotialueen siviilikohteiden pommittaminen mm. palopommein pakkastalvena asuntoja tuhoten ja säälimätön elossa nähtyjen tulittaminen konekiväärein.
Tulin äskettäin kuunnelleeksi äänikirjana amerikkalaisen Gordon F. Sanderin kirjan Taistelu Suomesta 1939-1940 (WSOY). Kirjassa painottuu mielenkiintoisesti Suomessa toimineen länsimaisen lehdistön sodasta ja suomalaisista saamat vaikutelmat, ja lähteinä on käytetty myös neuvosto-osapuolen näkökulmia sekä diplomatiaa rauhanpyrkimysten taustalla. Suosittelen kirjaa kaikille, joita kiinnostaa objektiivisempi ja ulkopuolisempi, joskin suomalaisille hyvin myötätuntoinen näkökulma talvisotaan. Blogin otsikon tarkoittama ”henki” välittyy siitä vahvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyypä kirja hankkia välittömästi. Kiitos vihjeestä Hannu. 👏 Katsoin juuri sitä löytyvän myöskin divarista! ”Ylistyslaulu suomalaiselle puolustustahdolle”. Siihen olen itse aina vahvasti uskonutkin. 👍 Öitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kirjassa painottuu mielenkiintoisesti Suomessa toimineen länsimaisen lehdistön sodasta ja suomalaisista saamat vaikutelmat, ja lähteinä on käytetty myös neuvosto-osapuolen näkökulmia sekä diplomatiaa rauhanpyrkimysten taustalla.”
Voisitko parilla lauseella kiteyttää referenssinomaisesti millaisia nuo vaikutelmat olivat? Kirjaa kun en juuri tähän hätään saa hankittua.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnetusti läntinen media majoittui Hotelli Kämpiin, jossa se pyrki selvittämään rintamahuhujen todenperäisyyttä ja vertaamaan tietoja neuvostopropagandaan, samalla kun se omin silmin koki ja todisti Helsingin pommituksia ja havainnoi suomalaisten reaktioita niissä. Osa vietiin paikan päälle Raatteen tielle, jossa heitä kohtasi kovin erilainen näky kuin missään muualla eläissään. USA:n mediayleisö reagoi talvisotaan voimakkaasti, kun II maailmansota ei vielä ollut kunnolla alkanut muualla.
Suomalaisten sotilaiden ja neuvostosotavankien haastattelut antavat näkökulmaa rintamaoloihin. Wuolijoen ja Kollontayn kohtaamiset Tukholmassa sekä yhteydet Molotoviin saavat osansa, samoin brittien ja ranskalaisten siirtoarmeijan lähettämissuunnitelmat (jotka välillisesti pelastivat Suomen pahemmalta). – Kirjan voi helposti kuunnella vaikka kännykällä mm. Bookbeatissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. En ole vielä koskaan ennen kokeillut käyttää äänikirjoja, mutta ehkä olisi jo vähitellen senkin aika?🤔
Ilmoita asiaton viesti