Tiesitkö tämän sädehoidosta? Mielenkiintoinen ja kivuton hoito potilaalle

Helsingin Syöpäklinikan lineaarikiihdytin.
Lineaarikiihdytin Helsingin  Sädehoitoklinikalla

Harva varmaankin on oikein tietoinen mitä sädehoito itseasiassa kuultuna on ja millainen laite tuottaa nykyään tuota elämän laatua parantavaa ja kipuja lieventää hoitoa.

Tätä ulkoista sädehoitoa on käytetty liitännäishoitona maassamme jo vuosikymmeniä. Aiemmin käytössä olleet kilovoltin kobolttikanuunat ovat vaihtuneet moderneihin lineaarikiihdyttimiin. Alkuun hoito annettiin vain yhdestä suunnasta kiinteillä kentillä. Tällä tekniikalla kudosten sädeannokset olivat suuria ja usein tervettäkin kudosta haittaavia. Silloin monet saivat pahojakin kudosvaurioita syvälle sisäelimiin.

Tänään kuvaustekniikka – tietokonetomografian (TT), magneettikuvauksen ja PET-TT:n kehittymisen ja uusien sädehoitolaitteiden myötä sädehoito mahdollistaa kohdealueen tarkan määrittelyn. Näin saadaan sädehoitoannos halutulle alueelle mahdollisimman tarkasti. Syövän sädehoidossa käytetään ionisoivaa korkea energistä radioaktiivista säteilyä. Solu kuolee kun siihen käytetään riittävä määrä säteilyn aiheuttamia DNA-vaurioita. Syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin normaalin kudoksen solut ja ovat onneksemme herkempiä sädehoidolle.

Sädehoito on tärkeä osa syöpähoitoa ja potilaat elävät syöpäsairautensa jälkeen pidempään, minkä vuoksi myöskin myöhään ilmaantuvat haittavaikutukset ovat nousseet tutkimusten osalta tärkeämpään rooliin. Esimerkiksi rintakehän alueelle annetun sädehoidon tiedetään lisäävän sydänsairauksien riskiä noin kaksinkertaiseksi. Yleensä sädehoidon haittavaikutukset ilmaantuvat vasta vuosien kuluttua hoidosta. Tosin terveen kudoksen sädehoitokuormitusta on nykyaikaisella sädehoitotekniikalla on saatu pienennettyä, vaikka täysin turvallista sädeannosta ei tarkkaan tiedetä.

Merkittävin riskitekijä on kuitenkin sydämen saama kokonaissädeannos ja altistuneen volyymin laajuus. Sädehoito kohdennetaan hoitoalueelle, mutta sädekeilat kulkevat terveen kudoksen läpi. Pienilläkin annoksilla on todettu olevan sydänvaikutusta erityisesti vasemman rinnan syöpäkasvaimille, joiden hoitoalue on lähellä sydäntä. Hiroshiman ja Nagasakin pommituksissa 0-4 Gy:n keskisydänannos nosti sydänperäistä kuolleisuutta annosvasteisesti.

Merkittävin tekijä sädehoidon aiheuttamiin varhaisiin ja myöhäisiin ilmentymiin on kumulatiivinen kokonaisannos ja sädehoidolle altistuneen sydämen tilavuus. Nykyaikainen sädehoito suunnitellaan kolmiulotteisesti TT-pohjaisesti. Sädehoitoa jaksottamalla terveen kudoksen haitat jäävät pienemmiksi.

Sädehoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Lääkärin lisäksi suunnitteluun ja hoitoon osallistuu fyysikoita, röntgenhoitajia ja muuta henkilökuntaa. Sädehoitosuunnitelma on mielenkiintoinen tapahtuma. Sädehoito simulaattorissa, jonka yhteydessä kohdistetaan hoito ja tarvittaessa tatuoidaan iholle pienet mustepisteet sädehoidon aikaisen kohdistuksen helpottamiseksi. Hoidettava alue kuvataan tihein leikkein ja kuvat siirretään tietokoneelle. Tietokoneen avulla sädekentät suunnataan ja muotoillaan yksilöllisesti anatomiset ihmisen rakenteet huomioiden.

Esimerkiksi rinnan sädehoidossa katsotaan, että koko maitorauhanen on sädekentässä, mutta samalla varjellaan, ettei sädetys mene tarpeettomasti keuhkoon, sydämeen tai toiseen rintaan. Varsinaisessa sädehoitohuoneessa asento järjestetään hoitopöydälle niin että lasersäteet kohdistuvat tatuointipisteisiin tai muottiin merkittyihin kohdistuspisteisiin.

Luettuani tämänkin blogini tiedot eri lähteistä kooten, niin olin jopa innostunut kokemaan tämä kaiken lääkärien, fyysikoiden ja asiantuntijoiden yhteispelin, joka auttaisi minua ja monia muita syöpäsairaita jatkamaan ainakin lähes normaalia elämää edelleen.

Olen syvästi kiitollinen kaikille minua hoitaneille ihmisille, koska kohtasin kaikissa vaiheissani vain poikkeuksellista ystävällisyyttä. Kun sen kerroin jo heti alkuunsa minua tatuoineelle mieshoitajalle, niin hän totesi empaattisesti: ”
Tämä syöpä on kaikille niin vaikea sairaus, että he haluavat omalta osaltaan tukea ja antaa voimia teille potilaille”.

Kuten Susan Sontag klassikkoesseessään ”Sairaus vertauskuvana” totesi varsin kuvaavasti ”Sairaus on elämän yöpuoli, ihmisen raskaampi osa”. Kuitenkin valoa on aina näkyvillä jo hoitojen alusta lähtien, kun muistelen näitä kaikkia hoitajia ja heidän ystävällisiä hymyjään kaikissa hoitojeni vaiheissa. Kiitos!

+7
zzz333
Sitoutumaton Espoo

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään.
Albert Einstein

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu