Tiesitkö tämän sädehoidosta? Mielenkiintoinen ja kivuton hoito potilaalle

Harva varmaankin on oikein tietoinen mitä sädehoito itseasiassa kuultuna on ja millainen laite tuottaa nykyään tuota elämän laatua parantavaa ja kipuja lieventää hoitoa.
Tätä ulkoista sädehoitoa on käytetty liitännäishoitona maassamme jo vuosikymmeniä. Aiemmin käytössä olleet kilovoltin kobolttikanuunat ovat vaihtuneet moderneihin lineaarikiihdyttimiin. Alkuun hoito annettiin vain yhdestä suunnasta kiinteillä kentillä. Tällä tekniikalla kudosten sädeannokset olivat suuria ja usein tervettäkin kudosta haittaavia. Silloin monet saivat pahojakin kudosvaurioita syvälle sisäelimiin.
Tänään kuvaustekniikka – tietokonetomografian (TT), magneettikuvauksen ja PET-TT:n kehittymisen ja uusien sädehoitolaitteiden myötä sädehoito mahdollistaa kohdealueen tarkan määrittelyn. Näin saadaan sädehoitoannos halutulle alueelle mahdollisimman tarkasti. Syövän sädehoidossa käytetään ionisoivaa korkea energistä radioaktiivista säteilyä. Solu kuolee kun siihen käytetään riittävä määrä säteilyn aiheuttamia DNA-vaurioita. Syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin normaalin kudoksen solut ja ovat onneksemme herkempiä sädehoidolle.
Sädehoito on tärkeä osa syöpähoitoa ja potilaat elävät syöpäsairautensa jälkeen pidempään, minkä vuoksi myöskin myöhään ilmaantuvat haittavaikutukset ovat nousseet tutkimusten osalta tärkeämpään rooliin. Esimerkiksi rintakehän alueelle annetun sädehoidon tiedetään lisäävän sydänsairauksien riskiä noin kaksinkertaiseksi. Yleensä sädehoidon haittavaikutukset ilmaantuvat vasta vuosien kuluttua hoidosta. Tosin terveen kudoksen sädehoitokuormitusta on nykyaikaisella sädehoitotekniikalla on saatu pienennettyä, vaikka täysin turvallista sädeannosta ei tarkkaan tiedetä.
Merkittävin riskitekijä on kuitenkin sydämen saama kokonaissädeannos ja altistuneen volyymin laajuus. Sädehoito kohdennetaan hoitoalueelle, mutta sädekeilat kulkevat terveen kudoksen läpi. Pienilläkin annoksilla on todettu olevan sydänvaikutusta erityisesti vasemman rinnan syöpäkasvaimille, joiden hoitoalue on lähellä sydäntä. Hiroshiman ja Nagasakin pommituksissa 0-4 Gy:n keskisydänannos nosti sydänperäistä kuolleisuutta annosvasteisesti.
Merkittävin tekijä sädehoidon aiheuttamiin varhaisiin ja myöhäisiin ilmentymiin on kumulatiivinen kokonaisannos ja sädehoidolle altistuneen sydämen tilavuus. Nykyaikainen sädehoito suunnitellaan kolmiulotteisesti TT-pohjaisesti. Sädehoitoa jaksottamalla terveen kudoksen haitat jäävät pienemmiksi.
Sädehoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Lääkärin lisäksi suunnitteluun ja hoitoon osallistuu fyysikoita, röntgenhoitajia ja muuta henkilökuntaa. Sädehoitosuunnitelma on mielenkiintoinen tapahtuma. Sädehoito simulaattorissa, jonka yhteydessä kohdistetaan hoito ja tarvittaessa tatuoidaan iholle pienet mustepisteet sädehoidon aikaisen kohdistuksen helpottamiseksi. Hoidettava alue kuvataan tihein leikkein ja kuvat siirretään tietokoneelle. Tietokoneen avulla sädekentät suunnataan ja muotoillaan yksilöllisesti anatomiset ihmisen rakenteet huomioiden.
Esimerkiksi rinnan sädehoidossa katsotaan, että koko maitorauhanen on sädekentässä, mutta samalla varjellaan, ettei sädetys mene tarpeettomasti keuhkoon, sydämeen tai toiseen rintaan. Varsinaisessa sädehoitohuoneessa asento järjestetään hoitopöydälle niin että lasersäteet kohdistuvat tatuointipisteisiin tai muottiin merkittyihin kohdistuspisteisiin.
Luettuani tämänkin blogini tiedot eri lähteistä kooten, niin olin jopa innostunut kokemaan tämä kaiken lääkärien, fyysikoiden ja asiantuntijoiden yhteispelin, joka auttaisi minua ja monia muita syöpäsairaita jatkamaan ainakin lähes normaalia elämää edelleen.
Olen syvästi kiitollinen kaikille minua hoitaneille ihmisille, koska kohtasin kaikissa vaiheissani vain poikkeuksellista ystävällisyyttä. Kun sen kerroin jo heti alkuunsa minua tatuoineelle mieshoitajalle, niin hän totesi empaattisesti: ”
Tämä syöpä on kaikille niin vaikea sairaus, että he haluavat omalta osaltaan tukea ja antaa voimia teille potilaille”.
Kuten Susan Sontag klassikkoesseessään ”Sairaus vertauskuvana” totesi varsin kuvaavasti ”Sairaus on elämän yöpuoli, ihmisen raskaampi osa”. Kuitenkin valoa on aina näkyvillä jo hoitojen alusta lähtien, kun muistelen näitä kaikkia hoitajia ja heidän ystävällisiä hymyjään kaikissa hoitojeni vaiheissa. Kiitos!
Itse seurannut läheltä läheisten kamppailuja syöpää vastaan. Nämä uudet vempaimet ja lääkitykset ovat olleet todellakin hieno asia kun muistelee jonnekin kolmenkymmenen vuoden taakse.
Broidi jätti kamppailunsa viime vuonna kesken ja menehtyi. Olisi upeaa että kipujen lisäksi keskityttäisiin potilaan henkiseen voitiin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pahoillani Taru veljesi kohtalosta. Paras ystävänikin kuoli syöpään lähes kaksi vuotta sitten. Sitä on vieläkin vaikea hyväksyä. Kaikki kävi niin nopeasti. Liian nopeasti. Munasarjasyövät pääsevät liian pitkälle ennen kuin ne huomataan.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkuveljeni menehtyi kehkosyöpään vain 37 v. vuonna 1997. Vieläkin kaipaan. Näen hänestä melko usein unta.
Ilmoita asiaton viesti
Otan osaa Nita. Ja voin vain kuvitella kuinka vaikea ja surullista on hyväksyä vielä noin nuoren ihmisen kuolema.
Minäkin pelkäsin paljon, kun vanhempi veljeni sairastui taannoin suusyöpään, mutta onneksi hän siitä selvisi vaikka pahoja vaiheita jouduimmekin välillä kovin pelkäämään.
Ilmoita asiaton viesti
Vertaa eturauhassayövän hoitoon, jossa eturauhaseen asetetaan muutama säteilevä hiukkanen.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös eturauhassyövässä käytetä ehtaa kultahippua, jotta säteet löytävät tarkasti oikeaan paikkaan? Vastannee minun tatuointipisteitäni.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt sentään kultahippua, mutta silti juuri noin.
Mahdollisimma painavaa ainetta pitää käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi omani on vain pinnalla ja selvinnen siitä lääkärin puukolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Janne kehuista ja hienoa kun sait itsekin sädehoidossa apua. On oikeastaan uskomatonta kuinka hyvin meidän erikoissairaanhoitomme toimii. Kaikki toimii, kuten hyvin rasvatun koneiston tuleekin toimia.
Itse kävin kolmen viikon aikana joka arkipäivä hoidossani ja ajat täsmäsivät aina hämmästyttävän hyvin.
Kaikkiaan kuulema Helsingin Syöpäklinikalle hoidetaan yli 300 potilasta joka arkipäivä. Itse hoitohan ei kestä kauaa, joten näin suuren potilasmäärän hoitaminen on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse tyytyväinen taysin toimintaan. Siellä oli todella kannustava ilmapiiri joka paikassa. Aina sain vastaukset kysymyksiini. Jos hoitajilla olikin kiire, potilastyöhön se ei heijastunut mitenkään. Sytostaattihoitojen aikana oli mukava rupatella kohtalotovereiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykylääketiede tarkoittaa miehille käytännössä sitä, että eturauhassyöpähavain jälkeen elinikään on vähintään kymmenen vuotta. Yleensä ainakin 20v.
Naisilla tilanne on erilainen. Tarkoitan rintasyövän osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Rintasyöpä on viime vuosikymmeninä paljon yleistynyt, mutta taudin hoito on samaan aikaan paljon kehittynyt. 1960 – luvulla puolet sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa. Nykyään voidaan jo sanoa, ettei rintasyöpä juuri suurimmalla osalla juuri koskaan enää uusiudu, tai se uusiutuu pitkän ajan kuluttua. Se on varsin hyväennusteinen syöpä.
Oma syöpäni on harmikseni juuri sydämen puolella ja huonoennusteinen gradus kolmonen. En ota siitä kuitenkaan paineita, vaan luotan nykylääkärien ja kehityksen voimaan.
Tosin ajattelisin varmaankin toisin, jos olisin nuori ja minulla olisi vielä pieniä lapsia. Eniten rintasyöpää on 60-69-vuotiailla naisilla, mutta sairastumisriski on kohtalaisen suuri kaikilla 50 vuotta täyttäneillä naisilla. Kannattaa siis käydä tarkastuksissa aina kun kutsu käy ja väliaikoina tutkia itse rintojaan säännöllisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäisin vielä yhden harmituksen aiheen, eli levinnyttä rintasyöpää ei voi parantaa, mutta hoidolla voidaan jatkaa elämää ainakin jonkin verran.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla myös oli syöpä vasemmassa rinnassa. Onneksi minulla oli vain gradus 2. Itseäni pelottaa eniten se, että leikkauksessa syöpärintaani jäi kovia muhkuroita. Pelkään, että jos syöpä uusiutuu, en huomaa sitä noiden muhkuroiden takia. Onneksi seuranta-aikana mammografia tehdään vuoden välein.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyinkin lääkäriltäni, että mistä oireista pitäisi epäilysten etäpesäkkeistä ensiksi herätä. Hän mainitse mm. leikatun rinnan haavan kohtaan tai itse rintaan tulevia muhkuroita, ja pitkien luiden särkyä . Onneksi kuitenkin etäpesäkkeiden ilmaantuminen on kuulemma harvinaista, varsinkin jos hormonilääkitys on jatkuvaa ja kunnossa.
Rintakehäalueelle saatu sädehoito voi aiheuttaa noin kymmenen vuoden kuluttua sydänmuutoksia. Sädehoitoon liittyvän vajaatoiminnan kehittymisen riski on noin kaksinkertainen 5-15 -vuoden kuluttua sädehoidosta. Ken elää se näkee:) Kuitenkin olisi paras, jos näitä ei ainakaan alkaisi etukäteen pelätä, vaikka tieto onkin hyvä asia, jotta voi tiedostaa milloin on syytä käydä lääkärillä.
Mielenkiintoisen tiedon luin vasta jälkikäteen. Olisin sitä tarkkaan noudattanut, jos se tieto olisi ollut oikeaan aikaan tiedossani.
”Vasemmanpuoleisessa rintasyövässä rintakehän alueelle annetun sädehoidon sydänannosta on mahdollista pienentää myös pidättämällä hengitystä maksimaalisessa sisäänhengityksessä sädehoidon aikana. Näin sydämen välimatka rintakehän seinämään lisääntyy ja sydänannos pienenee. Tämä vaatii soveltuvan laitteiston ja resursseja potilaan ohjaukseen”
Monet tässä lukemani sydänvaikutukset ja muut tiedot ovat sieltä teidän kovilta asiantuntijanimiltä kerättyä tietoa. Tays, syövänhoidon vastuualueelta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä jouduin pidättelemään hengitystä. Minulla oli silmien edessä sellainen näyttö, josta näin, milloin keuhkoissa oli riittävästi ilmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Upeaa!!! Kuinka edistyksellistä siellä Tampereella jo onkaan ollut ja jopa jo vuosi sitten! 👌
Unohdin muuten mainita näiden etäpesäkkeiden omaseurannassa lääkärini ensimmäisen maininnan, eli kainalon Imusolmukkeiden tarkastus.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tunnustelen kainaloni aina, kun käyn suihkussa. Onneksi leikkauksessa minulta poistettiin vain kaksi vartijasolmuketta. Jos koko kainalo joudutaan tyhjentämään, käsi turpoaa ja tulee muutenkin ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Minun piti tämä lyhyt kohtaaminen sädehoitoklinikan aulassa kertoa jo heti blogissani, koska se jäi mieleeni kummittelemaan pitkään jälkeenkin päin. Ja sydämestä kouraisee minua vieläkin.
Hoitajat työnsivät paareilla istuvaa pientä tyttöä, jonka silmät olivat surullisemmat kuin olen koskaan noin kaksivuotiaalla pikkuisella nähnyt. Pienen pieni jalka tuli esiin peiton alta ja varpaasta tuli verta. Laastarilappu oli irronnut ja todennäköisesti häneltä oli siitä otettu juuri äsken verikoe?
Yritin vääntää kasvoilleni maskista huolimatta ystävällistä ilmettä, kun hän tuijotti minua suoraan surun samentamin tummin silmin. Mitä ajatteli tuo pikkuinen? Tuskin hän ymmärsi ollenkaan miksi hänet on sinne tuotu? Äiti jättänyt vieraiden ihmisten joukkoon, eikä poispääsystä ole hänellä tietoakaan. Miksi vieraat tädit pistelevät ja satuttavat häntä? Koska äiti tai isä tulee hänet pelastamaan täältä pois, vai tulevatko koskaan?
Ajatuskin siitä, että monet hyvin pienet potilaat eivät ymmärrä mikä paikka tämä on ja miksi olen täällä, lienee tavallinen kuvio. Sanavarasto, eikä myöskään ymmärrys ole vielä riittävästi kehittynyt. Meillä aikuisilla on sentään tieto, tarkoitus ja toivo hyvin tiedossa, joka helpottaa oloa ja eloa huomattavasti. Hoitajan osa on tältä osin myöskin varsin raskas, johon on kuitenkin pakko tottua. Kysyinkin omalta sädehoitajaltani, miten pienet lapset pysyvät täysin liikkumatta hoidon aikana. – hän kertoikin, että lapset nukutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itsestäni myös tuntui pahalta nähdä lapsia Taysin syöpäpolilla. On surullista, että syöpä on myös lasten tauti.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen tapaus jäi myöskin hyvin mieleeni ja siinä oli kysymys hyvin vanhasta ihmisestä. Hän jonotti paareilla istuen palliatiivisenä potilaana kivun hoitoon. Sädehoitoa käytetään myöskin lopun kivunhoitoon. Outoa minusta, että se auttaa enemmän kuin oikeat vahvat kipulääkkeet?
Hän oli uskomattoman laiha, valkohiuksinen ja niin kalpea, että hän sulautui lakanoiden kanssa näkökentässäni yhteen. Ilme oli kuitenkin rauhallisen tyyni. Oma kohtalo oli jo ehkä täysin hallinnassa.
Ilmoita asiaton viesti