Poliittiset ideologiat huumori(?)määritelmillä ja tosijuttu Marinin hallituksen Suomesta

Pieni huumoripläjäys poliittisten ideologioiden tunnusomaisista piirteistä. Määritelmät eivät ole omia, vaan näitä kiertää eri muodoissa pitkin maailmaa. Niissä on mielestäni kuitenkin tietty totuuden siemen. Lopuksi onkin sitten esimerkki suomalaisen poliittisen ideologian toimivuudesta tämän päivän Suomesta.

Poliittiset ideologiat tosielämässä

Uskonsodat: Sinulla on kaksi lehmää. Ne karkaavat naapurin laitumelle ja uhkaavat tappaa kaikki hevoset, jos ne eivät ala käyttäytyä kuin lehmät.

Militarismi: Omistat kaksi lehmää. Hallitus ottaa molemmat ja kutsuu sinut armeijaan.

Feminismi: Omistat kaksi lehmää. Ne menevät naimisiin ja adoptoivat vasikan.

Feodalismi: Omistat kaksi lehmää. Kartanonherra vie maidon.

Anarkia: Omistat kaksi lehmää. Joko myyt maidon naapureillesi halvalla tai he tappavat sinut ja ottavat lehmäsi.

Demokraattinen sosialismi: Sinulla on kaksi lehmää. Keskuskomitea ottaa molemmat ja antaa niille sosiaaliturvaa.

Byrokraattinen sosialismi: Omistat kaksi lehmää. Hallitus ottaa lehmäsi ja laittaa ne navettaan kaikkien muiden lehmien sekaan. Niitä hoitaa entiset kanafarmarit. Sinun täytyy hoitaa kanoja, jotka hallitus vei kanafarmareilta. Hallitus antaa sinulle niin paljon munia ja maitoa kuin säännöstelymääräykset vaativat.

Kommunismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat ja antaa sinulle maitoa.

Venäläinen kommunismi: Omistat kaksi lehmää. Sinun täytyy hoitaa niitä, mutta hallitus vie kaiken maidon.

Sosialismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa yhden ja antaa sen jollekin toiselle.

Puhdas demokratia: Omistat kaksi lehmää. Naapurisi äänestävät ketkä saavat maidon.

Edustuksellinen demokratia: Omistat kaksi lehmää. Naapurisi valitsevat jonkun kertomaan sinulle kuka saa maidon.

Amerikkalainen demokratia: Hallitus lupaa sinulle kaksi lehmää, jos äänestät niitä. Vaalien jälkeen presidentti laitetaan syytteeseen lehmäfutuurien kanssa keinottelusta. Skandaalia kutsutaan Cowgateksi.

Englantilainen demokratia. Omistat kaksi lehmää. Syötät niille lampaiden aivoja ja ne tulevat hulluksi. Hallitus ei tee mitään.

Fasismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat ja myy sinulle maitoa.

Natsismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat ja teloittaa sinut.

Totalitarismi: Omistat kaksi lehmää. Hallitus sieppaa ne ja kiistää lehmiä koskaan olleenkaan. Maito on kielletty.

Byrokratismi: Omistat kaksi lehmää. Valtio ottaa molemmat, ampuu toisen ja kaataa maidon viemäriin.

Markkinatalous: Omistat kaksi lehmää. Myyt toisen ja ostat sonnin.

Eurooppalainen federaatio: Omistat kaksi lehmää, joiden hoitaminen maksaa liikaa, koska kaikki ostavat maitonsa jostain halvasta Itä-Euroopan maasta eivätkä halua maksaa hintaa, joka sinun on pakko pyytää. Joten saat avustuksia EU:sta voidaksesi pitää lehmäsi. Myyt maitosi jollekin valtionyhtiölle, joka dumppaa sen markkinoille Itä-Euroopan hinnoilla tehdäkseen Euroopasta kilpailukykyisen. Käytät avustuksesi ostaaksesi kaksi uutta lehmää ja sitten menet mielenosoitukseen Brysseliin valittaaksesi, että EU:n maatalouspolitiikka tekee sinusta työttömän.

EU: Sinulla on kaksi lehmää. Lehmät ovat lehmiä vain, jos niillä on kaksi EU:n virallista metallitunnusta korvissa. Jos lehmällä ei ole niitä, niin se ammutaan. Jos toinen metallitunnus putoaa, niin lehmä ammutaan ja sinulle lähetetään lasku ongelmajätelaitokselta. (Tämä on muuten tosi, eikä huumoria).

Koronarokotteita käyttämättä

Suomalainen valtiososialismi ei ole pystynyt käyttämään kaikkia valtion organisaation tilaamia koronarokotteita, koska poliittisesti valitut virkamiehet eri virastoissa eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen, tarvitaanko niitä. Ymmärtääkseni yksityiset lääkäriasemat eivät saa ostaa suoraan lääkefirmoilta koronarokotteita eikä näitä valtion ylimääräisiä rokotteita, eivätkä ne myöskään saa antaa koronorokotteita yksityisille lääkärifirmoille.

Ennustan tulevaa loppunäytöstä: Lopulta valtio dumppaa ylimääräiset koronarokotteet ongelmajätelaitokselle. Riitelevät virastojen virkamiehet palkitaan vielä korkeammilla viroilla ja he saavat seuraavana vuonna korkeimmat suomalaiset kunniamerkit. Kun pääministeriltä kysytään, onko näin käynyt, hän tilaa professoritason selvityksen, jossa todistetaan, että tieteellisten näyttöjen perusteella juuri näin pitikin toimia.

Mitä poliittista ideologiaa tämä todellisuus parhaiten noudattaa sinun mielestäsi? Nyt saa olla, mitä mieltä tahansa ja poiketa aiheestakin niin paljon kuin haluaa. Olisiko kyseessä taustalla suomalainen kommunistinen kateusideologia, että tässä maassa ei edes rahalla saa ostaa terveyttä itselleen, koska se on tasa-arvon vastaista? Savolaisittain sanottuna, että kukaan ei saa olla toista parempi eikä semmonenkaan.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu